Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požadavky trhu po normách technické dokumentace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.04.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požadavky trhu po normách technické dokumentace


Požadavky trhu po normách technické dokumentace
Víte, že normy dokumentace a grafických značek patřily po dlouhou dobu k “nejlépe obchodovatelným”? Existuje zvýšený požadavek na publikaci norem elektronicky, nejen na nosičích CD-ROM, ale i na sítích. Informační struktury, dokumentace, grafické značky, dokumentační normy, současný stav a vývoj norem v oblasti IEC a ČSN ...
Josef Rýmus, ze dne: 1.04.2008

Tradiční normy dokumentace a grafických značek (například IEC 60617, IEC 60417, IEC 61082) se používají v širším rozsahu a patřily po dlouhou dobu k “nejlépe obchodovatelným”. Může se očekávat, že tak bude i pro předvídatelnou budoucnost, protože se používají v denní práci v celkové oblasti projektů a konstrukce elektrotechniky. Tento druh norem se může nyní považovat za dosti stabilní a pro budoucnost bude potřebovat pouze údržbu a přístupnost v režimu on-line.

Existuje zvýšený požadavek na publikaci norem elektronicky, nejen na nosičích CD-ROM, ale i na sítích. Pro výše zmíněné “souhrnné normy” existuje požadavek na přímý přístup individuálních uživatelů k databázím.

Současné podmínky trhu, jak stanoveno výše, jsou zcela odlišné od podmínek před 15. roky. Na počátku 80. let byl požadavek na dobře specializované a normy soustředěné na určitý sektor, pro které průmysl poskytoval bezprostředně experty ke zpracování potřebných norem.

Dnes na jedné straně byla většina potřebných norem zkoncipována a potřebuje pouze údržbu: úkol, který je méně ceněný než stanovení normy a má vyloženě administrativní charakter. Na druhé straně přechod z normalizace orientované na produkt na normalizaci orientovanou na systém (a vliv používání IT) vede ke kombinaci společných norem, které byly dříve oddělené a možno i neslučitelné. Požadovaná integrace nepřitahuje nutně účast expertů společností, které se cítí méně zavázané, ale přivádí blíže k sobě administrativní struktury starající se o normy.

Zkrátka, jak ubývá úkolů týkajících se nových přesně stanovených bodů, tak se zmenšuje i účast expertů. Zdá se, že průmysl inklinuje méně k účasti při udržování a slučování norem a snaží se o širší účast statutárních administrativních struktur.

Tyto faktory současného trhu vyžadují: zmenšení počtu expertů, tendenci k orientaci na systém, mohly by normalizační úkoly vést k všeobecné konzultaci o sporných bodech a možná i k nové struktuře celé technické komise.

Další souvislosti naleznete v níže uvedených souvislostech nebo přímo ve sborníku!

 

 

ESiCCO Plzeň zajišťuje mezinárodní spolupráci IEC pro ČR a následné zavádění mezinárodních resp. evropských norem do soustavy ČSN a je zpracovatelem relevantních úkolů TN.
Tento příspěvek je souhrnem činnosti a výsledků technické komise IEC TC 3, která patří k nejstarším komisím v historii IEC a jejím posláním je příprava a tvorba mezinárodních norem a publikací v oblasti „Informační struktury, dokumentace a grafické značky“.
Z pohledu české normalizace a nutnosti aplikace těchto norem je zapotřebí, aby v souvislosti s uváděným nárůstem požadavků, věnovaly české firmy projekční, výrobní nebo dodavatelské sféry ve svém obchodním zájmu pro nastávající časové údobí zvláštní pozornost problematice (kvalitě) zhotovování potřebných dokumentů a dokumentace.


Přednáška je v celé verzi součástí
"Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.