Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Porovnání zkratových parametrů sítě, rozvaděče a jisticího přístroje (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.12.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Porovnání zkratových parametrů sítě, rozvaděče a jisticího přístroje


Porovnání zkratových parametrů sítě, rozvaděče a jisticího přístroje
Jak si počínat při návrhu rozvaděče, aby se nám zkratem „nerozprskl“? A nejedná se jen o přístroje, jako jsou jističe, pojistky apod., ale i o přípojnice a drátování. Jaké jsou vztahy mezi zkratovými proudy sítí nn, rozvaděči a jističi? Jaká je použita symbolika proudů? Jaký je rozdíl mezi mezní vypínací schopností a provozní vypínací schopností?
Komerční sdělení, ze dne: 8.12.2009


Obecně lze říci, že pro každý jisticí přístroj musíme použít nějaký rozvaděč a naopak, rozvaděče slouží pro montáž jisticích přístrojů. Vedle porovnávaných vypínacích schopností jističů, které souvisí s efektivní hodnotou zkratového proudu, je nutné provést kontrolu hodnot nárazového zkratového proudu Ikm, který vyjadřuje špičkovou hodnotu první půlvlny zkratového proudu. Pokud budeme dost daleko od zdroje (například několik desítek metrů), nesymetrický překmit první půlvlny zkratového proudu se už prakticky neprojeví a pak lze jednoduše počítat, že

Ikm = Ik × √2 ,

což odpovídá poměru maximální a efektivní hodnoty proudu. Čím blíže ke zdroji budeme, tím narůstá i vliv stejnosměrné složky. Nárazový zkratový proud se vypočítá podle vztahu:

Ikm = K × Ik

Koeficient K je závislý zejména na výkonu zdroje a v nejčastějších případech nepřesáhne hodnotu 1,6. Pokud nahlédneme do normy pro rozvaděče (ČSN EN 60439-1 ed. 2) a do normy pro výkonové jističe (ČSN EN 60947-2 ed. 3) uvidíme, že v obou normách se pracuje se stejnými předpoklady, a tudíž můžeme srovnávat jednotlivé parametry mezi sebou. V případě rozváděčů se jedná o poměr hodnoty dynamického proudu Idyn a hodnoty jmenovitého krátkodobého výdržného proudu Icw(1s), což odpovídá efektivní hodnotě ustáleného zkratového proudu protékajícího po určenou dobu. V případě výkonových jističů se přitom jedná o poměr hodnot jmenovité zkratové zapínací schopnosti Icm a jmenovité zkratové vypínací schopnosti Icu. S narůstajícím výkonem zdroje se koeficient K postupně zvyšuje (při zkratových proudech nad 50kA se počítá až s koeficientem 2,2). Významnou roli v potlačení vlivu stejnosměrné složky zkratového proudu však hraje vzdálenost od zdroje (již několik metrů kabelu významně redukuje stejnosměrnou složku proudu). Pro rychlou orientaci tedy můžeme srovnávat parametry uvedené v tabulce.

Vztahy mezi zkratovými proudy sítí nn, rozvaděči a jističi

  Maximální hodnota (první půlvlna) Efektivní hodnota (ustálená) Přepočet
Síň nn Ikm Ik"  Ikm = K x Ik"
Jističe nn  Icm Icu Icm = K x Icu
Rozvaděče nn Idyn Icw Idyn = K x Icw

K - přepočítávací součinitel závislý na výkonu zdroje, rozmezí je od 1,5 do 2,2

Shrnutí
Shrneme-li tedy uvedené poznatky, můžeme doporučit postup, jak ověřovat jisticí prvky z hlediska jejich zkratové odolnosti:

Ing. František Štěpán
Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.