Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.02.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.)


Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (2.)
Nezapomínejme na umývací prostory a podmínky pro instalaci osvětlení nad umývadlem nebo ... Pračka stojí prakticky hned vedle vany. Tento problém vzniká hlavně při rekonstrukcích stávajících koupelen třeba v ... V průmyslu se u některých výrobních procesů bez vody neobejdeme. Proto opět musíme mít stanoveny vnější vlivy. Jinak nemůžeme správně stanovit, zda krytí nainstalovaných spotřebičů, motorů, krabic atd. odpovídá působení vnějších vlivů a je dostatečné pro dané působení vody.
Milan Dolenský, ze dne: 2.02.2012


V objektech pro bydlení se setkáme s působením vody a vlhkosti především v koupelnách a bazénech, které mohou být i součástí sauny. Zde musíme kontrolovat především instalované zařízení jeho napájecí napětí způsob instalace a především vzdálenosti dané zónami. V malých koupelnách je někdy problematické dodržet vzdálenost 60cm (zóna 2) u zásuvky, která je většinou určena pro připojení pračky.


Obr. 4: Požadavky výrobce zařízení (nábytku určeného do koupelny – umývacího  prostoru)  
nutnost dodržení podmínek instalace a využití.    
 

Pračka stojí prakticky hned vedle vany. Tento problém vzniká hlavně při rekonstrukcích stávajících koupelen třeba v panelových domech. Při instalaci vířivých van, sprchových koutů s osvětlením atd.  Zde se jedná o výrobky a my musíme postupovat při montáži a instalaci podle pokynů výrobce. Při revizi musíme mít montážní pokyny výrobce abychom věděli jasně, co výrobce daného zařízení (výrobku) požaduje. Předcházíme tím zbytečným dohadům. Nejlépe je se setkat při instalaci s odbornou firmou provádějící montáž, abychom viděli i způsob jakým bylo provedeno třeba doplňující ochranné pospojování – průřez, materiál, způsob připojení atd. ( ČSN 33 200-5-54 ed.2).

Nezapomínejme na umývací prostory a podmínky pro instalaci osvětlení nad umývadlem nebo dřezem v kuchyni. Tyto informace najdeme v ČSN 33 2130 ed. 2.Co se týče bazénů, je to opět problematika zón, jejich rozměrů omezení instalace jenom na nezbytně nutná zařízení.


U velkých veřejných bazénů se bazénová technologie nachází v technickém zázemí (obslužné kolektory), kde je vše provedeno tak, že jsou části propojující technické zázemí a prostor bazénu ,kam má přístup veřejnost propojeny téměř jenom potrubím, které je ve většině případů z nevodivého materiálu. Co se týče pospojování, lze říci, že se jedná o téměř nejdůležitější ochranné opatření v těchto prostorech.

Jedná se o ochranné pospojování - tj. vyrovnání potenciálu za účelem bezpečnosti. K tomuto účelu slouží tzv. ekvipotenciální svorkovnice (ekvipotencialita - tj. stav, ve kterém mají vodivé části v podstatě stejný elektrický potenciál. Tyto termíny jsou podrobně definovány v ČSN IEC 60050 – 195, Mezinárodní elektrotechnický slovník.

V průmyslu se u některých výrobních procesů bez vody neobejdeme. Proto opět musíme mít stanoveny vnější vlivy. Jinak nemůžeme správně stanovit, zda krytí nainstalovaných spotřebičů, motorů, krabic atd. odpovídá působení vnějších vlivů a je dostatečné pro dané působení vody.


Obr. 5:  Pospojování rozváděč - bazénová technologie

Technologické provozy vodáren např. vodojemy, čerpací stanice, vrty, přerušovací komory atd. mají své  specifické požadavky na způsob a provedení elektroinstalace. V jistém ohledu ještě agresivnější prostředí můžeme očekávat u čerpacích stanic odpadních vod a čistíren odpadních vod, kde je působení vnějších vlivů ještě kombinováno například chemickou agresivitou, která se tvoří v uzavřených jímkách. Tyto agresivní výpary působí především na kovové konstrukční prvky elektroinstalace – lávky, žlaby nosné systémy. V některých případech nastane situace, kdy je tento prostor navíce definován jako prostor s nebezpečím výbuchu, BE3N2  Nebezpečí výbuchu hořlavých plynů a par, kde musí být provozovatelem určeny navíc ještě nebezpečné prostory dle NV č. 406/2004.


Obr. 6: Ekvipoteciální svorkovnice – bazénová technologie

 


Obr. 7: Pospojování potrubí topení a ohřevu vody - bazénová technologie

 


Obr. 8:  Působení vody – strojní zařízení – ČSN EN 602 04 -1 ed.2

A na závěr stojí za připomenutí, že pokud se jedná o strojní zařízení, musíme problematiku působení vody a vlhkosti ještě řešit ve vztahu s ČSN EN 602 04 -1 ed.2. Tato norma se zabývá bezpečností strojních zařízení a požadavky na  ochranné i pracovní pospojování jsou uvedeny v čl. č.8. 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 49

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.