Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární bezpečnost kabelových rozvodů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.09.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární bezpečnost kabelových rozvodů


Požární bezpečnost kabelových rozvodů
Víte jak je řešena problematika kabelových rozvodů ohledně požární bezpečnosti podle ČSN 73 0848? Jaké jsou požadavky této normy, z čeho vychází a kde nelezneme prostor pro její využití v praxi? Přibližme si tuto normu, která je zaměřena na požární bezpečnost staveb a podmínky pro úspěšný hasební zákrok ...
Zbyněk Urban, ze dne: 9.09.2010

Problematika kabelových rozvodů v souvislosti s požární bezpečností je nově řešena podle ČSN 73 0848. Požární bezpečnost staveb – Kabelové rozvody. Norma doplňuje a upřesňuje požadavky na požární bezpečnost kabelových rozvodů a dodávku elektrické energie, které jsou uvedeny v ČSN 73 0802 a ČSN 73 0804 a normách souvisejících. Vychází mimo jiné z požadavků stavebního zákona a na něj navazujících vyhlášek, zejména z hlediska dokumentace. Dále ze zákona o požární ochraně, vyhlášky o požární prevenci a vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb. Dalším z dokumentů je Rozhodnutí Komise 2006/751/ES ze dne 28. října 2006, kterým se mění rozhodnutí 2000/147/ES, kterým se provádí směrnice Rady 89/106/EHS pokud jde o klasifikace reakce stavebních výrobků na oheň a Zkušební předpis ZP-27/2008 Pro stanovení třídy funkčnosti kabelů a kabelových nosných konstrukcí – systémů – v případě požáru (PAVUS Praha a.s. 2008). Předpis byl vytvořen dle souboru harmonizovaných norem ČSN EN 1363 pro zkoušení požární odolnosti.

Využití normy by mělo být hlavně při projektování prostorů kabelových tras z hlediska požární bezpečnosti a stanovení cílových požadavků na funkčnost kabelových tras napájejících požárně bezpečnostní zařízení a elektrická zařízení, která musí zůstat v provozu v případě požáru – zachování provozuschopnosti za mimořádných podmínek. Podle normy by se mělo řídit projektování změn staveb, u nichž se vyskytují instalace kabelových tras, kde platí souběžně s ČSN 73 0834. Základním požadavkem zůstává, že změnou nesmí dojít ke snížení požární bezpečnosti objektu, zejména ke snížení bezpečnosti osob nebo ke ztížení zásahu jednotek požární ochrany.

V části pojmů a definic stojí za připomenutí pojem rozvaděče – čl. 5.1 elektrický rozvaděč, soubor řídících a spínacích zařízení včetně všech vnitřních mechanických spojení (ČSN EN 60439 – 1 ed. 2) s napětím nad 200V a 25A (definováno pouze pro ČSN 73 0848). Z další definice čl. 5.26 volně vedené vodiče a kabely - za volně vedené kabely a vodiče nebo svazky kabelů a vodičů se považují stavebně neoddělené kabelové trasy (s metalickými nebo optickými vodiči), které jsou vystaveny možným účinkům požáru v posuzovaném požárním úseku. Výchozí požadavky na volně vedené vodiče a kabely jsou v ČSN 73 0802 a ČSN 73 0804 a vyhlášce č. 23/2008 Sb.

Ze všeobecných požadavků uvádí norma problematiku napájení požárně bezpečnostních zařízení, která je zmíněna i v dalších předpisech. Zajištění dodávky elektrické energie čl. 6.1.1 - Požárně bezpečnostní zařízení, technické a technologické zařízení, které musí zůstat v provozu i při požáru musí mít zajištěnu dodávku elektrické energie alespoň ze dvou na sobě nezávislých napájecích zdrojů. Základní požadavky jsou uvedeny ve vyhlášce č. 23/2008 Sb., ČSN 73 0802, ČSN 73 0804. V kapitole 6.2 jsou stanoveny doby, po které musí zůstat kabelové trasy funkční.

Norma je především zaměřena na požární bezpečnost staveb a podmínky úspěšného hasebního zákroku požární jednotkou. V příloze normy je řešení poměrně důležitého problému, kterým jsou přepážky. Jedná se o hlavní požární přepážky, komunikační otvory v hlavních přepážkách, dílčí požární přepážky, podélné požární přepážky a požární dveře. Vše navazuje na požadavky pro prostupy kabelových vedení, jak je částečně uvádí i ČSN 33 2000-5-52. Norma vychází ze základního požadavku zpracované dokumentace odpovídající skutečnému stavu a vyhovující nárokům požární bezpečnosti v konkrétním případě a místě. Významné je zde řádné stanovení vnějších vlivů. Norma má uplatnění v elektrotechnické praxi a někdy i zásadní význam pro bezpečnost objektu.

Více přednášek získáte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.