Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární bezpečnost staveb (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.08.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární bezpečnost staveb


Požární bezpečnost staveb
Jak se dělí technická, provozní a organizační opatření požární bezpečnosti? Elektrické zařízení v objektech mají vazbu na oba druhy opatření a z toho by mělo vycházet jeho řešení v konkrétních podmínkách. Pochopitelně prioritní činností v této oblasti je prevence a předcházení požárům. Nesmíme však ...
Zbyněk Urban, ze dne: 29.08.2008

Požární bezpečnost staveb je jednou z problematik, která se v poslední době dostává do popředí zájmu společnosti. Důvodů, které k tomu vedou je celá řada. Za mnohé je možno jmenovat stále složitější technická zařízení, u kterých není zajištěna odpovídajícím způsobem provozní obsluha, lidský činitel a jeho selhání, vnější vlivy způsobené změnami přírodních podmínek i vlivem člověka a někdy jde také o úmyslnou činnost – žhářství.

Jednou z priorit společnosti je naopak ochrana životů a zdraví občanů, ochrana hospodářských zvířat, majetku a u požárů také pracovního a životního prostředí. Z toho důvodu je vyžadována požární bezpečnost staveb, která má za účel umožnit bezpečnou evakuaci osob z ohrožených objektů, úspěšný požární zásah a zabránit šíření požáru jak mezi požárními úseky objektu, tak i mimo vlastní požárem zasažený objekt.

Požární bezpečnost staveb zahrnuje technická, provozní a organizační opatření zajišťující v konkrétním objektu ochranu osob, zvířat, materiálních hodnot a prostředí před účinky požáru. Uvedená opatření mají dvě základní složky a to preventivní a represivní.

Elektrické zařízení v objektech mají vazbu na oba druhy opatření a z toho by mělo vycházet jeho řešení v konkrétních podmínkách. Pochopitelně prioritní činností v této oblasti je prevence a předcházení požárům. Nesmíme však zapomínat na skutečnost, že elektrická zařízení mají svoje uplatnění a významnou roli i v oblasti zdolávání požárů a hasebních činností, tedy v opatřeních represivních. Jde o celou škálu technických prostředků od zdánlivě jednoduchého nouzového osvětlení až po ostatní požárně bezpečnostní opatření.

Při realizaci preventivních opatření obecně se jedná zejména o dodržování požadavků technických norem, vyhlášek a zákonů zaměřených na požární ochranu. V některých případech to mohou být také opatření v rámci místní působnosti na úrovni místních provozních předpisů vycházejících příkladně z technicko bezpečnostních parametrů. Podle vyhlášky č. 246/2001 Sb., o požární prevenci jde o požárně technické charakteristiky, které kvalitativně nebo kvantitativně vyjadřují vlastnosti hořlavých látek, při jejichž dodržení za předvídatelných podmínek se činnost považuje z hlediska nebezpečí požáru nebo výbuchu s následným požárem za bezpečnou. Pokud jsou zmíněná ustanovení vypracována a dotčené osoby s nimi seznámeny, potom mají charakter závazného předpisu, a to někdy i podle více zákonů.

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.