Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Kdo neumí improvizovat, zemře hladem!


Document Actions
Článek
Montérovy pracovní pomůcky bývají často opravdu originální, ovšem málokdy splňují platné bezpečnostní normy, i přes to, že je odborník zná velmi dobře. Jsou životní situace, kdy se musí jednat....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.03.2002
reklama

Jak jednoduše a rychle kontrolovat základní funkci zásuvky? K tomu účelu slouží bezesporu Vadaska. Ovšem podle Jindřicha, je nevýhodou, že Vadasku musíme držet oběma rukama. Obyčejná vidlice doplněná doutnavkou připojenou přes odpor na pracovní kontakty, to je ono! Tímto zařízením rychle zkontrolujete větší množství zásuvek.

Jak přišel Jindřich na toto zdánlivě neúčelné zařízení?  
Na jedné zakázce měl provést základní kontrolu funkčnosti zásuvkových obvodů v síti TN-C v provedení Al vodiči. Celkový počet zásuvek v budově čítal 205, což nebylo číslo malé. Některé obvody podle zadavatele byly nefunkční a objednal si tedy jakousi "první pomoc".

Stav elektroinstalace byl zralý více na rekonstrukci, než na pouhou údržbu. Rozvaděče, krabic i zásuvek se za dobu provozu patrně ruka údržbářova nedotkla a podle toho, to také vypadalo. V různých částech byly zásuvkové i světelné obvody přerušeny. Hliníkové vodiče již "nahlodal zub času" a tak se někde svítilo, někde nesvítilo. U zásuvkových obvodů, byly různě natahány prodlužovací šňůry s vidlicemi na obou stranách. Jednou větou, instalace na pokraji funkčnosti.

Jednalo se o soukromou budovu a zadavatel hned zpočátku vyzval montéra k mlčení. Ten zprvu nevěděl proč. Po shlédnutí tohoto "válečného" stavu pochopil. Pokusil se majiteli vysvětlit některé právní aspekty jeho počínání a se zlou se potázal. 

Zadavatel se na něj obořil se slovy: "Nedělejte chytrýho! Já vím nejlíp co mám doma, koukejte to opravit. Pokud Vám nevoní ta částka, co Vám nabízím, tak venku takových elektrikářů najdu plné hospody!"

Jindřich uznal, že nabízená částka je opravdu velmi slušná a tak zmlkl a pokusil se napravit, co se napravit dalo. Samozřejmě nějaká dokumentace neexistovala. Situace byla stížená navíc skutečností, že v objektu byly dokonce tři přívodní rozvaděče a jejich obvody byly důmyslně propojeny tak, aby alespoň něco fungovalo. Budova byla navíc z části rekonstruovaná a ve staré části byly stěny z "kotovice". Jindřich se pokusil identifikovat některé obvody vypnutím jističe v rozvaděči, pak šel zjišťovat, co není pod napětím. Hned při prvním pokusu vypnul obvod obývacího pokoje zadavatele. Což se dalo přirovnat k menší katastrofě. Vypnout TV při posledních minutách fotbalového zápasu se ukázalo jako totálně nešťastné. 

Zadavatel řval přes dvůr:"To jsem si tedy vybral odborníka! Hňupa jsem si vybral! Vždyť on je úplně blbej! ÓÓkamžitěěěě to zapnout!!!!!

Jindřich se vrátil, jistič natáhl a pochopil, že tudy cesta nevede. Namístě si vyrobil pomůcku první, vidlici s doutnavkou. Pak si nakreslil hrubý půdorys, do kterého pak zanášel naměřené informace. Obešel najednou všechny zásuvky a označoval zda je funkční, či nikoliv. Nefunkční pak odkryl a prověřil zda jsou vodiče v pořádku. Tímto způsobem opravil pod napětím (raději pod napětím) 25ks zásuvek.

Bohužel tři zásuvky a jeden světelný obvod se nepodařilo zprovoznit, potřeboval se zorientovat, tedy vypnout nejbližší funkční obvody a dále pátrat. K tomu účelu vyrobil pomůcku druhou. Zkratovací vidlici jednoduše zasunul do zásuvky a tiše doufal, že "někde a něco" vypne. Hlavně aby TV byla v provozu.
Věřte, nevěřte, tímto způsobem zmapoval část "gordické" instalace. Zprovoznil vše. Zadavatel chtěl ještě podepsat cár papíru, který měl sloužit jako záruční list. Jindřich tedy napsal: "Po dobu mé přítomnosti GARANTUJI BEZCHYBNOST INSTALACE" a podepsal se. Zinkasoval slíbenou odměnu.

Asi za dva měsíce se zadavatel opil a umrzl na cestě z hostince k domovu. Jindřicha, na této smutné skutečnosti těšilo pouze to, že zesnul jinou příčinou, než vinou špatné instalace. Shodou okolností se pozůstalí zadavatele obrátili opět na Jindřicha a zadali si u něj kompletně nové rozvody.

Příběh vznikl na základě dochovaných předmětů a z poznámek očitého svědka.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933