Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Požadavky normy ČSN EN 62208 ed.2 na prázdné skříně pro rozvaděče nn


Document Actions
Standardní článek
Norma ČSN EN 62208 ed.2 s účinností od 23. září 2014 nahradila ČSN EN 62208 ČSN EN 62208 (35 7040) z prosince 2004. Učená je pro prázdné skříně před smontováním. Prázdná skříň je podle normy definována jako skříň, určená pro podepření a instalaci elektrického zařízení, jejíž vnitřní prostor poskytuje vhodnou ochranu před vnějšími vlivy a specifikovaný stupeň ochrany přístupem k živým částem nebo kontaktem s nimi a před kontaktem s pohyblivými částmi. Jaké požadavky na prázdné skříně norma klade?
Josef Honzík, ze dne: 11.03.2015
reklama

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 62208:2011. Má stejný status jako oficiální verze.

S účinností od 23. září 2014 nahrazuje ČSN EN 62208 (35 7040) z prosince 2004, která do uvedeného data platí souběžně s touto normou.

  • Rozsah platnosti
    Tato norma je určena pro prázdné skříně před smontováním součástí rozvaděčů uživatelem. Jsou určeny pro rozvaděče do 1000V AC nebo 1500 DC, které jsou vhodné pro všeobecné použití pro vnitřní i venkovní aplikace.
  • Termíny a definice
    V normě je uvedeno 8 definic, jako například:
    Prázdná skříň – skříň, určená pro podepření a instalaci elektrického zařízení, jejíž vnitřní prostor poskytuje vhodnou ochranu před vnějšími vlivy a specifikovaný stupeň ochrany přístupem k živým částem nebo kontaktem s nimi a před kontaktem s pohyblivými částmi;
    Poznámka 1: V této normě je slovo skříň používáno pro prázdnou skříň.
    Poznámka 2: Alternativní termíny pro skříně jsou krabice, pole, pulty nebo kryty.
  • Třídění
    Skříně jsou tříděny dle:
    • typu materiálu – izolační, kovové a kombinace izolační/kovové;
    • způsobu upevnění – stojící na podlaze, namontované na stěně, zapuštěné, namontované na stožáru;
    • místa použití – venkovní, vnitřní;
    • stupně ochrany – IP kód dle normy ČSN EN 60529 (33 0330) Stupně ochrany krytem (krytí-IP kód), IK kód dle normy ČSN EN 62262 (33 0335) Stupně ochrany poskytované kryty elektrických zařízení proti vnějším mechanickým nárazům (IK kód).
  • Informace týkající se skříně, které je třeba uvést
    • Značení
      Skříň musí být možno identifikovat a umožnit tak výrobci rozvaděče, aby získal od výrobce skříně příslušné informace. Tato identifikace musí obsahovat:
      • jméno/obchodní značku nebo identifikační výrobce skříní;
      • typové onačení nebo identifikační číslo skříně,
      Toto označení musí být trvanlivé a snadno čitelné a může být uvnitř skříně.
    • Dokumentace
      V dokumentaci od výrobce skříně musí být uvedeny příslušné konstrukční a mechanické charakteristiky, stupeň ochrany, jmenovité izolační napětí, třídění skříně a veškeré pokyny, které jsou nutné pro správnou manipulaci, montáž, montážní a provozní podmínky skříně a odkaz na tuto normu.
  • Typové zkoušky
    Zkoušené skříně se musí namontovat a nainstalovat tak, jako pro obvyklé používání podle pokynů výrobce skříní. Zkoušky se provádí na těchto vzorcích:
    Vzorek 1: statické zatížení, zvedání, axiální zatížení kovových vložek, stupeň ochrany před vnějšími mechanickými nárazy (IK kód), stupeň ochrany před přístupem k nebezpečným částem a vniknutím pevných předmětů nebo vody (IP kód), dielektrická pevnost, kontrola ochranného obvodu, značení;
    Vzorek 2: tepelná stabilita, odolnost proti teplu, odolnost proti nadměrnému teplu, vzplanutí a šíření plamene;
    Vzorek 3: schopnost rozptylu tepla, odolnost proti korozi, kontinuita ochranného obvodu.
JH – Jak vidíme, je prázdná skříň označena logem výrobce, typovým označením nebo jiným identifikačním číslem nebo označením. To však neznamená, že toto označení nahrazuje výrobní štítek rozvaděče ve smyslu souboru norem 60439 nebo 61439! Výrobce prázdné skříně přece není výrobcem rozvaděče jako takového! Můžeme však využít typově zkoušené prázdné skříně k legálnímu zkoušení celého rozvaděče. Protože typové zkoušky prázdné skříně jsou velmi náročné, v normální firmě byť s vlastní legální výrobnou rozvaděčů, vlastně nerealizovatelné. Proto je vhodné tyto zkoušky u prázdných skříní využít a vlastními silami udělat ostatní zkoušky, které jsou podle souboru norem 61439 pro zkoušení (nyní ověření) rozvaděčů nutné. Jedním z mála problémů je vlastně zkoušení (nyní ověření) zkratové odolnosti a u staveništních rozvaděčů určených do silně znečištěného prostředí zkouška odolnosti proti korozi. U rozvaděčů instalovaných v místě se zkratovým proudem Icw nebo Icc do 10kA není nutno zkratovou odolnost zkoušet nebo ověřovat. V ostatních případech je možno místo zkoušky použít k ověření srovnání s referenčním návrhem buď pomocí seznamu, nebo výpočtu. Ostatní zbývající zkoušky, nebo chcete-li ověření návrhu je možno provést i u středního nebo i malého, normálně vybaveného výrobce rozvaděčů.

Zkoušky prováděné na prázdných skříních podle ČSN EN 62 208 ed.2 a související zkoušky podle ČSN EN 61 439-1 ed.2 jsou tyto:


Jako výsledek ověření prázdné skříně vydává většinou EZU (Elektrotechnický zkušební ústav), nebo jiná zkušebna vybavená na provádění těchto zkoušek, objednateli PROTOKOL O ZKOUŠCE rozvaděčové skříně a na základě této zkoušky CERTIFIKÁT. Tato zkouška podle ČSN EN 62208 ed.2 se nazývá TYPOVÁ ZKOUŠKA. Na základě těchto dokumentů potom objednatel a výrobce prázdného rozvaděče vydá ES prohlášení o shodě.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 74 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933