Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Práce na dálku, komunikace a schvalování dokumentů


Document Actions
Práce na dálku, komunikace a schvalování dokumentů
Technická dokumentace. Kdo zabezpečuje finanční prostředky pro přípravu norem? Co to znamená IEC? Proč jsou mezinárodní normy tak důležité? Informační struktury, dokumentace, grafické značky, dokumentační normy, současný stav a vývoj norem v oblasti IEC a ČSN ...
Josef Rýmus, ze dne: 19.03.2008
reklama

Nové formy mezinárodní práce - Práce na dálku (teleworking)
Rostoucí internacionalizace, nové organizační struktury a aplikace internetu zabezpečují základ pro to, aby se hodně práce provádělo doma nebo kdekoliv jinde spojováním mobilních sítí. Pro účastníky, pracující na mezinárodní úrovni, je zde vyhlídka, že mohou být zrušeny překážky, kterým je normálně vystaven podnik pracující 24 hodin denně.

Možnosti a stupně volnosti, které počítač a sítě nabízejí, musejí být zahrnuty do personální politiky účastníka s přihlédnutím k optimálnímu využití lidských zdrojů a ku prospěchu jednotlivé organizace i společnosti.

Komunikace a schvalování dokumentů pomocí elektronické pošty
V rámci IEC TC 3 a jejích subkomisí bylo již započato s distribucí dokumentů IEC pomocí elektronické pošty (e-mail), a to hlavně z důvodu urychlení styku mezi členy různých pracovních skupin IEC, kde je v současné době nejvíce pracovních problémů při přípravě nových dokumentů a mezinárodních norem IEC a je zde potřeba rychlé komunikace (jako příklad je třeba uvést pořádání „virtual-meeting“). Protože potřeba této komunikace se v závěru r. 1996 stala nanejvýš aktuální, od té doby jsme zajistili z důvodu obecné nutnosti s předstihem pro účely prací a komunikace mezi IEC TC 3 adresu elektronické pošty a vlastní přístup na Internet.

Bez elektronické pošty a přístupu na internet (stahování dokumentů) si nemůžeme spolupráci s IEC TC 3, SC 3C a pracovními skupinami JWG xx IEC TC 3/ISO ani představit. V poslední době se výrazně zlepšilo využívání elektronické pošty též mezi členy českého „národního komitétu IEC“ (mezi účastníky připomínkového řízení).

Zabezpečení finančních prostředků pro přípravu norem
Financování tvorby norem je trvalým a dlouhodobým problémem. Každý normy potřebuje a chce je mít, ale spoléhá se na to, že někdo jiný bude normy tvořit a převezme i finanční náklady.

Výrobci mají obecně velký zájem na předmětových normách, týkajících se výrobků/produktů, z důvodu přímého vlivu na jejich obchod.

Je možné, že bude třeba soustředit aktivity a získat jejich sponzorování od průmyslových zájmových skupin, popřípadě od národních nebo regionálních vládních organizací. To by pomohlo těm projektům, na které je nedostatek prostředků. Známé prostředky jsou nicméně základem pro efektivní vedení projektu.

Mezinárodní elektrotechnické normy pro lepší svět – Co je IEC?
Mezinárodní elektrotechnická komise (IEC), založená roku 1906, je světová organizace, která vypracovává a publikuje mezinárodní normy pro elektrotechnické, elektronické a příbuzné obory.
Normy IEC pokrývají všechno: od kabelu až po vláknovou optiku, od elektrické zástrčky a zásuvky, až po elektrické transformátory a parní turbíny, od jednoduché elektrické žárovky až po lékařská operační zařízení, od mikrovlnné trouby a pračky až po informační techniku a videokazety, atd.
Posláním IEC je, prostřednictvím národních komitétů, propagovat a podporovat mezinárodní spolupráci ve všech otázkách normalizace elektrotechniky a příbuzné problematiky.

Proč jsou mezinárodní normy tak důležité ?
Mezinárodní normy IEC usnadňují světový obchod tím, že účinně odstraňují jeho bariéry, vedou k novým trhům a k hospodářskému růstu. Prostě komponent nebo systém, vyrobený podle norem IEC a vyrobený v zemi A lze prodat a používat v zemích B až Z. Normy IEC jsou životaschopné, protože také reprezentují jádro dohody Mezinárodní organizace obchodu o technických bariérách v obchodě, jejích více než 100 členů centrálních vlád explicitně uznává, že mezinárodní normy hrají kritickou roli ve zlepšování účinnosti průmyslu a v rozvoji světového obchodu.

Normy IEC představují společná hlediska stran, které se zabývají jejich ustanoveními, zejména výrobců, uživatelů, spotřebitelů a skupin se všeobecnými zájmy. Jsou určeny k tomu, aby pomáhaly průmyslu, vládním orgánům a široké veřejnosti; poskytují průmyslu a uživatelům rámec pro ekonomii konstrukčního návrhu, vyšší kvalitu výrobků a služeb, větší schopnost spolupráce a lepší účinnost výroby a dodávek. Zároveň normy IEC také podporují lepší kvalitu života tím, že přispívají k bezpečnosti, zdraví a ochraně životního prostředí.

Další souvislosti naleznete v níže uvedených souvislostech nebo přímo ve sborníku!

 

 

ESiCCO Plzeň zajišťuje mezinárodní spolupráci IEC pro ČR a následné zavádění mezinárodních resp. evropských norem do soustavy ČSN a je zpracovatelem relevantních úkolů TN.
Tento příspěvek je souhrnem činnosti a výsledků technické komise IEC TC 3, která patří k nejstarším komisím v historii IEC a jejím posláním je příprava a tvorba mezinárodních norem a publikací v oblasti „Informační struktury, dokumentace a grafické značky“.
Z pohledu české normalizace a nutnosti aplikace těchto norem je zapotřebí, aby v souvislosti s uváděným nárůstem požadavků, věnovaly české firmy projekční, výrobní nebo dodavatelské sféry ve svém obchodním zájmu pro nastávající časové údobí zvláštní pozornost problematice (kvalitě) zhotovování potřebných dokumentů a dokumentace.


Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933