Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Přezkušování revizních techniků podle vyhlášky č. 50/1978 Sb.


Document Actions
Přezkušování revizních techniků podle vyhlášky č. 50/1978 Sb.
Co nás bude čekat v oblasti činnosti revizních techniků? Připravuje se novelizace zákonů a vyhlášek ve vazbě na EU, takže můžeme očekávat změnu zákona 174/1968 Sb. a na něj navazujících vyhlášek číslo 20/1979 Sb. a 50/1978 Sb., ale i předpisů navazujících na zákoník práce ...
Josef Vozobule, ze dne: 11.02.2009
reklama


Přezkušování revizních techniků podle vyhlášky č. 50/1978 Sb., nejčastější problémy, které se vyskytují u předkládaných revizí při ústní části zkoušek, vztah starého zařízení k novým normám, souběžná platnost norem, podmínky měření apod.

Provádění revizí instalací na vyhrazených elektrických zařízeních předepisuje zákon č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce v platném znění. Tento zákon také předepisuje, že organizace a podnikající fyzické osoby zajistí při uvádění do provozu a při provozování vyhrazených technických zařízení bezpečnostní opatření a provedení prohlídek, revizí a zkoušek ve stanovených případech.

V současné době se ale problematikou revizí a bezpečnosti elektrických zařízení zabývá ještě mnoho další legislativy. Například zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) v platném znění, nařízení vlády č. 101/2005 Sb., kterým se stanoví podrobnější požadavky na pracoviště a pracovní prostředí v platném znění, zákoník práce a další.

Základní národní normou nadále zůstává norma ČSN 33 1500 (1991-06-01) se změnami 1/96; Z2/2000; Z3/2004 a Z4/2007. Norma ČSN 33 2000-6-61 (1994-03-01) a v novém vydání ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 (2004-05-01) bude zrušena k 1. září 2009, kde ji v plné míře nahradí dnes již souběžně platná ČSN 33 2000-6/2007.

Norma je ekvivalentem a nastavuje podmínky, které by s drobnými odchylkami měly být použitelné ve všech státech EU.

Norma ČSN 33 2000-6/2007 (IEC 60364-6/2006; HD 60364-6/2007) je podkladem, který v souvislosti s konkrétními podmínkami uvádění do provozu a provozování elektrických instalací uvádí způsob plnění příslušných právních předpisů. Norma platí pro výchozí revize elektrických instalací, tj. sestav vzájemně spojených elektrických zařízení (elektrických předmětů), které mají koordinované charakteristiky, sloužící k plnění jednoho nebo několika určených úkolů.

Norma neplatí pro revize připojených elektrických zařízení (pozor stejné podmínky platí i pro normu ČSN 33 1500), a to přesto, že revize připojených elektrických i dalších technických zařízení může být s revizí elektrických instalací spojena. V řadě případů je bezpečnost technických zařízení (strojních zařízení, zdvihacích zařízení, zařízení pro plynulou dopravu nákladů, průmyslových robotů apod.) připojovaných na elektrickou instalaci budov zajišťována elektrickými předměty a/nebo sestavou vzájemně spojených elektrických předmětů s koordinovanými charakteristikami. Ke koordinaci funkce elektrických předmětů může sloužit i příslušné programové vybavení. U takového „elektrického vybavení“ sloužícího k plnění jednoho nebo několika úkolů k zajištění bezpečnosti, se rovněž ověřuje, zda osoby a majetek jsou přiměřeně chráněny před nebezpečími neelektrického charakteru, která mohou tato zařízení způsobovat v důsledku jeho nedostatečné nebo vadné funkce.

Roky 2008 až 2010 budou náročné na poměrně rozsáhlou změnu normové základny. Staré normy, dnes většinou již souběžně platné, skončí a nové v plném rozsahu převezmou jejich místo.

Se změnou legislativy a norem vzrůstá náročnost na provádění zkoušek revizních techniků. Přesto, že scénář zkoušek je již mnoho let stejný (písemná část ve formě testů a následně ústní část spojená s pohovorem nad revizí), materiálů potřebných pro studium je více jak dvojnásobek.

Co nás ale ještě bude čekat dál? Připravuje se novelizace zákonů a vyhlášek ve vazbě na unijní legislativu, takže můžeme očekávat změnu zákona 174/1968 Sb. a na něj navazujících vyhlášek číslo 20/1979 Sb. a 50/1978 Sb., ale i předpisů navazujících na zákoník práce, jako je nařízení vlády číslo 378/2004 Sb. a dalších.

K potěšení všech se chystá i úprava vyhlášky číslo 398/2001 Sb. o poplatcích za úkony, a zda půjdou ceny za přezkoušení nahoru, nebo dolu si netroufám spekulovat.

Po novelizaci zákona č. 174/1968 Sb. zákonem č. 189/2008 Sb. kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony přešel Institut technické inspekce Praha do oblasti správního řízení.

Pro zkoušky revizních techniků to bude znamenat, že uchazeč o zkoušku předloží žádost včetně předepsaných dokladů předem, a po posouzení úplnosti a správnosti bude pozván k přezkoušení (zahájeno správní řízení). V opačném případě bude uchazeč vyzván k doplnění žádosti a do uzavření této „administrativy“ nebude moci zkoušku absolvovat. Ostatní činnost bude probíhat ve stejném duchu jako při minulých zkouškách, pouze veškerá korespondence bude doporučeně nebo odeslána na obálku s pruhem (s doručenkou).

Přeji všem mnoho úspěšných zkoušek a co nejméně doporučených obálek.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933