Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Převodníky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.08.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Převodníky


Převodníky
Převodníky jsou v elektrotechnice určeny pro převod určité elektrické formy signálu nebo jeho hodnoty na jiný typ elektrické formy signálu a jeho hodnoty. Patří k jednomu z nejdůležitějších prvků v moderní elektronice, takže si je pojďme přiblížit ...
Přednášející, ze dne: 25.08.2010


Jaké jsou základní principy a pravidla pro vzorkování a tvarování signálu a základní typy modulací využívaných při převodu analogového signálu na digitální a digitálního na analogový? Dále probereme převod hodnoty těchto signálů pomocí převodníků buď z digitální (číslicové) na analogovou hodnotu, nebo naopak převod z analogové hodnoty na digitální. Principy těchto převodů patří mezi základní znalosti z oboru elektronických měření. Z digitálně-analogových převodníků probereme převodníky s váhovými rezistory a s žebříčkovou sítí rezistorů. Z analogově-digitálních převodníků probereme komparační, aproximační, integrační a Sigma-Delta převodníky.

Převodníky jsou v elektrotechnice určeny pro převod určité elektrické formy signálu nebo jeho hodnoty na jiný typ elektrické formy signálu a jeho hodnoty. Patří k jednomu z nejdůležitějších prvků v moderní elektronice a jsou používány ve všech elektronických zařízeních, kde se provádí měření a zpracování signálu. Mezi nejpoužívanější aplikace převodníků patří transformace analogového (spojitého) signálu na digitální (číslicový) a naopak. Převodníky se realizují pomocí zapojení potřebných elektronických součástek do elektronického obvodu. Jedna z nejčastějších realizací je ve formě integrovaného obvodu.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.