Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ochrana stanic před přepětím (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.04.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ochrana stanic před přepětím


Před údery blesku do vodivých částí venkovní stanice se chrání pomocí hromosvodů instalovaných na sloupech rozvodného zařízení nebo stojícími hromosvody.
Milan Bureš, ze dne: 15.04.2002

Pro skupinu:
- vysoké napětí
- vyšší než 1 kV do 35 kV
- velmi vysoké napětí
- vyšší než 35 kV do 220 kV
- zvláště vysoké napětí
- vyšší než 220 kV

Pro omezení přenášených atmosférických přepětí z venkovních vedení je nutno zajistit ochranu vstupu venkovních vedení do stanice. K ochraně zaústění vedení před přepětím je třeba použít jednoho z těchto prostředků: zemnícího lana nebo tyčových hromosvodů, vyfukovacích bleskojistek, omezovačů přepětí, jiskřiště, uzemnění stožárů nebo kombinace těchto prostředků. Kabelová zaústění vedení do stanice se chrání bleskojistkami. Ve stanicích s kabelovým zaústěním vedení se v případě, který je zdůvodněn výpočtem, může upustit od instalace bleskojistek. Výkonové transformátory se chrání svodiči přepětí. Uzly výkonových transformátorů se sníženou hladinou izolace oproti straně vedení, které mohou být za provozu izolovány anebo uzemněny přes impedanci, se chrání ventilovými bleskojistkami nebo omezovači přepětí. Uzemňovací svody bleskojistek musí být provedeny co nejkratší bez ostrých ohybů. V případě kabelového zaústění se uzemňovací svod bleskojistky vodivě spojí s kovovým pláštěm kabelu. K vypínání venkovních vedení vvn a zvn o délce více než 200 km a k vypínání velkých kapacit je třeba používat vypínačů, které vypínají bez opakovaných průrazů. 

Pro vedení zvn je třeba výpočtem stanovit činitele spínacího přepětí. Pak se musí přepěti omezit těmito prostředky ventilovými bleskojistkami, omezovači přepětí, připojenými spínacími odpory.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.