Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: REVIEW: ARKYS a Požární novinky 2020 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.10.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

REVIEW: ARKYS a Požární novinky 2020


REVIEW: ARKYS a Požární novinky 2020
Brněnská společnost ARKYS, snad bez přehánění, dominuje na českém trhu drátěnými žlaby. Jejich použití, respektive montáž, je opravdu snadná a také proto velice oblíbená. Ale je tomu tak i při návrzích? A návrzích v prostředí, kde je nutno pamatovat na možný požár a zajištění funkčnosti? Podobné otázky se stále honí nejen projektantům, ale i souvisejícím profesím. ARKYS tuto problematiku má zpracovanou v různých dokumentech. A v minulosti pořádal velice užitečný seminář právě na toto téma. Pokud vás zajímají poslední vydané materiály a možnost sledování přednášky ze záznamu, sledujte více zde!
Jiří Macháček, ze dne: 26.10.2020



Ač se momentální situace ve světě nevyvíjí dle našich představ, návrh a montáž zařízení se stále řídí dle fyzikálních zákonů a předpisů v dané zemi a oboru. Ukládání vedení je zcela zásadní součást každé elektroinstalace. Prakticky jde o základ pro každého elektrotechnika pohybujícího se v této části oborového spektra.

Oč se v této poslední publikaci jedná?
Toto vydání obsahuje kompletní přehled všech nových klasifikací a nově klasifikovaných typů montáží, které v době vydání souhrnných katalogů požárně odolných tras ještě nebyly k dispozici.


Pro více detailů kliknout!


Poslední vydání sourhnných katalogů požárně odolných tras pro systémy MERKUR 2 a LINEAR spolu s posledním vydáním této rozšiřující publikace poskytuje kompletní přehled klasifikací tříd funkčnosti spolu s možnostmi montáží kabelových tras a možnostmi kombinací s požárně odolnými kabely. Tolik uvádí ARKYS.

Pokud nahlédneme do tohoto materiálu, pak nalezneme technické tabulky normových a nenormových konstrukcí. Prozrazují způsoby montáže (nástěnná, prostorová, stropní, plochá), chcete-li pak i podrobněji (standard, sdružená, lehká, podvěšená, závěsná, symetrická, asymetrická ...). Jednoduchou maticí se dozvíme s kterými normami (třídy funkčnosti) je konkrétní možnost klasifikovaná.

Pro více detailů kliknout!


Kabelové konstrukce jsou drátěné MERKUR2 a plechové LINEAR 1a2. Ve srovnávacích tabulkách jsou uvedeni výrobci kabelů PRAKAB a ELKOND HHK. Dále je část "Přehled nových typů montáží". Dozvíme se postup při upevnění na strop, stěnu. Stručný popis montáže, podrobnosti o provedení odlehčení v tahu na svislé kabelové trase. Prvky systému, spojovací materiál kotvení a počty kotvících bodů. Pro nás je také velice důležitá pasáž pokynů k instalaci, protože ta je na rozdíl od obecně závazných ČSN zcela závazná.

Materiál poskytuje detailní vyobrazení s kótováním, poznámkami a tabulkami. Držet v ruce tento sešit předpokládá znalosti předkládané na některém ze seminářů. Ty se určitě budou konat opět prezenčně, i když v době vydání tohoto článku spíše on-line.

Které katalogy mít od ARKYSu po ruce?
Poslední tři publikace (kromě této zmiňované) naleznete po kliknutí na obálku v redakční knihovně.

Pro více detailů kliknout!


Související přednáškou a myslím bez nadsázky, zajímavou přednáškou, je tato od Miroslava Viktorina (Promat). Tu v roce 2013 pořádal v Brně ARKYS. Sledujte například zde ...


a další pokračování si pozorný uživatel určitě dohledá zde ...

Redakční on-line archív technických domumentů ARKYS naleznete zde!




Papírová vydání si lze objednat u každého on-line dílu.
Pokud máte zájem o účast na on-line přednášce, přihlaste se předem níže uvedeným formulářem!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ARKYS, s.r.o. - Podstránská 1, Brno - +420548226101 - arkys@arkys.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.