Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Příběh mobilního telefonu a odolné kabelové chráničky


Document Actions
Příběh mobilního telefonu a odolné kabelové chráničky
Používat mobilní zařízení v řádu desetitisíc korun dnes není ničím neobvyklým. Vzhledem k programovému vybavení se často jedná o důležitý pracovní nástroj. Ten nás následuje jako věrný přítel v práci i soukromí. Pouze jej jinak využíváme. Jak přijít o takové zařízení bez mrknutí oka je bezpočet. Ale stylově jako elektrikář? Kolik asi bylo porušeno ve slunnou neděli, na výletě s dětmi bezpečnostních předpisů? Šlo pro pojišťovnu o pracovní výkon nebo to byla ryze privátní událost? Malou rekonstrukci nehody sledujte zde ...
Vilém Gracias, ze dne: 14.05.2023
reklama


Zda v dnešní době nazývat mobilní výpočetní techniku "telefonem", je ke zvážení. Jde o tradiční označení zařízení, které prakticky již neexistuje. Z pohledu počtu užívaných funkcí, je telefonování 1/ z XY dalších. Vhodnější by byl také starší výraz, za to podstatně přiléhavější. PDA (personal digital assisten) osobní digitální asistent.

Mezitím co v soukromé sféře by to snad ještě telefon být mohl, v té pracovní je ve většině případů telefonování minoritou. Bylo tomu tak i v tomto příběhu. Vedoucí montér JK kmital mezi stavbami, koordinace návaznosti profesí se dá nazvat novodobou alchymií. Všechna předkládaná pravidla jsou zbožným přáním. Realita vyžaduje velké nasazení, důvtip, znalosti a také perfektní organizaci vlastního času.



Pro JK výraz "po práci" neznamenalo období pracovní den po šesté večerní, sobota nebo neděle. Po práci bylo nejisté a krátké období po odevzdání zakázky. Nezřídka se na stavbách objevoval i s rodinou, protože jel kolem a pro kontrolu se zastavil. Na staveniště nikdy nikoho z rodiny samozřejmě nebral až jednou ...

Byla slunečná neděle ...  Vezl své syny (8 a 10) od rodičů a projížděl kolem jedné několik roků staré zakázky. Pokládali u železničního přejezdu kabelové chráničky. Šlo o subdodávku, drážní systémy nebyla jejich specializace. Zajímalo ho, jak tehdy uložené chráničky byly po té dokončeny.

Zastavil a prošel s dětmi remízek mezi poli. Hluci se honili se psem a on hřímal v ruce iphone, aby si dokončení vyfotografoval. Na místě samém zjistil, že tehdy položené chráničky zůstaly v takovém stavu jako při předání. Nechali přejet vlak a JK se vrhl na zkoumání, zda bylo použito nějakých ucpávek. Zvedl příchozí hovor své manželky. Ta chtěla mluvit s tím nejmladším. JK předal telefon a chtěl dokončit obhlídku. Bylo mu divné, že by chráničky byly jen tak vzhůru nebi.



Kluci, houkněte do některé z trubek, volal ... to je nemusel dvakrát pobízet. Pohled na tu skupinku musel být veselý. Na jedné straně kluci řvoucí jako z filmu o indiánech a straně opačné tatínek, marně čekající zvuk alespoň v jedné z trubek. Jaký šlendrián, pomyslel si JK, nechali to dešti napospas, koneckonců moje starost to už není ...

Za chvíli však zjistil, že dešťovka v chráničkách jeho starostí už byla také. Mladšímu chlapci tátův mobil vypadl z ruky při vydávání zvuků. Během vteřiny zmizel ve tmě.



To je konec příběhu. Zda byl happy end pojišťovna nebo ne, to jsem už nezjistil. Ale šlo o iphone 12 PRO MAX. Také vím, že JK používal icloud, tak si data stáhl asi do jiného zařízení. Podle mého soudu v té chráničce iphone leží stále, protože zachránit jej bylo nereálné.

Je to smutné, úsměvné? Nějaké ponaučení? Byla slunečná neděle ...



P.S. Fotografie jsou zhotoveny na jiném místě s identicky uloženými chráničkami! To pro případ, že někdo už hledá krompáč! :-)
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933