Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Podmínky pro připojení a provoz odběrných elektrických zařízení PRE a STE (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.02.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Podmínky pro připojení a provoz odběrných elektrických zařízení PRE a STE


Podmínky pro připojení a provoz odběrných elektrických zařízení PRE a STE
Jaké jsou podmínky pro připojení a provoz odběrných elektrických v oblasti distribuční soustavy provozované Západočeskou energetikou a.s.? Požadavky jsou podobné jako u PRE a STE, takže uvádíme ve zkratce jen změny mezi požadavky PRE, STE a ZČE ...
Josef Honzík, ze dne: 17.02.2009


Podmínky pro připojení a provoz odběrných elektrických zařízení (připojovací podmínky) v oblasti distribuční soustavy provozované Západočeskou energetikou a.s.

Technické požadavky jsou v podstatě shodné jako požadavky PRE a STE. Připomínám, že i v tomto případě elektroměrové rozvodnice musí vyhovovat ČSN EN 60439-3 a musí tedy být vyrobené jako typově zkoušené (TTA). Mimoto mají být typově odsouhlaseny i od ZČE.

Protože požadavky jsou podobné, uvedu ve zkratce jen změny mezi požadavky PRE, STE a ZČE, popřípadě některé věci zdůrazním.

Elektroměrové rozvaděče musí být zapojeny stejně jako jinde čtyřvodičově – tj. v soustavě TN-C. (3+PEN).

Jako přímé měření se v oblasti ZČE provádějí odběry do jmenovitého proudu jističe před elektroměrem 80A včetně. (V oblasti PRE do 100A včetně, v oblasti STE také do 80A včetně.)

Jističe před elektroměry musí do hodnoty 100A mít charakteristiku B nebo C, nad 100A musí mít charakteristiku vedení.

(JH - zde je poměrně velký rozdíl – PRE a STE užívání jističů s charakteristikou C v podstatě připouští velmi sporadicky. Charakteristiku vedení u jističů nad 100A PRE ani STE vůbec neuvádí.)

Přijímače HDO
Na rozdíl od PRE, kde se používá HDO na kryt, je HDO v oblasti působnosti ZČE zatím zásadně prováděno osazení samostatného přijímače HDO. Jistič pro jeho jištění musí být zaplombovatelný v zapnuté poloze a doporučuje se o velikosti 2A (maximálně do 6A). (JH - na rozdíl od PRE i STE zde není striktně stanovena hodnota 2A. Mimoto není určena vypínací charakteristika – u PRE i STE je to charakteristika B.)

Umístění elektroměrových rozvaděčů a desek Premix
Umisťují se stejně jako u PRE. ZČE mimoto omezuje použití desek PREMIX hodnotou do 25A (u 1f i 3f) včetně. Elektroměry s vyšší hodnotou jističe musí být umístěny do rozvodnic.

Provedení elektroměrových rozvaděčů
Je v podstatě shodné s PRE. Neměřené a měřené části rozvodů musí být odděleny přepážkou (pevnou). Mimoto musí být živé části neměřeného rozvodu odděleny od prostoru pro elektroměry, přijímače HDO. Měřicí zařízení umístěné na panelu nebo roštu musí být po otevření dveří volně přístupné. ZČE doporučuje přednostně rozvaděče bez krycího plechu.

Zámky dveří elektroměrového rozvaděče musí být se čtvercovým uzávěrem na trnový klíč 6x6 mm (JH - stejně jako ostatní energetiky, na rozdíl od STE a PRE ale neurčuje hloubku.)

Plomby
Všechny neměřené části musí být připraveny ke spolehlivému zaplombování (JH - jinak formulováno, ale v podstatě shodné).

Velikost prostoru pro montáž elektroměrů a přijímačů HDO je shodný s PRE i s STE.

Vodiče
Všechny vodiče sloužící k propojení měřicích a ovládacích zařízení mají být přednostně z vodičů s jednožilovým pevným jádrem (tuhý vodič). Stejně jako STE však připouští použití slaněných vodičů. V tom případě je nutno je opatřit „trvanlivým zakončením“.

ZČE pro vodiče do přímého elektroměru určuje průřezy minimálně od 6mm2 do max. 16mm2 Cu. (JH - STE ani PRE vodiče s menším průřezem než 10mm2 Cu nepřipouští. Zdá se, že ZČE reagovala na změnu Z1 ČSN 33 2000-5-54, která platí od listopadu 2002.)

Rozdělení vodiče PEN na samostatné vodiče PE a N ve smyslu ČSN 33 2000-4-41 je možno provést výhradně v měřené části instalace (rozvod za elektroměrem), a to mimo elektroměrovou rozvodnici, respektive mimo její neměřené části.

Zapojení vodiče PEN.
Vodič PEN neprochází elektroměrem! To znamená, že například na desce PREMIX bude osazen nulový můstek! Pracovní – střední vodič pro propojení elektroměru s nulovým můstkem musí mít minimální průřez 2,5mm2 Cu. Ochranný vodič pro připojení kovových částí elektroměru (pokud mají ochrannou svorku) a ochrannou svorkovnici (nulovým můstkem) musí mít průřez minimálně 4mm2 Cu.

(JH - je to podobné jako u STE, PRE má jiné zapojení – tam musí PEN procházet elektroměrem a na desce PREMIX není nulová svorkovnice.)

Jistič před elektroměrem
Před elektroměr se musí osadit jistič se stejným počtem pólů jako má elektroměr fází. Fáze musí být na přívodu do elektroměru seřazeny ve správném sledu (L1, L2, L3) od levé strany.

V podstatě stejné jakou u PRE. ZČE ani STE ale neuvádí maximální hodnotu jističe u jednofázového odběru – PRE ji omezuje do 25A včetně.

Ovládání spotřebičů
Pro přímotopné nebo akumulační elektrické vytápění a vytápění pomocí tepleného čerpadla musí být zásadně sazba u každého elektroměru řízena samostatným přijímačem HDO. Pokud není ve společném rozvaděči místo pro osazení samostatného přijímače HDO pro ovládání sazby každého elektroměru, je pro ostatní odběry (ohřev TUV apod.) dovoleno použít jeden společný přijímač HDO pro řízení dvou, maximálně však tří dvousazbových  elektroměrů umístěných ve společném rozvaděči. Jednotlivá relé uvnitř přijímače HDO pak samostatně ovládají tarifové cívky příslušných elektroměrů a stykače příslušných blokovaných spotřebičů.

Ovládání sazby elektroměru přijímačem HDO, který je v jiném rozvaděči než elektroměr, je nepřípustné. Ve výjimečných a zvláště odůvodněných případech lze použít i vícepovelové přijímače HDO. Způsob zapojení elektroměrového rozvaděče musí být v těchto případech předem předložen ke schválení ZČE.

(JH - v oblasti PRE je nekompromisně požadován samostatný přijímač HDO pro každý odběr – byť jen pro TUV, tj. pro boiler. Je to tím, že v oblasti PRE jsou dnes zásadně používané přijímače „na kryt“, nebo elektroměry, které mají modul HDO již integrovaný v sobě, nezabírají místo v elektroměrovém rozvaděči a mimo není nutno u nich osazovat pomocný jednofázový jistič 2A.)

Nepřímé měření
Měřicí transformátory proudu určí zaměstnanci STE tak, aby se pohybovala v rozmezí 80-125% hodnoty hlavního jističe.

Pro účely měření v obchodním styku je povoleno používat měřicích transformátorů proudu s třídou přesnosti 0,5 o jmenovitém příkonu 10VA a sekundárním převodu 5A.

ZČE má požadavek na osazení pojistkových odpojovačů 3x2A s vypínací schopností 100kA (OPV10) pro napěťové vývody do zkratovací svorkovnice při použití statických elektroměrů.

Závěrečná ustanovení.
Celkové rekonstrukce objektu je nutné předem projednat s dodavatelem.

Poznámka JH - Připojovací podmínky ZČE jsou podle mého názoru zpracovány nejlépe. Poskytují informace i ostatních odběratelích (typu A nebo B), o požadavku na kompenzaci, o malých zdrojích energie apod.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.