Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Podlahové instalace HL systém s příslušenstvím (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.05.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Podlahové instalace HL systém s příslušenstvím


Podlahové instalace HL systém s příslušenstvím
Kudy vést vedení ke spotřebičům je často předmětem hlubokých úvah nejednoho projektanta. Tedy především v administrativních prostorách, kde navíc není přesné umístění pracovišť zcela jasné. Uprostřed rozlehlé kanceláře, prostoru pro ne/oblíbený openspace, s výškou stropu 4 metry, nakonec zbývá vedení podlahou. Nášlapné lišty jsou dobrá myšlenka, ovšem ta se realizuje spíše jako nouzové než systémové řešení. Nakonec podlahové systémy jsou jedna ze zásadních alternativ. Existují podlažní systémy jednodušší a také systémy propracovanější. Jaké je řešení HL systému?
Igor Nováček, ze dne: 18.05.2022



Na českém trhu je k dispozici mnoho podlažních systémů. Liší se vyráběnými typy, množstvím souvisejícího příslušenství, kapacitou, respektive schopností vyrobit velké množství a nakonec tím zásadním, osvětou a technickou podporou. Ale to již z našeho oboru dobře známe ...



Pro více informací kliknout!

Otvírám katalog HL systému a první, co mi padne "do oka" jsou uváděné reference. Pokud bych se domníval, že podlažní systémy HL jsou ve více než 75 tisíci objektech, pak máme co dělat se světovou jedničkou. Ale patrně bude uvedené číslo vztaženo na jinou, než úzkou množinu podlah. 

V tomto materiálu se hned na startu orientujeme podle tvaru výstupních míst, tedy krabic. Volíme čtverec, obdélník, kruh. Další proměnné výběrové matice se skládají z například z druhu povrchu, materiálu, typu víka, hloubky pro podlahovou krytinu, popisu, kódu, příslušenství, počtu přístrojových vaniček.



Pro více informací kliknout!

Co v katalogu objevíme?
Podlahový kanál, víko, spojka, univerzální podlahový box, element pro NEO box, element kulatý pro NEO box, víka krabic - obdélníková, kulatá, čtvercová, s rámem, voděodolné, tubusový kabelový vývod, vyztužovací hliníkový rám, přístrojová vanička, přístrojová vanička pro šikmou montáž přístrojů, spodní adaptér instalační vaničky, záslepka, přepážka, upevňující deska, adaptér pro boční montáž, nebo také třeba kit pro vysoké zatížení.



Pro více informací kliknout!


Jak jsou popisovány detaily produktů?
Nutno upřesnit, že předkládaný podlahový systém je na 32. stránkách. Tomu také odpovídá množství poskytovaných informací. Uváděný sortiment začíná typovým kódem, názvem, fotografií, základním popisem, rozměrovou tabulkou, odkazy na technické normy, doporučením. Nenalezneme zde nic v zásadě eduktativního, co by nás poučilo, jak navrhovat podlažní systémy. Opravdu jde o obyčejný katalog k určení konkrétního vyráběného typu.

S podlahovými systémy pro ukládání různých ne/elektrických vedení mám pětadvacetiletou pracovní zkušenost. Bohužel nemohu HL systém komentovat, protože jsem se s ním ještě nesetkal. Ale předpokládám, že podle počtu referencí se někdo z kolegů ozve v níže uvedené diskusi a poreferují za mne.

Katalog podlahových systémů lze zde prohlížet v redakční knihovně!



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.