Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Postihy softwarových pirátů letos přitvrdí


Document Actions
Postihy softwarových pirátů letos přitvrdí
.. varuje HK ČR. V českých i evropských domácnostech letos opět přibude počet nelegálních instalací softwaru. Naopak ve firmách má jejich počet klesat. Firmy se totiž snaží dlouhodobě snižovat rizika spojená s užíváním pirátského softwaru, jakými jsou možné právní postihy, ohrožení zabezpečení počítačové sítě a ztráta firemních dat.
Komerční sdělení, ze dne: 20.05.2008
reklama

„Podle šetření mezi auditory softwaru legálnost užívaných programů pravidelně ověřuje zhruba polovina tuzemských firem. Naopak domácí uživatelé si často s původem a legálností softwaru hlavu vůbec nelámou. Nezdráhají se uchýlit i k vědomé krádeži,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance), která sdružuje přední výrobce softwaru.

Stoupající míra softwarového pirátství v domácnostech je také důsledkem pádu cen výpočetní techniky a jednodušeji dostupného nelegálního softwaru prostřednictvím internetu. „Méně zkušení domácí uživatelé se mohou o to snadněji chytit do sítí softwarových pirátů, kteří za úplatu nabízejí nelegální kopie populárních softwarových titulů. Firmy mohou letos očekávat pokračující tlak ze strany výrobců softwaru na ověřování legálnosti užívaného softwaru,“ uvedl Hlaváč.
V Česku se v současnosti nelegálně užívá 39 procent softwaru, přičemž průměr Evropské unie činí 36 procent. Nově naměřenou míru softwarového pirátství BSA oznámí letos v květnu. Tuzemským softwarovým firmám krádeže softwaru ročně způsobují škody přesahující 2,5 miliardy korun.

Falešní prodejci softwaru budou více útočit
Letos přibude počet lidí, kteří se stanou obětí podvodných prodejců podezřele „levného“ softwaru, který je ve skutečnosti nelegální kopií. „Nabídek softwaru za podezřele nízké ceny ve schránkách elektronické pošty tuzemských spotřebitelů přibývá. Mnozí z nich se nechají zlákat nízkou cenou a vágním ujištěním, že se jedná o speciální akční nabídku. Instalací takového softwaru se ale vystavují řadě rizik spojených s nelegálním užíváním softwaru,“ upozornil Hlaváč.
Takto pořízený software může být nakažený virem či upravený tak, aby uživatelům škodil. Koupí nelegálního softwaru se navíc spotřebitel nezbavuje odpovědnosti za porušování autorského práva. „Doporučuje se takové nabídky raději ignorovat a k pořizování počítačových programů, stejně jako třeba u spotřebního zboží, využívat důvěryhodných nebo již prověřených zdrojů,“ dodal Hlaváč. Podobná rizika se týkají i softwaru staženého z výměnných (peer-to-peer) sítí.

Pravděpodobnost policejních razií ve firmách se zvýší
Přestože ve firmách je nelegální software na ústupu, riziko postihu za porušování autorských práv k softwaru naopak stoupá. Za poklesem pirátství totiž podle analytické společnosti IDC dlouhodobě stojí propracovanější legislativní rámec a cílené zátahy policie ve firmách, které se dopouštěly softwarového pirátství.

Tlak na firmy se bude stupňovat i letos. „Plánujeme další kampaně, které se zaměří zejména na malé a střední firmy, kde se podle dostupných analýz vyskytuje nejvíce nelegálního softwaru. Cílem je upozornit manažery na rizika plynoucí z tolerování či úmyslného užívání nelegálního softwaru. Hodláme v průběhu roku kontaktovat tisíce firem po celém Česku,“ uvedl Hlaváč.

Průměrné odškodnění stoupne
Letos rovněž vzroste výše odškodnění, které firmy zaplatí poškozeným výrobcům softwaru. Výjimkou nejsou ani odškodnění dosahující statisícových či až milionových částek. Meziroční nárůst výše odškodnění představuje zhruba 25 procent. Česko tak rychle dohání evropský průměr, který činí přibližně 370 tisíc korun.
„Zákon umožňuje výrobcům žádat až dvojnásobek ceny licence každého odhaleného nelegálně užívaného softwaru, přičemž firma si musí software zakoupit, pokud jej chce nadále používat. Odškodněním se neoprávněné užívání softwaru nezlegalizuje,“ uvedl Hlaváč.

Přitvrzuje i postoj výrobců softwarů. „Výrobci sdružení v BSA nejsou již tak vstřícní k mimosoudním dohodám, a obvinění tak stále častěji končí před soudem,“ řekl Hlaváč. Podle statistik BSA se loni snažily s výrobci softwaru mimosoudně dohodnout zhruba dvě třetiny odpovědných zástupců firem, na které bylo podáno trestní oznámení.
Osoby obviněné z porušování autorských práv k softwaru se zpravidla snaží prostřednictvím mimosoudního vyrovnání vyhnout odsouzení a především záznamu v rejstříku trestů. Nicméně i v případech, kdy by poškození výrobci softwaru byli ochotni přistoupit na mimosoudní vyrovnání, má vždy konečné slovo státní zástupce, který nemusí na mimosoudní dohodu přistoupit.

Sledujte  http://www.komora.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933