Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Přesnost měření (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.12.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Přesnost měření


Přesnost měření
Výsledek měření je hodnota měřené veličiny získaná přímo měřením, případně výpočtem z naměřených hodnot. Jak vznikají nepřesnosti měření? Znáte přesné definice pojmů "chyby metody, chyby přístrojů, chyby pozorovatele, systematické chyby nebo například nahodilé chyby?
Přednášející, ze dne: 5.12.2007

Výsledek měření je hodnota měřené veličiny získaná přímo měřením, případně výpočtem z naměřených hodnot. Žádným měřením však nelze přesně zjistit skutečnou (správnou) hodnotu měřené veličiny. Vlivů, které vstupují do měření a ovlivňují ho, je celá řada. Patří k nim zejména nedokonalost měřicích přístrojů a dalších měřicích prostředků, změny vnějších podmínek (teplota, vliv vnějšího elektromagnetického pole) a v neposlední řadě také ne vždy dostatečné znalosti a praktické zkušenosti experimentátora. Proto nás při měření kromě naměřené hodnoty zajímají také meze, v nichž se může pohybovat skutečná hodnota měřené veličiny. Vlastní vyhodnocování přesnosti měření je tedy spíše založeno na vyhodnocování nepřesnosti měření, neboli na chybě měření. Proto v praxi hodnotíme přesnost měření podle velikosti chyb, které při měření vznikají. Čím je chyba měření menší, tím měřicí přístroj či výsledek měření přesnější.

Máme-li o přesnosti daného měření rozhodnout sami, pak volíme takový způsob měření, při němž výsledná chyba odpovídá účelu a podmínkám měření. Je třeba si uvědomit, že velmi přesná měření bývají nákladná a časově náročná. Proti pólem těchto exaktních laboratorních měření jsou provozní, málo přesná měření, která jsou sice rychlá a levná, ale jejich výsledek nemusí být vždy správný.

Chyby, které mohou při měření vzniknout, dělíme podle místa vzniku na:

Hodnota vypočteného aritmetického průměru se nejvíce přibližuje skutečné hodnotě měřené veličiny. Hrubé chyby - jsou chyby, kterých se při měření dopouštíme omylem, nepozorností (např. odečítáme na špatném rozsahu), únavou či špatnými podmínkami při měření (špatné osvětlení, extrémní teplota, vyrušování při měření). Hrubé chyby jsou charakteristické tím, že se nápadně liší od ostatních výsledků měření nebo leží mimo předpokládaný průběh charakteristiky (viz obr. 3.1). Hrubé chyby z dalšího zpracování naměřených hodnot vyloučíme a nepočítáme s nimi.

Patrná výrazná odlišnost hrubé chyby měření.

TIP:
Literatura na téma "měření"
zde!
Nejobsáhlejší diskuzní fórum na téma "měření" zde!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.