Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pojistky nn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.08.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pojistky nn


Pojistky nn
Co je z elektrických vlastností pojistek nejvýznamnější? Je to jejich vysoká vypínací schopnost při zkratu a omezení velikosti zkratového proudu, který je omezen dříve, než dosáhne maximální hodnoty. Toto má příznivý vliv na oteplení vedení a snížení dynamického namáhání vodičů a rozváděčů.
Komerční sdělení, ze dne: 26.08.2009


V současné době platí pro pojistky soubor norem ČSN EN 60269 (u nás pod třídícím znakem ČSN 35 4701). Pojistky lze dělit podle různých hledisek, jako je konstrukce (výkonové – nožové, závitové, válcové, atd.), typ vypínací charakteristiky (gG/gL: pro všeobecné použití - pro převážnou většinu použití; aM: pro jištění motorových obvodů, pouze pro zkratovou ochranu; gR, aR: pro jištění polovodičů), podle druhu proudu (AC, DC), jmenovitého napětí atd.

V oblasti přetížení, tj. při malých nadproudech, je u pojistek nutno počítat s relativně delšími vypínacími časy, než u jističů (při průchodu proudu s hodnotou 1,6 In může pojistka vypnout až za 1 hodinu, kdežto u jističů jsou smluvené vypínací proudy nižší, tj. 1,45 In pro instalační jističe, příp. 1,3In pro jističe pro průmyslové použití).

Nejvýznamnější vlastností pojistek je ale jejich vysoká vypínací schopnost při zkratu, ta je předurčuje pro hlavní nebo záložní ochranu před zkraty. Jmenovitá vypínací schopnost pojistek se uvádí jako jedno číslo Icn a pohybuje se běžně v rozmezí od 50kA až 120kA (závisí na typu pojistky, účiníku, napětí, atd.). Při nadproudech od cca 20In lze už počítat i s omezujícími vlastnostmi pojistek, kdy je zkratový proud omezen dříve, než dosáhne maximální hodnoty.

Omezený proud (běžně označovaný jako Io) se vyjadřuje v maximální hodnotě. Omezení zkratového proudu má příznivý vliv na oteplení vedení a snížení dynamického namáhání vodičů a rozváděčů.

Ing. František Štěpán
Moeller Elektrotechnika s.r.o.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.