Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Domovní rozvody stále ještě domovní? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.03.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Domovní rozvody stále ještě domovní?


podhled_kol8.jpg
Při dnešním nasazení techniky, rozšíření Internetu, využívání amerického modelu "Home works" mne napadá otázka, zda ještě můžeme nazvat domovní rozvody domovními. Podělte se s námi o vaše zkušenosti a názor.....
Jaroslav Borovec, ze dne: 20.03.2003

Stále více se objevují v domovních instalacích počítačové sítě a mnoho různých částí automatizační techniky. Vždyť sběrnicové systémy např. Nikobus, EIB... jsou "jakousi" průmyslovou instalací uplatněnou v domovní sféře. Tedy doba, kdy jsme řešili pouze rozvody pro ...vypínač, světlo, zásuvku se odsunují pro běžné projekty, jsou pryč, nebo je investor buď nenáročný, nebo neznalý.

Modelová situace:
Dům má obsahovat rozvody nn, telefonu, STA, EZS a malou počítačovou síť. Z pochopitelných důvodů se vše provádí instalací v trubkách. Dobře uložené elektroinstalační trubky umožní pozdější změny (to pro případ změny technologií). Proto se volil pro rozvod EZS, světelných okruhů stropní podhled a pro rozvody zásuvkových obvodů nn, sítí pro PC, komunikaci a STA podlaha.

 

Provedení trubkování ve stropě
Po zkušenostech s hurdiskami dnes jsou nejen stavitelé, ale i ostatní řemesla opatrní. Je lepší křehký skelet moc nenarušovat. Proto se na překlady "přivařily" pomocí pomocných pásků drátěné žlaby dnem vzhůru. Do těchto připravených tras se později natahaly elektroinstalační trubky LPFlex (Kopos), které se zafixovaly k připravené konstrukci stahovacími páskami.

Provedení v podlaze...
V podlaze je žádoucí položení elektroinstalačních trubek pokud možno přímočaré, bez zbytečných ohybů s pravidlem "dvou kolen a protahovací krabicí". U všech prostupů ze stěn, nebo nad topením se vytvoří zafixování (zahrobečkování). Izolace polystyrenovými deskami byla v místě vedení elektroinstalačních trubek přerušena.

 

Vše se vyvedlo k místě umístění rozvaděče, odkud se vše začalo vyvazovat do finálních tvarů, které jsou optimální pro využití místa, které máte pro tyto rozvody k dispozici.

Jaké máte zkušenosti s rozvody v podhledech. Jaké máte zkušenosti s protahováním vodičů v trubkách upevněných stahovací páskou?

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.