Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Podle jakých pravidel se v bytech volí zóny pro umístění vodičů v bytech? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.09.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Podle jakých pravidel se v bytech volí zóny pro umístění vodičů v bytech?


Podle jakých pravidel se v bytech volí zóny pro umístění vodičů v bytech?
Kde se v bytech, v případě dodržení předpisů, dá očekávat uložené vedení pod omítkou? Jaká jsou pravidla pro ukládání instalačních trubek v místnostech rodinných domů? Jsou doporučované trasy odlišné v případě šikmých stropů, například půdních vestaveb? Lze za nějakých předpokladů vedení ukládat i mimo doporučované instalační zóny? Střední vodorovná instalační zóna se užívá pouze v místnostech s pracovní plochou u zdi (napr. v kuchyni, v domácí dílně, pracovně). Pro okna a dvoukřídlé dveře jsou ...
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.09.2017



Následující zásady platí pro umísťování skrytých vedení a rovněž pro umísťování zásuvek, spínačů a vývodů, které jsou v místnostech budov pro bydlení. Neplatí pro povrchově uložená vedení (tj. pro všechny způsoby uložení rozvodů na povrchu včetně lištových, v úložných kanálech atd.). Účelem těchto zásad je přesně vymezit instalační zóny, v nichž mohou být uložena elektrická ve­dení, aby při montáži či opravách dalšího zařízení (např. vodovodního nebo plynového potrubí, top­ného systému, upevněných zařizovacích předmětů atd.), resp. při následných pracech nebyla tato ve­dení ohrožena poškozením.

Reálné foto: www.rotrekl-sro.cz


Popis instalačních zón


Vodorovné instalační zóny o šířce 300mm:

• zóna vodorovná - horní (ZV-h) je od 150 do 450mm pod dokončeným stropem,
• zóna vodorovná - dolní (ZV-d) je od 150 do 450mm nad dokončenou podlahou,
• zóna vodorovná - střední (ZV-s) je od 900 do 1.200mm nad dokončenou podlahou.

Svislé instalační zóny o šířce 200mm:
• zóna svislá - dveřní (ZS-d) je od 100 do 300mm vedle dveřního otvoril (hrubé stavby),
• zóna svislá - okenní (ZS-o) je od 100 do 300mm vedle okenního otvoril (hrubé stavby),
• zóna svislá - rohová (ZS-r) je od 100 do 300mm vedle rohu místnosti (hrubé stavby).



Reálné foto: www.rotrekl-sro.cz

Svislé instalační zóny vedou od horního povrchu podlahy ke spodnímu povrchu stropu. Střední vodorovná instalační zóna (ZV-s) se užívá pouze v místnostech s pracovní plochou u zdi (napr. v kuchyni, v domácí dílně, pracovně). Pro okna a dvoukřídlé dveře jsou svislé instalační zóny po obou stranách, u jednokřídlých dveří je svislá instalační zóna pouze na straně zámku. V místnostech se šikmými stěnami (např. v půdních vestavbách a nástavbách) se zóny probíhající shora dolů (souběžně s rohy) považují za svislé. Pro podlahy a stropy se instalační zóny neurčují. Pro ukládání elektrických vedení do stropů a pod­lah platí ČSN 33 2000-5-52 ed. 2.

Elektrická vedení se umísťují uvnitř instalačních zón. Odlišná řešení jsou uvedena níže.

Ve vodorovných zónách se elektrická vedení přednostně ukládají:

- v ZV-h 300mm pod dokončeným stropem,
- v ZV-d 300mm nad dokončenou podlahou,
- v ZV-s 1.000mm nad dokončenou podlahou.

Ve svislých instalačních zónách se vedení přednostně ukládají v ZS-r 150mm vedle rohu hrubé stav­by. Spínače se u dveří umísťují ve svislé instalační zóně ZS-d. Doporučuje se, aby jejich střed byl 1050mm nad hotovou podlahou. Spínače a zásuvky nad pracovními plochami se na zdech umísťují uvnitř vodorovné zóny ZV-s tak, že jejich střed je ve výši 1.150mm nad hotovou podlahou. Připojení vývodů, spínačů a zásuvek, které jsou z nutných důvodů mimo instalační zóny, se pro­ vede svislým vedením z nejbližší vodorovné instalační zóny.


Reálné foto: www.rotrekl-sro.cz

Mimo instalační zóny lze vedení ukládat za těchto předpokladů:

- vedení je uloženo ve zdi v trubkách a krycí vrstva trubky je minimálně 60 mm,
- vedení je uloženo v prefabrikovaných stěnových dílcích a je chráněno před poškozením. (Např. u sili­kátových dílců krycí vrstvou 60mm v lehkých příčkách nebo v silikátových dílcích s menší krycí vrstvouje vedení uloženo v dutině, jejíž rozměr umožňuje jeho úhyb, resp. vedení je chráněno jiným konstrukčním opatřením.)

Vedení v bezbariérových bytech a bytech zvláštního určení se zásadně ukládají jako skrytá. Ani v ne­bytových prostorách a při dodatečné montáži se nedoporučuje vedení ukládat na povrchu. Zóny umístění vedení v bezbariérových bytech - v bezbariérových bytech se přednostně pro ukládání a především pro umísťování elektrických přístrojů používá vodorovná zóna ZV-s.
Karel Dvořáček

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!





Napadá tě, co vše se může stát v případě nedodržení instalačních zón ukládání vedení pod omítkou?
Poděl se o své zkušenosti v níže uvedené diskusi i ty!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.