Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Přetížitelnost měřicích přístrojů


Document Actions
Přetížitelnost měřicích přístrojů
Přetížitelnost je násobek jmenovité hodnoty měřicího rozsahu, který měřicí přístroj snese bez poškození. Bude-li připojen na vyšší napětí nebo bude-li jím protékat vyšší proud, hrozí jeho přetížení a tepelné či mechanické poškození.
Přednášející, ze dne: 8.05.2009


Přetížitelnost je násobek jmenovité hodnoty měřicího rozsahu, který měřicí přístroj snese bez poškození. Bude-li připojen na vyšší napětí nebo bude-li jím protékat vyšší proud, hrozí jeho přetížení a tepelné či mechanické poškození.

Trvale musí snést všechny měřicí přístroje s třídou přesnosti (1 až 5) 1,2 násobek jmenovité hodnoty měřicího rozsahu, aniž by se poškodily. U wattmetrů lze současně přetěžovat proudovou i napěťovou cívku o 20%. Voltmetry a ampérmetry třídy přesnosti 0,1 až 0,5 snesou trvale pouze jmenovité hodnoty proudu či napětí.

Krátkodobá přetížitelnost v násobcích jmenovitých hodnot je uvedena v tabulce. Hodnoty uvedené v tabulce platí pouze pro běžně užívané přístroje. Neplatí pro přístroje s termočlánky a přístroje tepelné soustavy.

Krátkodobá přetížitelnost

Třída přesnosti 0,2 až 0,5 1 až 5
voltmetr 2 2
ampérmetr 2 10
proud. cívky wattmetru 2, při Un a cos φn 10 při Un a cos φn


Tip na literaturu o měření získáte zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Máte potíže s příjmem digitálního vysílání? Nevíte jak zapojit váš starý televizor na DVB-T? Máme pro vás tip na knihu, která vás zasvětí do zvláštností příjmu DVB-T. Dozvíte se v ní praktické informace a rady, jak si s digitálním televizním vysíláním nejlépe poradit ...
Technická literatura BEN nechyběla se svým bohatým výběrem zajímavých odborných titulů ani na veletrhu ELOSYS v Trenčíně. Podívejme se, jakou novinku BEN na veletrh přivezl a o jaké tituly byl největší zájem ...
Jaká zařízení jsou určená k měření práce elektrického proudu? Jak tato zařízení můžeme rozdělovat a podle čeho? Na jakém principu fungují? Více informací zde...!
Jaká je konstrukce motoru s kroužkovým rotorem? Která konstrukční část potlačuje vířivými proudy, vznikajicími ve vodivých materiálech ve střídavém magnetickém poli? Jaké známe druhy drážek, do nichž se vinutí zakládá? U kterých motorů bývají kartáče trvale přiloženy ke kroužkům?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933