Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární ucpávky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.10.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární ucpávky


Požární ucpávky
Znáte definici požární ucpávky? Co vše má ucpávka za úkol zajišťovat? ... byly vyvinuty takové materiály těsnění, které dokáží nejen vyplnit určený prostor a reagovat na termodynamické změny, ale dokáží reagovat i na změny izolace v důsledku jejího ohoření. Je využíváno efektu ...
Zbyněk Urban, ze dne: 7.10.2008


Požární ucpávka
prostorové uspořádání jednoho či více materiálů o definované hořlavosti a fyzikálně-mechanických vlastnostech, zabezpečující po aplikaci v prostupu požadavek projektu na požární odolnost či jiné vlastnosti požárně dělící konstrukce. Ucpávka zajišťuje v konkrétních případech požární odolnost celé požárně dělící konstrukce včetně prostupu a všech prvků, které prostupem procházejí.

Podle vlastností materiálu použitého na ucpávku a jeho charakteru je možno roztřídit ucpávky na:

S postupem technologií byly vyvinuty takové materiály těsnění, které dokáží nejen vyplnit určený prostor a reagovat na termodynamické změny, ale dokáží reagovat i na změny izolace v důsledku jejího ohoření. Je využíváno efektu zpěnění výplně, který je možno ještě rozdělit podle počátku reakce na vnější teplotu. Důležitým činitelem je také požadovaná požární odolnost (parametr EI v čase do 180 minut, viz užívané symboly pro mezní stavy odolnosti), typ dělící konstrukce, velikost prostupu, druh procházející instalace, životnost a vnější vlivy – druh prostředí, ve kterém je ucpávka aplikována.

Podle konkrétního místa se může jednat ještě o další doplňující požadavky. Vzhledem k významu těsnění prostupů při likvidaci požáru a evakuaci osob je třeba, aby provedení dodrželo potřebnou kvalitu. Z toho důvodu je oprávněný požadavek na provedení kvalifikovanými pracovníky.

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.