Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Požární bezpečnost v instalacích nad 1kV


Document Actions
Požární bezpečnost v instalacích nad 1kV
Které národní normy budeme uvažovat v souvislosti s požárními bezpečnostními předpisy u instalací vn? Kterými kategoriemi je tvořeno riziko požáru a nebezpečí požáru elektrického zařízení? Která zařízení nesmějí být použita v provozních prostorách s možností nebezpečí požáru? Musí být zajištěny automatické ochrany zamezující vzniku požáru zařízení v důsledku přehřátí, přetížení a ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.06.2012
reklama

 
Při návrhu instalace se musí vzít v úvahu příslušné národní a místně příslušné požární bezpečnostní předpisy (např. ČSN 73 0802, ČSN 73 0804 atd.).

POZNÁMKA:
Riziko požáru a nebezpečí požáru elektrického zařízení je tvořeno dvěma kategoriemi: oběťmi požáru a vznikem požáru. V požadavcích na instalaci se má uvažovat s opatřeními pro každou kategorii.

a) Opatření týkající se obětí požáru:

  • I) oddělení prostoru od vzniku požáru
  • II) zamezení šíření požáru:
    – fyzické uspořádání elektrické stanice
    – nádrž na kapalinu
    – požární přepážky (například materiály odolné ohni REI 60/90)
    – systém hašení

b) Opatření k zamezení vzniku požáru:

  • I) elektrická ochrana
  • II) tepelná ochrana
  • III) přetlaková ochrana
  • IV) materiály odolné ohni


POZNÁMKA:
Pro návrh požární bezpečnosti staveb elektrických instalací nad 1kV AC platí ČSN 73 0802 případně ČSN 73 0804, pokud ČSN EN 61936-1 nestanovuje přísnější požadavky.

V případě požáru by se mělo dbát, aby byly používány únikové a záchranné cesty a nouzové východy.

Pro omezení škody způsobené požárem může uživatel nebo majitel zařízeních stanovit požadavek na příslušná hasicí zařízení.

Musí být zajištěny automatické ochrany zamezující vzniku požáru zařízení v důsledku přehřátí, přetížení a vnitřním i vnějším poruchám v závislosti na velikosti a významu instalace.

V provozních prostorách s možností nebezpečí požáru nesmějí být použita zařízení, u nichž se může vyskytnout jiskření, elektrický oblouk, výbuch nebo vysoká teplota, například elektrické stroje, transformátory, odpory, spínače a pojistky, pokud konstrukce tohoto zařízení není taková, aby nemohlo dojít ke vznícení hořlavých látek.

Jestliže nelze zajistit tento požadavek, musí být provedena zvláštní opatření, například požární stěny, požárně odolné dělicí konstrukce, přepážky, kryty a uzávěry.

Měla by být věnována pozornost provedení oddělení různých sekcí rozváděčů požárními stěnami. Toho může být dosaženo prostřednictvím přípojnicových průchodů/kanálů, které prostupují požární stěnu a které spojují sekce rozváděčů dohromady.

F) Uzemňovací soustavy
Uzemňování je věnována samostatná norma ČSN EN 50522, na kterou je v ČSN EN 61936-1 odvolávka. Převzatý text z EN 50522 je v ČSN EN 61936-1 vyznačen kurzívou.

G) Ochrana proti úniku izolační kapaliny a SF6
Musí být přijata opatření k zachycení uniklé kapaliny ze zařízení, aby se zamezilo poškození životního prostředí. V národních a/nebo místních předpisech jsou stanovena minimální množství kapaliny v zařízení, pro které je nutný kontejnment. Jako vodítko v případě, že neexistují národní a/nebo místní předpisy poslouží to, že má být proveden kontejnment okolo zařízení plněného více než 1.000l kapaliny. Olejové transformátory musí mít zajištěnu samostatnou záchytnou jímku nebo kombinaci samostatné záchytné jímky a společné havarijní jímky.


Únik SF
6
V IEC/TR 62271-303 jsou uvedeny doporučení pro používání a manipulaci s plynem SF6 .

Aby se zajistil nepravděpodobný případ mimořádného úniku, musí se instalovat větrání v místnosti rozvaděčů a dalších přístupných prostorách, kde shromažďování plynu představuje nebezpečí. V případě venkovních prostor nejsou nutné žádné speciální opatření.
V místnostech se zařízením SF
6, která jsou nad zemí je postačující přirozené větrání, pokud objem plynu největšího oddílu při atmosférickém tlaku nepřesáhne 10% objemu místnosti s rozvaděči. Pokud tento požadavek nemůže být splněn, musí se instalovat nucené větrání.

V místnostech se zařízením SF6, které jsou pod zemí na všech stranách, se musí zajistit mechanické větrání, pokud je množství plynu, které představuje nebezpečí ohrožení zdraví a bezpečnosti obsluhy (viz dále), schopné se nahromadit v odpovídajícím poměru množství plynu k velikosti místnosti.

Komory, kanály, jámy, šachty atd. umístěné pod místnostmi se zařízením SF6 a k nim připojené musí být větrány.

Záruka, že za následujících opatření nemůže nastat tepelný rozklad plynu SF6 přítomného v ovzduší:

  • žádné části zařízení ve styku se vzduchem nesmí přesáhnout teplotu 200ºC
  • je-li v průběhu montáže na místě provedeno plnění zařízení (nehermetické systémy), mají být na pracovišti přijata opatření k zamezení kouření, zacházení s otevřeným ohněm a svařování.

POZNÁMKA: Musí být respektovány národní předpisy pro maximální koncentraci SF6.


Změny stávajících ČSN v souvislosti s vydáním ČSN EN 61936-1

Jako u každé ČSN, která zavádí překladem evropskou normu, musí být provedeny změny, případně zrušení stávajících norem ČSN, které jsou s evropskou normou v rozporu.


V současné době jsou vydány s účinností od 1.12.2002 změny těchto norem:

  • ČSN 33 2000-4-481, Změna Z1
  • ČSN 33 3210, Změna Z1
  • ČSN 33 3220, Změna Z2
  • ČSN 33 3230, Změna Z3
  • ČSN 33 3231, Změna Z2
  • ČSN 33 3240, Změna Z2


Souběžně s ČSN EN 61936-1 bude do 1.11.2013 platit také ČSN 33 3201.


Norma ČSN EN 61936-1 je velmi obsáhlým předpisem a je předpisovou normou převzatou z evropských norem, která pojednává o projektování, stavbě a provozu instalací a zařízení vn, vvn a zvn. Je však třeba konstatovat, že ČSN EN 61936-1 není v ČR takovou novinkou jako v řadě zemí ES. Stávající Elektrotechnické předpisy ČSN (např. řada 33 32) obsahují v řadě norem podrobněji popsanou problematiku a z tohoto důvodu je třeba k jejich změnám přistupovat. Na rozdíl od většiny zemí ES, které mají danou problematiku obsaženu v právních předpisech (na které se pak odvolávají a získávají tak bez problémů národní odchylky) v ČR byla a dosud je tato problematika předmětem pouze technických norem. Tento stav je ale do budoucna neudržitelný z hlediska současné praxe, znamenající omezování národních norem ČSN a bude třeba přesvědčit státní orgány o nutnosti promítání technických požadavků do národní legislativy.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933