Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární úseky a stavební konstrukce prostorů kabelových rozvodů a tras (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.09.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární úseky a stavební konstrukce prostorů kabelových rozvodů a tras


Požární úseky a stavební konstrukce prostorů kabelových rozvodů a tras
V čem spočívá rozdíl mezi hlavní, dílčí a podélnou požární přepážkou? Jaké musí být označení kabelových požárních přepážek a ucpávek? A podle jaké normy mají být odzkoušeny z hlediska požární odolnosti? Co nám říká ČSN EN 50266-2? ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 7.09.2010

Kabelový prostor, kabelový kanál, kabelová šachta a kabelový most musí tvořit samostatný požární úsek. Délka požárního úseku kabelového kanálu nemá být větší než 100m a současně mezní velikost požárního úseku kabelového kanálu nebo prostoru může být nejvýše 750m2. V případě, kdy je v těchto požárních úsecích instalováno samočinné stabilní hasicí zařízení, nebo jsou všechny použité kabely v provedení odpovídajícím ČSN EN 50266-2-2, se mezní plocha nebo délka může zvětšit dvojnásobně.

Kabelové šachty musí být předěleny ve vertikálních vzdálenostech nejvýše po 15m hlavními požárními přepážkami s požadovanou požární odolností. Pokud je instalováno stabilní hasicí zařízení nebo jsou všechny kabely v kabelové šachtě v provedení odpovídající ČSN EN 50266-2 požaduje se předělení po vertikálních vzdálenostech 30m.

Požární odolnost konstrukcí ohraničujících prostory kabelového rozvodu musí být klasifikace alespoň EI 60 DP1, respektive REI 60 DP1. Požární uzávěry v ohraničujících konstrukcích mají být klasifikace EW 30 C-DP1. V případech, kdy otvory ústí do chráněné únikové cesty, musí být EI 30SC-DP1.

Pro zabránění šíření požáru se v prostorech kabelového rozvodu umisťují hlavní požární přepážky zejména:

Hlavní požární přepážka
Hlavní požární přepážka je konstrukce, splňující následující požadavky :


Schéma hlavní požární přepážky

Dílčí požární přepážka
Dílčí požární přepážka je konstrukce splňující následující požadavky (viz následující obr.)

Mezi jednotlivými hlavními požárními přepážkami se umisťují dílčí požární přepážky s požární odolností alespoň EI 30DP1, které zabraňují přenesení požáru po kabelech do přilehlé části požárního úseku kabelového kanálu, kabelového mostu, kabelové šachty. Komunikační prostor v místě dílčí požární přepážky nesmí být menší než 600x1800mm. Dílčí požární přepážky se umisťují zejména:


Schéma dílčí požární přepážky

Podélná požární přepážka
Podélná požární přepážka je konstrukce splňující následující požadavky (viz. následující obr.)

Mezi jednotlivými hlavními požárními přepážkami se umisťují podélné požární přepážky s požární odolností alespoň EW 15DP1 pro podélné systémové požární oddělení kabelů, které zabraňují přenesení požáru:

Podélné požární přepážky není nutno provádět ve shora přístupných kabelových kanálech a v kabelových kanálech, šachtách a prostorech, ve kterých je instalováno stabilní hasící zařízení, případně veškeré kabelové rozvody vyhovují ČSN EN 50266-2-2.


Schéma podélné požární přepážky

Prostupy kabelů ohraničující konstrukce kabelových kanálů, šachet, mostů a prostorů a prostupy hlavními a dílčími požárními přepážkami musí být utěsněny požární ucpávkou. Požární ucpávka musí vykazovat stejnou požární odolnost jako konstrukce, kterou kabely prostupují, nepožaduje se však vyšší požární odolnost než 60 minut.

Na požární ucpávky lze užít hmot třídy reakce na oheň A1, A2 nebo B. Požární ucpávky musejí být odzkoušeny z hlediska požární odolnosti dle ČSN EN 1366-3 a klasifikovány dle ČSN EN 13501-2.

Označení kabelových požárních přepážek
Každá hlavní, dílčí a podélná požární přepážka musí být označena na obou stranách přepážky štítkem, který obsahuje:

Označení požární přepážky musí souhlasit s jejím označením v příslušné výkresové dokumentaci skutečného provedení kabelových přepážek uložené u provozovatele.

Označení kabelových ucpávek
Každá kabelová ucpávka musí být označena štítkem (alespoň na jedné straně). Označení tvoří:

Označení kabelové ucpávky musí souhlasit s jejím označením v příslušné výkresové dokumentaci skutečného provedení kabelových přepážek uložené u provozovatele.

Petr Bebčák

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.