Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Právní předpisy ve slaboproudu


Document Actions
Právní předpisy ve slaboproudu
Jaký je přístup k předpisům v oblasti slaboproudu s porovnáním se silnoproudem? Která vyhláška pamatuje na dostupnost k veřejným službám elektronických komunikací? Který zákon definuje elektronické komunikace jako přenosové systémy, popřípadě spojovací nebo směrovací zařízení a jiné prostředky, které umožňují přenos signálů po vedení, rádiem, optickými nebo jinými elektromagnetickými prostředky? Lze říci, že mezi laickou, ale i odbornou veřejností, panuje jednotný názor a respekt pouze v případě PBZ, což je konec konců pochopitelné. Ostatní systémy jsou v rukách trhu, kde často vyhrává pravidlo – není žalobce, není soudce ...
Přednášející, ze dne: 10.01.2014
reklama


Z pohledu právních předpisů je vhodné zmínit a porovnat „motivace“ jak ze strany silnoproudu, tak ze strany slaboproudu. Silnoproudař pracuje s nn, tj. s vědomím, že jde o život, čemuž také odpovídá přísné nastavení právních předpisů. U slaboproudaře je situace jiná. Zde je důležité, jestli se jedná o PBZ nebo nePBZ. V případě PBZ
je samozřejmě situace shodná se silnoproudem, tj. také jde o život.
Nicméně u zbylých nePBZ slaboproudých systémů (až na výjimky v oblasti Security, které jsou pro tyto účely bezpředmětné) již o život nejde. To je na jednu stranu pravda, ale na druhou tím definice motivací/povinností nekončí. Aby to nebylo tak jednoduché, tak je nutné v rámci nePBZ dle obr.1 rozlišovat mezi Elektronickými komunikacemi a Security.

Onen čtvrtý pilíř budovy – Elektronické komunikace – je na rozdíl od Security dnes brán jako veřejný zájem, a má tudíž i odpovídající oporu v právních předpisech. Na požadavek dostupnosti k veřejným službám elektronických komunikací pamatuje jednak §6, odst. 1, vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, tak speciální zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích. Tento zákon definuje elektronické komunikace jako přenosové systémy, popřípadě spojovací nebo směrovací zařízení a jiné prostředky, které umožňují přenos signálů po vedení, rádiem, optickými nebo jinými elektromagnetickými prostředky, včetně družicových sítí, pevných sítí a mobilních zemských sítí, sítí pro rozhlasové a televizní vysílání a sítí pro kabelové televize, bez ohledu na druh přenášené informace. Po posouzení těchto i ostatních návazných právních předpisů lze formulovat několik základních výchozích předpokladů/ premis:

•    Koncový uživatel nemá být omezen ve volbě poskytovatele služeb elektronických komunikací.
•    Vlastník domu, bytu nebo nebytového prostoru je povinen umožnit uživateli příjem rozhlasového a televizního vysílání vč. zřízení vnitřního komunikačního vedení včetně rozvaděče a koncového bodu sítě (pozn: případné spory o rozsahu těchto povinností jsou v kompetenci příslušného stavebního úřadu v součinnosti s ČTÚ).
•    Stavebník je povinen při realizaci stavby zajistit připojení objektu na sítě elektronických komunikací (formou přípojky).
•    Způsob provedení vnitřních komunikačních rozvodů má být v souladu s normovými hodnotami.

Do pestrobarevnosti nastavených motivací zbývají ještě systémy z oblasti Security, které vedle PBZ a Elektronických komunikací mají oporu v obecných právních předpisech rozhodně nejmenší, stručně řečeno kromě požadavku na koncesovanou živnost a ochranu osobních údajů žádnou. Výsledkem postupné komercializace bezpečnosti je stav, kdy Security (běžně se vyskytující v budovách) je záležitostí pouze smluvní a jakékoli technické požadavky se stávají závaznými pouze smluvními ujednáními. Ve výsledku se dá říci, že na rozdíl od Security jsou PBZ a Elektronické komunikace pro stavbu tzv. podmiňující.
 
Z předchozích řádků je patrné, že vzhledem k různě nastaveným právním oporám jednotlivých skupin slaboproudých systémů, je situace na trhu, tedy i v projektování, velmi nepřehledná. Lze říci, že mezi laickou, ale i odbornou veřejností, panuje jednotný názor a respekt pouze v případě PBZ, což je konec konců pochopitelné. Ostatní systémy jsou v rukách trhu, kde často vyhrává pravidlo – není žalobce, není soudce. Tomuto stavu, resp. těmto motivacím odpovídá také přístup ke vzdělání v jednotlivých oborech.


Ing. Tomáš Mikula
projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku ve Zdrojích.

Je v silnoproudu snazší obhájit předpisové požadavky než ve slaboproudu?
Diskutujte s námi v níže uvedeném tématu!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933