Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PŘED KAMEROU: vypínače a zásuvky Sedna Design/Elements (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.10.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PŘED KAMEROU: vypínače a zásuvky Sedna Design/Elements


PŘED KAMEROU: vypínače a zásuvky Sedna Design/Elements
Schneider Electric svými přístroji již dlouho atakuje nejvyšší příčky zájmu o design vypínačů a zásuvek. Nejde pouze o pestrost, ale i také technickou vybavenost a funkcionalitu přístrojů. Design je v soutěžení opravdu těžkou kategorií. Musí zasáhnout do mnoha prostředí, situací, představ a pocitů svého uživatele. Měl by nabídnout to, co se dnes od těchto přístrojů očekává. Ať již jde o automatické spínání světel na chodbách, detektory pohybu, udržování pokojové teploty termostaty, možnost ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.10.2020



... světelných scén pomocí stmívačů nebo dostupné USB nabíječky mobilních zařízení. UV odolný materiál je dnes již standard seriózních výrobců. O řadě vypínačů a zásuvek Sedna Design/Elements jsme ve studiu hovořili s Robertem Šimčíkem!





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Schneider Electric představil novou designovou řadu vypínačů a zásuvek. Ta překvapí precizním zpracováním a  různými imitacemi materiálů.
Robert Šimčík, Schneider Electric
Představujeme novou produktovou řadu vypínačů a zásuvek, která navazuje na starší řadu, kterou v České republice jsme už prodávali, Sedna. Sedna Elements, rozšíření této řady základní barvy, bílá, krémová, hliníková a antracitová. Plus je tam rozšíření, které jsme neměli, Sedna Elements imitace dřeva, kovu, skla apod. za velmi zajímavé ceny. Imitace je daleko levnější než přírodní materiály, v ruce je to velmi příjemné na dotek, je tam použita speciální nová technologie, kterou je povrch upraven, taková vodní lázeň, vypínač jde zespoda. Film se natiskne na celý přístroj a pak se to ještě povrchově upraví. Na první pohled to nepoznáte od běžného přírodního materiálu. Celkově je to 13 nových rámečků. Výhoda je podobná jako u systému Unica, že lze kombinovat různé rámečky s různými středy, různými barvami. Když chcete, můžete mít celobarevný vypínač, zásuvku, ale do některého interiéru se třeba hodí to různě nakombinovat.

Design je věc jedna, ale co takzvané strojky, prošly také modernizací?
Robert Šimčík, Schneider Electric
Přepracovali jsme je, jsou plošší. Tzn., nezabírají tolik místa v elektroinstalační krabici. Vypínač má 24 mm hloubku a máme vyzkoušeno, že se vejde do staré panelákové krabice. Všechny jsou už v bezšroubovém provedení včetně zásuvek, které jsme předtím neměli. Navíc, je tam kompletní řešení v IP 44. V krytí IP 44 nepotřebujete žádný speciální rámeček, ale standardní z řady Sedna design, takže nemusíte mít nic speciálního.

Pojďme na chviličku od vypínačů stranou, protože do stejných designových rámečků lze vložit i zásuvky.
Robert Šimčík, Schneider Electric
Zásuvky jsou nově v Sedně i s bezšroubovými svorkami, ve staré Sedně s nimi byl trošku problém, teď jsou i bezšroubové. Je to trend posledních cca 6-7 let. Kdy se i naši elektrikáři překlopili a bezšroubovým svorkám věří. Všechny zásuvky je samozřejmě možné mít i ve vyšším krytí, v IP 44. I zásuvku s tímto krytím můžete umístit do běžného rámečku, nejen jednorámečku, ale můžete mít přístroje v krytí IP44 v 5 násobném provedení, což není běžné. Jsou tu samozřejmě i dvojzásuvky. 4 základní barvy obsahují i antracit, a my víme z našich předchozích prodejů, je barva (černá) je docela žádaná a je docela povedená v tomto provedení.

Říká se, že počet instalovaných vypínačů a hlavně zásuvek je po čase nedostatečný, proto se nabízí otázka, jak jsou na tom vícenásobné rámečky.
Robert Šimčík, Schneider Electric
Jsou i vícenásobné rámečky, až ten 5 násobný rámeček. U všech barev a došlo k docela vylepšení, třeba k univerzálnosti rámečku, kdy máte jen jeden tip a můžete je použít jak horizontálně, tak vertikálně. Rámeček je uchycen přímo na přístroji, je na něm 8 úchytných bodů, které mají vroubečky, které umožňují to, že s rámečkem můžete trochu i hýbat. Tím pádem, když máte třeba špatně zazděnou krabici ve zdi, vystouplou, rámeček docvakne přímo na zeď a zakryje všechny mezery a lícuje se zdí.

A nyní upozorníme na jednu designovou drobnost, která udělá radost hlavně ženám.
Robert Šimčík, Schneider Electric
Ne všichni uživatelé mají loga rádi, proto u produktové základní řady Sedna Design tak jsou z přední části rámečku, ale nejsou vytištěná, ale součástí lisu, takže nejsou vidět, ale zajímavější je asi řešení rámečků Sedna Elements, kdy loga jsou na vrchní části rámečku a pokud to bude někomu opravdu vadit, může celý rámeček otočit a logo nebude vůbec vidět.

Dnešní instalace nejsou jen o vypínačích a zásuvkách, objevují se už i elektronické prvky jako je senzor pohybu nebo stmívač LED osvětlení. Nově je můžete mít v jednotném designu.
Robert Šimčík, Schneider Electric
Současné řady vypínačů zásuvek už nejsou jen o vypínačích a zásuvkách, ale o elektronických prvcích, o inteligentní domácnosti apod. Troufám si tvrdit, že stmívače, detektory pohybu jsou součástí inteligentní elektroinstalace, i když nemusí být propojené do žádného systému. Tyhle jsou ještě speciální, vyjmenuji jen 2 základní funkce, kterými se liší od konkurence, nebo jiných produktů, ledkový snímač je sice otočný, ale má jednu velkou výhodu, že můžete na něj připojit běžná tlačítka a pomocí nich světlo stmívat. Z více míst najednou můžete stmívat tlačítkem i stmívačem. Je to pak tlačítkový snímač, tím pádem ušetříte za množství stmívačů, protože máte jen jeden. Detektor pohybu je nainstalován do tlačítka. Můžete mít manuální kontrolu, tzn., detektor pohybu nebude spínat světlo pouze za šera, ale můžete to sepnout kdy chcete a je to zajímavé řešení, netradiční.




Zajímavostí je, že spínače mají měřící body z přední části přístroje, není je tedy nutné vymontovávat z krabice.
Některé dokumenty Schneider Electric lze prohlížet zde v redakční knihovně! Pokud máte zájem, můžete si zažádat o nový katalog pro vypínače a zásuvky Sedna Design/Elements a ti co úzce spolupracují se Schneider Electric mají možnost zažádat si o zapůjčení předváděcího kufru.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.