Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Podle 341390, 62305 nebo jak chceme?


Document Actions
Podle 341390, 62305 nebo jak chceme?
Jsou věci, kterým nerozumím ... i z tramvaje mohu vidět, že se hraje mimo platné normy. Aniž bych kdekoliv zašel, jsem z projektu, revize a čehokoliv dalšího schopen poznat, že jde o podvod nebo hloupost. Nemusím udělat ani krok po žebříku, schodech nebo čemkoliv co vede do kopce.
David Klimša, ze dne: 22.01.2008
reklama

Celá elektrotechnika jsou zákony a na ně navazující pravidla soustředěné v normách a vyhláškách. Jak se postupně objevovaly a poznávaly přírodní zákony, tak se ruku v ruce s nimi rozvíjely i pravidla, které se postupně tvarovaly do norem. Dnes jsme již poměrně daleko s porozuměním zákonům elektrotechniky a máme velmi obsažnou a podrobnou soustavu norem a vyhlášek. Proto je zarážející, že v některých zásadních otázkách není jasno a mnozí se tváříme jako slepci.

Mám na mysli otázku aktivních hromosvodů.
Jsou jen dvě možnosti.
Aktivní hromosvody podle jakési zahraniční normy lze nebo nelze u nás budovat. Tyto hromosvody buď fungují, nebo nefungují. Když jej vybuduji, tak přestupuji nebo nepřestupuji platnou legislativu.

V současné době to běžně funguje tak, že stavební firma hledá nejlevnější řešení a na hypermarket postaví jeden záhadný lapač blesků, propojí ho dvěma svody do země a je vymalováno. Takové něco je pochopitelně vyprojektováno projektantem s oprávněním, který se odvolává na stále platnou ČSN 34 1390. Při ústní konzultaci se odkazuje na jakousi normu kdoví odkud a to klidně s tím, že ji ve skutečnosti nikdy neviděl a plácá jen nesmysly, které vyčetl z prospektu firmy, která tyto kouzelné lapače vyrábí. Potom se najde nějaký revizní technik, který opět s pusou plnou odkazů na ČSN 34 1390 a peruánskou normu vystaví revizi. Za těmi všemi jde tzv. specializovaná soukromá inspekční firma, aby dohlédla na jakost provedení celé elektroinstalace, a protože o peníze jde až v první řadě, tak se otázce hromosvodu vyhne a řekne, že tímto se nezabývá. Nakonec všechny projekty, osvědčení, revize a potvrzení potvrzeného skončí tam, kde mají a máme sice nesmysl, ale papírově je vše v pořádku.

Přitom i z tramvaje mohu vidět, že se hraje mimo platné normy. Aniž bych kdekoliv zašel, jsem z projektu, revize a čehokoliv dalšího schopen poznat, že jde o podvod nebo hloupost. Nemusím udělat ani krok po žebříku, schodech nebo čemkoliv co vede do kopce.

Má otázka je tedy jednoduchá:

  • Budeme se řídit normami ČSN 34 1390 a řadou 62305, nebo to házíme za hlavu a děláme si, co chceme?
  • Řekne někdo kompetentní, jak se budeme k otázce aktivních lapačů stavět?
  • Začne někdo vyžadovat dodržování norem v tak zásadních otázkách? Proč bych vlastně nemohl připojovat fázi na kolíky zásuvek, když se to v nějaké Tramtárií běžně dělá?
  • Mě osobně je to jedno. Mé osobní problémy začínají mými dveřmi v bytě. Nerad bych se ale učil navrhovat a realizovat systémy podle ČSN EN 62305…, když stačí jeden bleskolap na celou Moravu.
  • Věřím, že se najde někdo kompetentní a natolik odvážný, že řekne, jak se věci mají.

A co vy na to kolegové?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933