Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

POVÍDKA: O revizích přes kopírák


Document Actions
POVÍDKA: O revizích přes kopírák
Že se nikdy nedala dělat revizní zpráva množením v kopiích? Tak to vám řeknu svůj příběh! Začal vzpomínat Vráťa. Rychle jsem našel diktafon a příběh jsem zaznamenal. Dnes se na něj můžeme dívat s úsměvem a ponaučením ...
Miroslav Minařík, ze dne: 19.10.2007
reklama

I když se to někomu nezdá pravděpodobné, tak revizní technik, který dnes nepoužívá ke zpracování pc se obrazně řítí mezi mamuty a přesličky.

V době, kdy byl pc u revizí ještě něčím neznámým, přišel Vráťa s geniální cyklostylovou revizí. Zprvu si vytvořil pouze první stránku, kterou doplňoval o údaje odběratelů.
Později své dílo obohatil o další stránky předtištěných kolonek, do kterých vpisoval naměřené hodnoty. Protože jeho žena pracovala na MNV, později tedy na Obecním úřadě, všiml si, že úředníci vůbec nečtou přijímané dokumenty. Zajímá je pouze nadpis dokumentu a pak jejich oči hledají nějaký otisk červeného kulatého razítka.


Jednou zkusil vytvořit zcela nesmyslnou revizní zprávu. Tu přiložil k ostatním dokumentům a účastnil se té kolaudace také. Úředníci přišli, koukali zda dům má tolik oken, kolik se slibuje. Prověřili také výhled z okna, snědli několik chlebíčků a s postesky na aktuální problémy státu s maximálním vysílením potvrdili kolaudaci.

Pohledem do revizní zprávy elektroinstalace by opravdu jeden slzel. Podle ní  měl dům 0 místností, stál ve zcela jiném městě, a příkon měl jako malá továrna. Ani u naměřených hodnot se Vráťa vůbec nebrzdil a uvedl impedanci smyček 50MΩ a u izolačních odporů skvělou hodnotu 15Ω. Vrchol drzosti byla závěrečná věta? "Tento objekt je v bezpečném a provozuschopném stavu**. Za hvězdičkami dole v legendě se skrývala malá poznámka "Zde může bydlet pouze blázen, snad i elektrické křeslo je bezpečnější".

Dům kolaudací prošel. Stav elektroinstalace byl ve skutečnosti v pořádku. Vráťa si pouze ověřil domněnku, že jsou úředníci v některých případech opravdu papíroví čerti. Neřeší konkrétní problémy, pouze přesouvají dokumenty jak jim byrokracie nařizuje.


A tak se jeho plán cyklostylovaných revizí vyvíjel dál. To již na svět přišly kopírky, faxy a pc. Vráťa vypustil svou první generovanou revizní zprávu která doslova obletěla svět. Obsahovala průměrné naměřené hodnoty v daném kraji a obvyklé počty elektroinstalačních prvků. Tato malá lest mohla projít pouze v zemi, kde kdysi fungovala tvrdá normalizace, která tvořila obydlí podobná vejce vejci. Vráťa měl období kdy vydával až 50 revizních zpráv za den. Když vyhodnotil, že jeho úspěch kulminuje, změnil předmět svého podnikání. Jeho vzoru využívali mnohá léta mnozí revizní technici ale pak se na podobnosti přišlo a byl s takovým byznysem konec.


Vráťa se svou schopností objevovat nepovšimnuté, dnes podniká v příbuzném oboru jako počestný podnikatel. Na tyto své začátky vzpomíná s úsměvem řkouc: "Jóóó za mlada jsme se navyváděli klukovin!"

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933