Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární bezpečnost - obecné zhodnocení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.10.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární bezpečnost - obecné zhodnocení


Požární bezpečnost - obecné zhodnocení
Čím se má nebezpečí požáru omezovat? Jak musí být utěsněny otvory, kterými prochází vedení? Jak je to s použitím těsnícího materiálu v blízkosti dilatace? Které prostředky nelze použít k utěsnění prostupů stavebními prvky? Pro některé kabelové rozvody se vyžaduje zachování provozuschopnosti za mimořádných podmínek, tedy příkladně i při ...
Zbyněk Urban, ze dne: 15.10.2008


Ochrana před šířením požáru má značný význam pro bezpečnost staveb. Kabelová vedení mají být řešena tak, aby se zabránilo šíření požáru, jak je uvedeno mimo jiné v ČSN 33 2000-5-52 Výběr a stavba elektrických zařízení. Výběr soustav a stavba vedení. Nebezpečí šíření požáru musí být omezeno vhodnou volbou materiálů. Kabely, které splňují požadavky na odolnost v podmínkách požáru, mohou být instalovány bez dalších opatření.
Otvory v prvcích budov, kterými procházejí vedení, musí být po instalaci vedení utěsněny z vnějšku tak, aby nebyla snížena požadovaná požární odolnost stavebního prvku. Požární odolnost stavebního prvku po umístění kabelů a vodičů v průchozím otvoru musí být po vnitřním utěsnění stejná, jakou měl prvek před vytvořením otvorů. Žádný systém vedení nesmí proniknout nosným prvkem stavební konstrukce. Výjimkou jsou jen případy, kdy lze po vytvoření otvoru zajistit původní nosnost.

Mimo výše uvedených požadavků norma uvádí další požadavky na způsob utěsňování prostupů vedení stavebními prvky. Materiály použité na utěsnění musí být slučitelné s materiály systému vedení, se kterým jsou ve styku. Těsnící materiál musí umožnit dilataci systému vedení, aniž by došlo ke snížení kvality těsnění. Materiál těsnění musí mít přiměřenou mechanickou stálost, která zajišťuje odolnost proti namáhání, které se může vyskytnout v důsledku poškození systému podpěr vedení při požáru.

K uvedeným požadavkům na ochranu před šířením požáru několik praktických poznatků. K utěsnění prostupů stavebními prvky nelze použít libovolný prostředek, jakým jsou v poslední době montážní pěny. Utěsnění musí být z materiálu, jehož parametry jsou z požárního hlediska definovány a splňují výše zmíněné požadavky na výrobky. Pro některé kabelové rozvody se vyžaduje zachování provozuschopnosti za mimořádných podmínek, tedy příkladně i při požáru. Dnes jsou k dispozici konstrukce pro kabelové lávky a podobné způsoby uložení, které splňují požadavky zachování provozuschopnosti i v delších časových limitech. Také zde je však třeba dbát na dodržení montážních a pracovních postupů výrobce. Požárně odolná kabelová lávka upevněná do stavební konstrukce plastovými hmoždinkami asi těžko odolá požáru. Teplem dojde snadno k jejímu uvolnění, případně pádu a následnému porušení prostupů vedení ve stavebním prvku. Řešením je použití kotev a prvků stanovených a schválených pro nosný systém v podmínkách zachování provozuschopnosti.

Moje LIVE přednášky hledejte zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.