Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární přepážky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.09.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární přepážky


Požární přepážky
Které druhy přepážek používaných v souvislosti s ukládáním vedení znáte? Víte z čeho se jednotlivé možnosti skládají? V kterých případech se obvykle používá kombinace typů přepážek? Jakou mají návaznost požární přepážky na zákon č. 22/1997 Sb.?
Zbyněk Urban, ze dne: 26.09.2008


Požární přepážky používané pro kabelové rozvody je možno roztřídit na:

V některých případech je použito kombinovaných přepážek a to obvykle tam, kde se jedná o prostupy jak kabelů tak potrubních nebo trubkových rozvodů. Zde je obvykle nutno provést dotěsnění, které se provádí až na hranice požárních úseků. Požaduje se celistvost utěsnění bez otvorů, spár a kanálků, které negativně ovlivňují mezní stavy celistvosti.

Protipožární přepážky provedené v požárně dělících konstrukcích s požadovanými mezními stavy E a I musí také splňovat stejné mezní stavy a to v odpovídajícím čase. Požadavky na odolnost stavebních konstrukcí vycházejí z požárně bezpečnostního řešení.
Zde ještě doplnění požadavků na vlastní provedení přepážek. Materiály použité na vytvoření přepážky mají obvykle charakter výrobku. Pokud chceme zajistit finální správnou funkci je třeba, aby použité výrobky odpovídaly podmínkám pro uvedení na trh podle zákonných ustanovení. Zde je možno citovat zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění a navazujících nařízení vlády. Důležitou zásadou je také provedení přepážky podle doporučení nebo návodu výrobce se zachováním zásady, že výrobek bude použit k účelu, ke kterému je určen.

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.