Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Městská plynárna a elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (5.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.02.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Městská plynárna a elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (5.)


Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Víte jak vypadala elektrárna? A kde ji nyní ještě naleznete? Kdo elektrárnu spravoval?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.02.2002


 Podniky, uvedené v tomto článku byly dříve protokolovány jako dvě firmy: Městská plynárna Brno a Městská elektrárna Brno.K elektrárně patřila smetárna, podnik pro výrobu stavebních tvárnic a k plynárně továrna na koncentrovaný čpavek.

Obrázek elektrárny v roce 2002

Až do roku 1918 byly všechny tyto podniky pod společným správním výborem, který tvořil starosta města, jako předseda, oba jeho náměstkové a 7 členů zastupitelstva. Pro správu podniků byl zvolen plynárenský a elektrárenský správní výbor. V čele tohoto výboru byl jeden člen Poradního sboru vládního komisaře. V době prvního zastupitelstva, které vyšlo z voleb roku 1920, spravoval podniky odbor plynárenský, elektrárenský a vodárenský:Odbor však neměl žádné výkonné pravomoci, byl pouze poradním sborem rady a zastupitelstva. Podniky spravovala tedy vlastně městská rada. Poradním referentem byl přednosta X.referátu městské správy, ten připravoval s ředitelem program pro odbor, radu a zastupitelstvo a v odboru také referoval. Toto se však brzy ukázalo pro obchodní podniky málo pružným, a proto se zastupitelstvo v roce 1921 usneslo, aby obecní podniky spravovala direktoria za dozoru kontrol. Direktoria byla tříčlenná, kontroly rovněž tříčlenné. Podnik se z X. referátu vyloučily a osamostatnily se. Referát se přeměnil v referát statistický. toto opatření se brzy osvědčilo, zejména proto, že pravomoc direktorií byla dosti široká. Direktoria mohla v naléhavých případech činit opatření i nad rámec vytčené kompetence, musela však dodatečně o tom radu zpravit nebo v některých případech aspoň hospodářský odbor. Spolu s touto reorganizací správy bylo provedeno sloučení všech podniků pod jednu obchodní firmu. což se stalo roku 1922. Od té doby byly podniky protokolovány jako "Městská plynárna a elektrárna". Ale administrativně byly podniky sloučeny vlastně už roku 1920. 
V čele všech podniků byl až do roku 1919 jeden vrchní ředitel, plynárna a elektrárna měly po jednom řediteli technickém. Po odchodu všech tří z podniků byl postaven v čelo opět společný ředitel komerční a technický.
(Pokračování příště)

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.