Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PRECON: Katalog pohyblivých přívodů a příslušenství (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.05.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PRECON: Katalog pohyblivých přívodů a příslušenství


PRECON: Katalog pohyblivých přívodů a příslušenství
Kolik druhů flexošňůr znáte? Otvírám technický katalog, ve kterém jsou navíc speciální vodiče a izolační příslušenství. Objevil jsem zde i materiál, co je na montážích skutečně důležitý a praktický. Opravná páska je "denní chléb" údržbářů, ale i montérů samotných. Každý montážní kufr takovou položku určitě obsahuje. U ortodoxních praktiků jí pak nalézáme na často používaném nářadí nebo měřicích přístrojích.
Jiří Macháček, ze dne: 22.05.2017



Kabely, vodiče, přívodní flexošňůry jsou přirozenou součástí elektroinstalací a takovou samozřejmostí, že nad jejím výběrem nepřemýšlíme více než je nutné. Ač se pohybuji v oboru již mnoho let, katalog se značkou PRECON byl pro mne novinkou. Už jsem se seznámil s historií značky a jejími akvizicemi. Ale ke katalogu ...



Provedení katalogu
I přes to, že se na druhé straně uvádí, co vše nalezneme na více než 100 stranách, já sám i mí kolegové jsme se dopočítali faktických 92 vnitřních stránek, tedy 46 vnitřních listů. Stránky jsou v lepeném hřbetu, proto nezbylo než je opravdu přepočítat všechny. Při pokusu o kontrolu počtu stran katalogu pdf přímo na stránkách Preconu jsme našli pouze jedinou stránku s tímto zněním. Inu, chybička se vloudila. Na aktuálním počtu stránek těžkého křídového papíru s barevným tiskem, objevíme informace o sortimentu, který v oblasti vedení považuji za zajímavý. 

Co vše v katalogu objevíme

Z kraje sešitu je uvedená legenda číselného značení upravených přívodu, což poskytne zásadní přehled v následných tabulkách jednotlivých typů. V následujícím obsahu je zásadní obsáhlé portfólifo provedení flexošňůr. Je tu dokonce i vidlice učená pro UK včetně vnitřní pojistky! Také je pozoruhodný seznam možných provedení vyráběných vodičů:
Materiál mimo instalační elektrotechniku je v tomto katalogu těsnící profil do oken a dveří. Zajímavé. A celkem logické a běžné, že souběžně s výrobou kabelů a vodiču se vyrábí příbuzné zboží i přesto, že je určeno zcela jinému segmentu odběratelů.


Pro větší náhled kliknout!

Něco z praxe ...
Co je na montážích opravdu důležitý a praktický materiál, je samospojitelná pryžová páska. Jde o "denní chléb" údržbářů, ale i montérů samotných. Každý montážní kufr takovou podobnou opravnou pásku určitě obsahuje. U ortodoxních praktiků pak pásku nalézáme omotanou na často používaném nářadí nebo měřicích přístrojích.


 
Pro větší náhled kliknout!

Podání informací
je přehledné a vzdušné. Každý detail typu zboží má fotografii, uvedené technické parametry začínají sympatickou kreslenou ikonkou, popis konstrukce, technickou tabulku alternativ. Pokud je vhodné, nechybí okótovaný výkres s popisem.


 
Pro větší náhled kliknout!


Co se mi líbí
Líbí se mi malý přehled standardně prováděných ukončení slaněných vodičů. To je užitečný obrázek především pro ty, kteří nemají přehled v možnostech ukončování vodičů.



Katalog se mi líbí, ale působí na mne jako by byl "šitý horkou jehlou". V technickém oboru, kde si technici potrpí na každém detailu, může způsobit každá pravopisná chyba určitou nedůvěryhodnost. Na druhou stranu jsem již prošel stovky katalogů a absence předtiskových kontrol není ojedinělá. V každém případě se tento katalog bude hodit každému, kdo se zabývá ať již navrhováním, instalací nebo servisem elektrických zařízení. A i toto barevné značení vodičů je důkazem, že nad přípravou obsahu někdo skutečně uvažoval. I přes to, že nás nenapadne kupovat kilometry přívodních flexošňůr, v případě jednožilových vodičů tak klidně může být. Najdeme zde i výpočet ceny výrobku v závislostu na kurzu mědi. Rozhodně je mi milejší praktický sešit s překlepy než designová tiskovina bez chyb.


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.