Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Požární bezpečnost staveb a instalací


Document Actions
Požární bezpečnost staveb a instalací
Ustanovení z hlediska požární bezpečnosti obsahuje stavební zákon č. 183/2006 Sb. s odkazem na prováděcí vyhlášky a zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., v platném znění. Požadavky na elektrické zařízení ve vazbě na stavební zákon jsou řešeny v prováděcích vyhláškách a požadovaném obsahu dokumentace. V prvé řadě se jedná o vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. V §34 Připojení staveb k distribučním ...
Zbyněk Urban, ze dne: 12.03.2013
reklama


Ustanovení z hlediska požární bezpečnosti obsahuje stavební zákon č. 183/2006 Sb. s odkazem na prováděcí vyhlášky a zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., v platném znění. Požadavky na elektrické zařízení ve vazbě na stavební zákon jsou řešeny v prováděcích vyhláškách a požadovaném obsahu dokumentace. V prvé řadě se jedná
o vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. V §34 Připojení staveb k distribučním sítím, vnitřní silnoproudé rozvody a vnitřní rozvody sítí elektronických komunikací, je také ustanovení související s požární bezpečnostní. Jde o odstavec 2 písm. e), že elektrický rozvod musí splňovat požadavky na dodávku elektrické energie pro zařízení, která musí zůstat funkční při požáru. Odstavec 3 v závěru požaduje u transformačních stanic a náhradních zdrojů elektrické energie umístěných v budovách mimo jiné, aby vyhovovaly všem požárně bezpečnostním požadavkům. V odstavci 5 je pro každou stavbu požadováno trvale přístupné a viditelně označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie. Do této problematiky zasahuje částečně i zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů.

Vyhláška č. 268/2009 Sb. má další podstatná ustanovení v části páté – požadavky
na technická zařízení staveb. Mimo již zmíněná se jedná o §36 ochrana před bleskem. V rámci přebírání evropských norem jsou postupy u ochrany před bleskem v souboru norem ČSN EN 62305. Podstatné je pro posouzení ochrany před bleskem stanovení rizik (ČSN EN 62305-2), podle kterých je třeba upravit další celkové řešení ochrany. Problémem ještě bývá, jak postupovat v případech "aktivních" hromosvodů. Zde je možné pouze konstatovat, že v ČR nejsou technické normy pro tento druh ochrany zavedeny.



Pro instalace a rozvody energií v budovách jsou rovněž důležité požadavky na bezpečnost některých prvků, ze kterých je možno jmenovat především požárně dělící konstrukce a dále požární uzávěry, požární přepážky a ucpávky. Smyslem požárních přepážek nebo ucpávek je uzavřít otvory potřebné buď k průchodu potrubí nebo kabelů stěnami, stropy nebo příčkami. Docílí se tím zabránění rozšíření ohně, kouře a dalších zplodin v případě požáru. Že se jedná o záležitost dosti významnou, dokazují dlouhodobé poznatky z praxe na základě vyhodnocení průběhu požárů, jejich likvidace a následků.

Za velmi rizikové je možno označit zejména přenesení požáru do dalšího požárního úseku, do únikových cest, schodišť a chodeb. Posuzování těsnosti prostupů se provádí podle ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb. Společná ustanovení.
Konstrukce uzavírající otvory při prostupech instalačních rozvodů požárně dělícími konstrukcemi zahrnují také požární přepážky v kabelových rozvodech, jako jsou shora přístupné, průlezné a průchozí kanály a rozdělují prostor na menší sekce pro možnost postupného hašení nebo spolehlivějšího úniku osob. Dále se jedná o použití požárních kabelových ucpávek utěsňujících systém na úrovni prokazatelné požární odolnosti EI včetně požadovaného času. Čas je stanoven na základě požárně bezpečnostního řešení. K této problematice je možno doplnit, že těsnící konstrukce a materiály musí vykazovat stejnou požární odolnost jakou má konstrukční prvek, kterým procházejí.  Připomeňme ještě, že řešení zmíněných opatření by měla provádět osoba s příslušnou odbornou způsobilostí pro konkrétní činnosti.

Celou řadu údajů k elektrickým instalacím, ochraně před atmosférickou elektřinou, provedení zemničů a uzemnění, pospojování kovových konstrukcí a dalších nezbytných údajů pro provedení revize najdeme ve stavebním deníku. Obsah stavebního deníku uvádí příloha 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. - Náležitosti a způsob vedení stavebního deníku a jednoduchého záznamu o stavbě.

Z hlediska požární bezpečnosti je třeba připomenout ustanovení nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky, v platném znění. Z požadavků na stavby jde příkladně o ustanovení, že stavba musí být navržena a postavena takovým způsobem, aby v případě požáru:

a) byla po určitou dobu zachována nosnost a stabilita konstrukce,
b) byl omezen vznik a šíření požáru a kouře ve stavebním objektu,
c) bylo omezeno šíření požáru na sousední objekty,
d) mohly osoby a zvířata opustit stavbu nebo být zachráněny jiným způsobem.

Nařízení vlády řeší oblast výrobků určených k zabudování do staveb, které je náročné z hlediska požární ochrany. Upravuje podmínky posuzování shody u vybraných skupin výrobků, které mají být trvale zabudovány do stavby. Pro stavbu mohou být podle směrnice Rady 89/106/EHS a stavebního zákona (§108 a 156 zákona č. 183/2006 Sb.) navrženy a použity jen takové výrobky, materiály a konstrukce, jejichž vlastnosti z hlediska způsobilosti stavby pro navržený účel zaručují, že stavba při správném provedení a běžné údržbě po dobu předpokládané existence splní požadavky na mechanickou odolnost a stabilitu, požární bezpečnost, hygienu, ochranu zdraví a životního prostředí, bezpečnost při udržování a užívání stavby včetně bezbariérového užívání stavby, ochranu proti hluku a na úsporu energie a ochranu tepla. V závěru ustanovení se stavební zákon odvolává na zákon č. 22/1997 Sb., v platném znění a tím nepřímo na technické normy.
Z platné legislativy požární ochrany je ještě účelné připomenout vyhlášky:

  • č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb (ve znění vyhlášky č. 268/2011 Sb.),
  • č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci),
  • č. 202/1999 Sb., kterou se stanoví technické podmínky požárních dveří, kouřotěsných dveří a kouřotěsných požárních dveří.
Připomenutí zaslouží vyhláška č. 268/2011 Sb., která je změnou vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb č. 23/2008 Sb. (nezaměňovat s vyhláškou č. 268/2009 Sb.). Jedná se o změněné požadavky na požární odolnost kabelů, použití individuálních hlásičů požárů, požadavky na garáže, na objekty pro ubytování osob a některé další. Celá tato problematika je mimo technické normy třídy 33 až 38 obvykle používané elektrotechniky. Základní normy jsou ve třídě 73 požární bezpečnost staveb a je možno jmenovat:

  • ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb. Nevýrobní objekty
  • ČSN 73 0804 Požární bezpečnost staveb. Výrobní objekty
  • ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb. Společná ustanovení
  • ČSN 73 0831 Požární bezpečnost staveb. Shromažďovací prostory
  • ČSN 73 0833 Požární bezpečnost staveb. Budovy pro bydlení a ubytování
  • ČSN 73 0834 Požární bezpečnost staveb. Změny staveb
  • ČSN 73 0835 Požární bezpečnost staveb. Budovy zdravotnických zařízení
  • ČSN 73 0848 Požární bezpečnost staveb. Kabelové rozvody
Pro provádění revizí došlo v poslední době k několika podstatným změnám u technických norem. Hned v úvodu je třeba připomenout otázku určování vnějších vlivů, kdy bez jejich určení a vypracování protokolu o vnějších vlivech není možné v řadě případů odpovědně provést revizi. Několik podstatných elektrotechnických norem je možno zmínit.

  • ČSN  33 2000-5-51 ed. 3 (2010) Elektrické instalace nízkého napětí – Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení – Všeobecné předpisy
  • ČSN 33 2000-4-42 ed. 2 (2012) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-42: Bezpečnost - Ochrana před účinky tepla
  • ČSN 33 2000-4-482 Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení - Část 4: Bezpečnost - Kapitola 48: Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů - Oddíl 482: Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím
  • ČSN 33 2312 Elektrická zařízení v hořlavých látkách a na nich
  • ČSN 33 2130 ed. 2 Elektrické instalace nn – Vnitřní elektrické rozvody
  • ČSN EN 13501-1 Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb – Klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň
  • ČSN EN 1838 Světlo a osvětlení - Nouzové osvětlení
  • ČSN 33 2000-5-52  ed. 2 (2012) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-52: Výběr
  • a stavba elektrických zařízení - Elektrická vedení
  • ČSN EN 60332-1-2 Požární bezpečnost kabelů - samozhášivé
Elektrické instalace staveb představují poměrně složitou a náročnou problematiku z mnoha důvodů. Mají zajišťovat bezpečné a pokud možno i spolehlivé užívání objektu v rozsahu, pro který byl vybudován. V mnohém se změnilo posuzování rizik a rizikových faktorů, zejména v návaznosti na přejímání a sjednocování předpisů s požadavky běžnými v Evropě.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933