Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pomůcky OBO pro projektování a základní znalosti (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.12.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pomůcky OBO pro projektování a základní znalosti


Pomůcky OBO pro projektování a základní znalosti
... v ochraně před přepětím a blesky. Projektant, jiným slovem lze říci i designer, je otcem svého nápadu od počátku až k jeho dospělosti. Je za něj odpovědný a své kroky při sestavování jednotlivých částí a konečného celku umí sám obhájit. Takové pracovníky nazýváme odborníky. Dovedou odůvodnit každý svůj učiněný krok, byť se nám zdá neobvyklý. Do takového znalostního stavu nás nedovede škola nebo léta praxe, ale vlastní píle při nekonečném studiu dostupných souvislostí. Jedním z takových materiálů je technická pomůcka. Popisuje OBO Construct ...
Igor Nováček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.12.2020



Rozepisovat se o souboru norem ČSN EN 62 305 je zbytečné. Je to natolik propracovaný materiál, že dokáže vyfaulovat nejednoho starého harcovníka, který "leze po střechách 30 let a nikdo si ještě nestěžoval. A tam možná hned na úvod sdělím, že se zázrak nekoná, že i v této pomůcce se autoři opírají o zažité fyzikální zákony.





Pokusím se tento sešit o zhruba sedmdesáti stranách představit trošku jinak než obvyklou formou. Autoři na úvodu si začínají asi takto ...

Digitální pomůcky pro výběr uzemňovacích systémů a přepěťové ochrany
Elektronické pomůcky pro projektování OBO Construct jsou programy, vyvinuty tak, aby elektroinstalatérům a projektantům elektroinstalací pomáhaly při projektování elektroinstalačních systémů. Zejména ve složitých oblastech, jako je přepěťová ochrana a uzemnění, je třeba dodržovat velký počet technických a normativních rámcových podmínek. Oba programy OBO Construct pro uzemňovací systémy a systémy ochrany proti přepětí s tím uživatelům aktivně pomáhají. Systematické dotazy usnadňují vyhledávání vhodných produktů a zaručují projektování systémů přepěťové ochrany a uzemňovacích systémů v souladu s požadavky norem.



OBO Construct pro přepěťovou ochranu
Tento online nástroj vám pomůže vybrat a zapojit vhodné systémy přepěťové ochrany v rámci vašeho individuálního projektu a poskytuje informace o zařízeních ochrany před bleskem a zařízeních přepěťové ochrany OBO. Rychle, efektivně a cíleně s ním vytvoříte osobní soupis materiálu, schéma zapojení a popisné texty pro kompletní přepěťovou ochranu v oblastech silnoproudé techniky, fotovoltaiky, telekomunikací, MaR, TV, HF a datové techniky. Tyto údaje pak můžete pohodlně exportovat do formátu Excel za účelem dalšího zpracování.



OBO Construct pro uzemňovací systémy
Digitální pomůcka pro výběr umožňuje jednoduše projektovat a konfigurovat uzemňovací systémy. Jednoduché a intuitivní uživatelské rozhraní uživatele krok za krokem provádí jednotlivými komponentami uzemňovacího systému. Aplikace na pozadí automaticky vypočítává potřebná množství a vhodné příslušenství. Aplikaci lze otevřít na libovolném zařízení bez ohledu na operační systém, ať se jedná o smartphone, tablet nebo stolní počítač.

Výhody
• Pracovní pomůcka nezávislá na čase a místě
• Přenos požadavků na projektování do kompletních produktových systémů
• Rychlé a jednoduché nalezení vhodných produktů
• Automatické generování soupisů materiálu a kusovníků
• Stažení výsledků konfigurace ve formátu Excel nebo Word




Kdo je autorem doporučení?
Příručku a pomůcku pro projektování, určenou pro techniky zhotovující elektroinstalaci a specializované projektanty vytvořili odborníci OBO BETTERMANN. OBO je renomovanou dlouholetou značkou, která uváděné zkušenosti (i aktuální normy a technické inovace) uplatňuje při sestavování všech svých příruček. Brožura má umožnit budoucí instalace v oblasti ochrany před bleskem a přepětím projektovat ještě jednodušeji a rychleji.

Co vše v tomto technickém materiálu objevíme?
Vyberte si oblast a klikněte ...


Co se mi líbí
jsou praktické ukázky častých situací, které na stavbách řešíme. Starý zkušený hromosvodář možná řekne "pche" a mávne rukou, ale osobně to vidím trošku z jiného úhlu. Zasloužilí zkušení odcházejí z tohoto světa nebo se uzavírají do vzpomínek, jak se to dělávalo. Přichází noví a ti se mají ptát koho? Proto jsem osobně rád za všechny informace a materiály vycházející nikoliv pouze z per marketingových oddělení, ale především od praktiků, vývojářů, specialistů. A abych nezapomněl, líbí se mi i ta drobnost na konci. Malý slovníček pojmů.
 
Asi žádná norma, učebnice, skripta, nebo příručka odborníka sama nevytvoří, ale zcela určitě je dobrým vodítkem v obrovské houštině proměnných. Pokud jste již byli na některém ze seminářů OBO BETTERMANN nebo se na něj teprve chystáte, bude tato publikace určitě vítaným zdrojem informací.

Více technických materiálů lze nalézt zde v redakční knihovně.
Více videozáznamů naleznete zde!





POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si požádat o bezplatné zaslání
papírové verze této pomůcky

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o. - Modletice P.O.Box 96, Říčany u Prahy - 323 610 111 - info@obo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.