Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Posouzení projektové dokumentace v míchárně barev (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Posouzení projektové dokumentace v míchárně barev


Posouzení projektové dokumentace v míchárně barev
V tomto příkladu inspekce byl největší důraz kladen na určení nebezpečných prostorů z hlediska vzniku výbušné plynné atmosféry a rozdělení do zón dle požadavků ČSN EN 60079-10. Jak dopadla a které nedostatky odhalila?
Jiří Sluka, ze dne: 13.04.2010

Popis problému:
Inspekční činnost byla zaměřena na posouzení projektové dokumentace, zejména kvality zpracovaného "Protokolu o určení vnějších vlivů". Jednalo se prostředí s nebezpečím výbuchu, v prostorách míchárny barev. Největší důraz byl kladen na určení nebezpečných prostorů z hlediska vzniku výbušné plynné atmosféry a rozdělení do zón dle požadavků ČSN EN 60079-10. Dále bylo posuzováno, jaká elektrická zařízení mohou být v jednotlivých zónách instalována.

Dle protokolu o určení vnějších vlivů byly zóny v místnosti míchárny barev určeny takto:
Zóna 0: prostor mixér a digitální váha, na ní navazuje.
Zóna 1: prostor do 2m všemi směry, na ní navazuje.
Zóna 2: prostor do 4m všemi směry, na ní navazuje.

Z takto určených zón nebyl zřetelný rozsah zóny "0", tj. jestli pouze uvnitř mixéru, uvnitř vah případně pece (ta nebyla vůbec zmiňována), nebo jestli byly u technologie nějaké otvory, kolem kterých by došlo k trvalému nebo dlouhodobému úniku.

Ve výkresové dokumentaci byla modře vyznačena zóna "0" tak, že v podstatě začíná na kraji "Míchacího pultu pigmentů a končí u míchací pece". Prakticky byla zóna "0" označena kolem všech výše uvedených zařízení, ale takto nelze zóny určovat, protože v zóně "0" se například nesmí pohybovat žádná obsluha. Protokol musí být zpracován tak, že budou přesně určeny zdroje úniku (trvalý, primární, sekundární). Nelze obecně určit zónu, aniž by nebyly posouzeny další aspekty, jako je stupeň a velikost odvětrávání. Dále nebylo stanoveno, jakým způsobem se došlo k určení velikosti zón a doby jejich přetrvávání, např. výpočtem odhadu hypotetického objektu "Vz", tak je uvedeno v čl. B. 4.2 normy. V protokolu nebylo uvedeno, jaké látky se budou zpracovávat. Zejména by měli být uvedeny hodnoty dolních a horních mezí výbušnosti pro nejnepříznivější látky tak, jak jsou uvedeny v předložených bezpečnostních listech.

Zóna "0" by měla být jednoznačně ustanovena maximálně po hranu "odsávací" digestoře. Dále by měl být jednoznačně uveden odsávací výkon ventilátoru tak, aby bylo zřetelné, jak bude výbušná atmosféra (dále jen VA) zředěna uvnitř odsávacího potrubí (zda zóna 1 nebo dokonce zóna 2). Musí být určeno, jaká koncentrace odsávané vzdušniny (nebezpečná látka a okolní atmosféra) se v odsávacím potrubí nachází.

V projektu bylo označeno, že v digestoři bude umístěno stejné světlo, které je také umístěno v zóně "1", ale tak jak vyplývá z předchozího textu, z protokolu jednoznačně nevyplývá, kde je hranice zóny "1".

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
V protokolu o určení vnějších vlivů nebyly přesně specifikovány zdroje úniků (trvalý, primární, sekundární) dle ČSN EN 60079-10 čl. 2.7.1, 2.7.2, 2.7.3.
V "Protokolu o určení vnějších vlivů" nebyly přesně stanoveny stupně úniku a ostatní faktory, které mohly ovlivnit typ a rozsah zóny. Dle ČSN EN 60079-10 čl. 4,2.
V "Protokolu o určení vnějších vlivů" nebylo popsáno, jakým způsobem došlo k určení velikosti zón a doby jejich přetrvávání, např. výpočtem odhadu hypotetického objektu "Vz", tak je uvedeno v ČSN EN 60079-10, čl. B. 4.2.
V "Protokolu o určení vnějších vlivů" nebyly uvedeny údaje o zpracovávaných látkách, tak jak jsou uvedeny v "Bezpečnostních listech". Dle ČSN EN 60079-10, čl. 4.4 je rozsah zóny ovlivněn především uvedenými chemickými a fyzikálními parametry, z nichž některé jsou samotné vlastnosti látek (zejména hodnota dolní a horní meze výbušnosti, poměrná hustota látek apod.) a ostatní se vztahují k technologickému procesu (např. jak často se látky míchají, v jakém množství apod.).

Kompletní znění přednášky naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.