Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Podzimní technický seminář SRVO v Pardubicích


Document Actions
Podzimní technický seminář SRVO v Pardubicích
Začátkem listopadu se v Pardubicích, v nově zrekonstruovaném hotelu Zlatá Štika, konal technický seminář Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení. Jakým tématům se tentokrát věnovali přednášející? A co bylo možno vidět z praktických ukázek? Jaký zajímavý program byl připraven pro účastníky semináře na večer?
Jana Kotková, ze dne: 4.01.2012
reklama


V prostorách zrekonstruovaného hotelu Zlatá štika v Pardubicích se 3. až 4. listopadu 2011 konal Technický seminář Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení (podzimní setkání přátel VO). Tentokrát to bylo při příležitosti patnáctého výročí vzniku akciové společnosti Služby města Pardubic (SmP). Ta letos hostila seminář již potřetí. SmP jako nástupce Technických služeb poskytuje městu široké spektrum služeb komunálního charakteru od roku 1998. Se společností SmP a s rozsahem její činnosti přítomné formou názorné videoprezentace seznámila tisková mluvčí SmP, Světlana Pozníková. Ředitelka SmP Ing. Lea Tomková, která se tentokrát semináře nemohla zúčastnit, přišla přítomné v průběhu akce alespoň pozdravit.


Seminář zahájil tajemník SRVO Ing. František Luxa, vedle stojí tisková mluvčí SmP, Světlana Pozníková

Blok odborných přednášek, který slovem provázel tajemník SRVO Ing. František Luxa, zahájil Milan Ryšán, vedoucí divize veřejného osvětlení (VO) SmP. Informoval přítomné o činnosti této divize a o změnách, které ve VO města Pardubic nastaly.


Pohled do přednáškového sálu

Ing. Petr Žák (Etna), který se podílel na návrhu architekturního osvětlení nově rekonstruovaného pardubického zámku, se ve své přednášce zabýval architekturním osvětlením se zaměřením na osvětlení právě tohoto objektu. O inteligentních řídicích systémech VO promluvil Ing. Hynek Bartík (Philips). Zbyněk Tomášek (Rothlehner) hovořil o pracovních plošinách. Jednu z nich v praxi předvedl zájemcům na parkovišti před hotelem. Praktickou ukázku Rochovy metodydiagnostiky stavu osvětlovacích stožárů předvedl Ing. Bořek Sedlák (DatMoLux) na jednom ze stožárů soustavy VO v blízkosti hotelu. V následném referátu s touto metodou přítomné podrobně seznámil.

Technika LED se stále více uplatňuje nejen v osvětlování interiérů nebo architekturním osvětlení, ale také v osvětlování komunikací. Vyznat se v široké nabídce svítidel a vybrat ta skutečně kvalitní a vhodná pro použití ve VO rozhodně není jednoduché. Proto byla v SRVO ustavena pracovní skupina LED, která se této problematice věnuje. Její předseda, Ing. Jiří Skála (Eltodo), ve svém referátu podrobně rozebral požadavky na LED svítidla a průběžné výsledky terénních zkoušek LED svítidel pro VO. Ing. Jiří Slezák ve svém příspěvku Měření světla připomněl, jak a podle jakých norem a předpisů se světlo správně měří.


Předvedení možností pracovní plošiny na parkovišti před hotelem

Jedním z dalších světelných zdrojů hledajících uplatnění ve VO jsou indukční světelné zdroje. Ve své přednášce Indukční světelné zdroje se tomuto tématu věnoval Ing. Tomáš Maixner. Fotovoltaika je hitem posledních několika let. Jak trefně poznamenal Ing. František Luxa, na polích se místo obilí pěstuje elektřina, a jestliže svítí slunce (což bývá zpravidla ve dne), vyvstává nerudovská otázka "Kam s ní?"
O tom, jak je to s fotovoltaikou a její vazbou na VO, ve své přednášce promluvil doc. Ing. Jiří Plch. Přednáška nevyzněla pro fotovoltaiku právě nejpříznivěji. Alespoň ne pro tu, která se nachází v zeměpisných šířkách české kotliny.


Praktická ukázka Rochovy metody diagnostiky stavu osvětlovacích stožárů

Festival světla a videomappingu, který se konal v září v Olomouci, přítomným několika slovy doprovázenými poutavým videozáznamem sledujícím jeden den této akce, přiblížila na závěr odborné části semináře Ing. Jana Kotková (FCC Public – Světlo). Poděkování patří Silvě Josefi (ElektrikaTV), která jí pro tuto příležitost uvedený záznam připravila.

Na večer zorganizovala hostitelská firma prohlídku osvětlených Pardubic, doprovázenou průvodním slovem vedoucího divize VO SmP, Milana Ryšána. Účastníci měli mj. možnost vystoupat na Zelenou bránu a odtud si z ochozu věže prohlédnout osvětlení historického centra města, včetně architekturního osvětlení zámku z roku 2009. Prohlídka byla tentokrát zaměřena především na použití LED svítidel ve VO.


Architekturní osvětlení Pernštejnského náměstí v Pardubicích

Druhý den si zájemci mohli prohlédnout zrekonstruovaný pardubický zámek za denního světla. Seminář byl dobře připraven a neměl hluchá místa. Setkal se s příznivým ohlasem zúčastněných, kterých bylo na prezenční listině podepsáno 84.

Tradiční doprovodnou akcí semináře byla malá výstava produktů souvisejících s veřejným osvětlením. Poděkování patří všem, kteří se na přípravě a realizaci semináře podíleli, včetně mediálních partnerů společnosti SRVO, kterými jsou časopis Světlo (vydavatelství FCC Public) a portál www.elektrika.tv, na kterém bude možné záznam z tohoto semináře sledovat. K semináři bude vydán Sborník – Zpravodaj SRVO 2011, kde budou publikovány všechny přednesené příspěvky.

Jaké to bylo na semináři SRVO v Pardubicích ...


Článek vyšel také v časopisu SVĚTLO 6/2011
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933