Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Poloha kontaktů v zásuvce a vidlici (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Poloha kontaktů v zásuvce a vidlici


Dodržení polohy ochranného kontaktu v zásuvce a ve vidlici je důležité pro zajištění ochranného spojení. Ochranný kontakt v zásuvce přitom musí vždy odpovídat ochrannému kontaktu vidlice. Jak je zajištěna kontinuita ochranného spojení od zdroje k chráněnému zařízení? A jak se správně připojuje zásuvka? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 27.02.2015



Měření odporu ochranného vodiče u spotřebičů odpojených od sítě. Aby bylo ochranné spojení vždy zajištěno, dbá se zvlášť na dodržení polohy ochranného kontaktu v zásuvce a ve vidlici. Ochranný kontakt v zásuvce musí vždy odpovídat ochrannému kontaktu vidlice. (I když se splnění tohoto požadavku zdá samozřejmé, výsledky výchozích revizí elektrických instalací ukazují, že asi u jednoho procenta zásuvek je na ochranný kolík zásuvky připojena fáze.) Zásuvky se připojují tak, aby byl ochranný kolík nahoře, střední vodič připojen na pravou dutinku, fázový vodič na levou dutinku. Tomuto zapojení musí, zejména pokud se týká ochranného kontaktu, odpovídat i zapojení vidlice pohyblivého přívodu.

Nyní si zopakujme, jak vypadá připojení a propojení ochranného vodiče od zdroje až k chráněnému zařízení (přístroji, spotřebiči). Ochranný vodič je veden od uzemněného bodu zdroje až na ochranný kontakt do zásuvky. S ochranným kontaktem zásuvky (ochranným kolíkem) je spojen ochranný kontakt (ochranná zdířka) vidlice. Na něj je připojen ochranný vodič pohyblivého přívodu a ten je spojen s ochrannou svorkou připojeného elektrického zařízení. S touto ochranou svorkou jsou spojeny neživé části připojeného chráněného elektrického zařízení přístupné dotyku. Tak je zajištěna kontinuita ochranného spojení od zdroje k chráněnému zařízení.

    
Správné připojení pohyblivého                    Správné připojení pohyblivého
přívodu do zásuvky zapojené                       přívodu do zásuvky zapojené
podle dříve platné normy                         podle nyní platné normy
(ČSN 34 1010:1965)                                (ČSN 33 2000-4-46:2002) 


Zapojení vodičů na reálné zásuvce a vidlici

Více informací k tomuto tématu naleznete v knize
Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.