Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Připojení spotřebiče pohyblivým přívodem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.10.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Připojení spotřebiče pohyblivým přívodem


svorkp9.jpg
.... v domovní instalaci. K čemu připojíme bojler, sklokeramickou desku, kotel? Máme samozřejmě několik variant. Já zvolil jednu z nich...
ze dne: 21.10.2003

V domácnosti potřebujeme v mnoha případech připojovat spotřebiče vyšších výkonů. Jako například trouby, sporáky, přímotopné konvektory, nebo třeba kotle a bojlery. Některé jsou jednofázové, druhé třífázové. V obytných interiérech se jednak nehodí průmyslová zásuvka/vidlice. Domovní zásuvka se zpravidla vyrábí do 16A, ovšem ne vždy se hodí. Zásuvka obsahuje kontakty, které se spojují se zasouvanou vidlicí a v místě spoje dochází protékajícím proudem k zahřívání.... čím větší proud.....

K tomuto účelu se vyrábí "svorkovnice pětipólová s krytem". Jako příklad mohu uvést ABB TIME, který jsem nedávno instaloval v naší rodině.

Detail svorkovnice v designu TIME.

Připojení zásuvka/vidlice se hodí především ke spotřebičům, které často odpojujeme. Pokud instalovaná trouba v kuchyňské lince má své pevné místo je vhodnější takový přípoj zhotovit napevno.

Příprava na připojení svorkovnice. Vpravo kabe navíc jako nosič informace o stavu HDO.

V rodinném domě jsem takto připojoval sklokeramickou desku, horkovzdušnou troubu, kotel a bojler.

Vodiče před připojení je vhodné si vytvarovat.

V případě třífázového připojení jsem si "prozvonil" pořadí fází tak, abych v případě potřeby (například fáze napájecí ovládání kotle) mohl odpínané fáze mohl identifikovat.

Připojení třífázového bojleru 4kV. Připojení třífázového bojleru 4kV a kotle 15kV.

Žíly pohyblivého přívodu jsem samozřejmě opatřil dutinkami. A sponou zajistil proti vytržení. Vpravo bílý kabel je nosičem informace o stavu HDO pro kotel.

Připojení třífázového bojleru 4kV. Připojení třífázového bojleru 4kV a kotle 15kV.

Celkový vzhled narušuje snad jen černý kabel. Výrobce svorkovnici elegantně umístil do rámečků (i vícerámečků). Sestavení bylo v tomto designu intuitivní, rychlé, přesné.

Tento materiál naleznete v tomto katalogu.....

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.