Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Potřebujete svést blesk do počítačové sítě? Máme řešení. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.06.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Potřebujete svést blesk do počítačové sítě? Máme řešení.


Potřebujete svést blesk do počítačové sítě? Máme řešení.
Na jedné straně mnoho odborníků na světě zkoumá, jak zabránit nežádoucímu přepětí a na straně druhé jsou někteří, kterým je to úplně jedno. Jsou si vědomi nebezpečí, ale rádi ho podstoupí. Inu, chápejme, že norma je doporučení, nikoliv zákon!
Jaroslav Borovec, ze dne: 4.06.2010

Při revizi hromosvodu byla objevena anténa pro příjem internetové konektivity. Takový obrázek v nás mnohých vzbuzuje buď zděšení nebo naopak úsměv.

Zeptali jsme se autora instalace, zda to nepovažuje za riziko. Nebyl sice přímo elektrikářem, ale byl v "obraze" víc, než který jiný. Pánové jen mi nezmiňujte ČSN 341390 nebo ... ČSN EN 52306 ... Starou normu znám a novou naštěstí chápat nemusím ... začal nám vysvětlovat muž produktivního věku.

Nejsem elektrotechnik činný v praxi a na vše si sjednávám odborníky. Jediné, co je v tomto objektu "úlet", je právě tato anténa. Objasním situaci. Jsem majitelem několika objektů. Všechny jsou pojištěné proti všemu, co se může v této geografické poloze opravdu stát. Tedy i proti blesku a přepětí. Protože platím docela hodně a stále se nic neděje, mohu trošku experimentovat.

V pojistné smlouvě je pro pojištění proti blesku, přepětí a požáru podmínka revidovaný hromosvod. Pokud vše pečlivě změříte, sami uznáte, že byste široko daleko lepší svod nenašli. O tom, že bych nemohl mít na jímači anténu nikde ani zmínka.

Tak proč ne? Když je to pojišťovně jedno ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.