Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Posuzování starých hromosvodů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.11.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Posuzování starých hromosvodů


Posuzování starých hromosvodů
Pohled na staré hromosvody mohou být ve skutečnosti různé, technické, legislativní, emocionální, praktické, bezpečnostní. Ať již má rozhodující právo kdokoliv, tedy investor ignorující fyzikální zákony, či širší technický kontext, nebo nejistý provozovatel, který si pojistí i svá morčata před infarktem. Technicky smýšlející jedinci se na problematiku díváme z pohledu funkce vnitřního časostroje, ať již ukazuje čas v Evropě nebo Americe. Proto si opakujeme a připomínáme některé základní body ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.11.2020



Kdo neví, co se v této souvislosti učí na středních školách, přinášíme krátký obecný úryvek zde ...

Posuzování starých hromosvodů
Hromosvody, postavené v dřívější době, se ponechají na objektu, jestliže u nich po řadu let nedošlo ke škodě od blesku, nejsou-li poškozeny, nebo jestliže zaručují stanovenou ochranu před bleskem. Je však nutné odstranit vážné závady a provést úpravy v připojení nebo oddálení kovových a elektrických zařízeních dle normy.


Svody, obtočené kolem tyčových jímačů, se musí odstranit a svod připojit u dolního konce jímače. Při rekonstrukcích hromosvodů lze použít ty části zařízení hromosvodu, které jsou v dobrém stavu a svým provedením vyhovují požadavkům normy. Při stavebních úpravách budovy se hromosvod nemá poškodit, resp. musí být poškození co nejdříve opraveno (hlavně přerušené vedení a svody).

Právní předpisy a zřizování ochrany před bleskem
Dle požadavku § 36 vyhlášky 268/2009 Sb. se ochrana před bleskem musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit:
  • ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení, stavbě s vnitřním shromažďovacím prostorem, stavbě pro obchod, zdravotnictví a školství, stavbě ubytovacích zařízení nebo stavbě pro větší počet zvířat,
  • poruchu s rozsáhlými důsledky na veřejných službách, zejména v elektrárně, plynárně, vodárně, budově pro spojová zařízení a nádraží,
  • výbuch zejména ve výrobně a skladu výbušných a hořlavých hmot, kapalin a plynů,
  • škody na kulturním dědictví, popřípadě jiných hodnotách, zejména v obrazárně, knihovně, archivu, museu, budově, která je kulturní památkou,
  • přenesení požáru stavby na sousední stavby, které podle písmen a) až d) musí být před bleskem chráněny,
  • ohrožení stavby, u které je zvýšené nebezpečí zásahu bleskem v důsledku jejího umístění na návrší nebo vyčnívá-li nad okolí, zejména u továrního komína, věže, rozhledny a vysílací věže.

Pro tyto stavby musí být proveden výpočet řízení rizika podle ČSN EN 62 305 vedoucí k výběru nejvhodnějších ochranných opatření stavby. Pro uzemnění systému ochrany před bleskem se u staveb zřizuje přednostně základový zemnič.
Související přednáška Jiřího Kutáče



Podklady k této přednášce si nechte zaslat zde

Více přednášek na téma Ochrana před bleskem naleznete zde
O učebnici #2 Slaboproudy a hromosvody se dozvíte zde
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.