Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Elektrotechnické PODCASTY a ZPRÁVY


Document Actions
Elektrotechnické PODCASTY a ZPRÁVY
V březnu, měsíci Koronaviru, aktualizuji předešlé informace, jak je to s avízovanými audioverzemi, podcasty portálu Elektrika. I přesto, že pracujeme s videospoty na Elektrika.TV již 11 let, formáty podcastů musí být podle našeho názoru jiné, než ty co slyšíme jinde. Elektrika má svá pravidla, je jiná a to nejen pravidly v diskusích, proto její podcasty by mohly být s největší pravděpodobnosti také odlišné. Audioverze mají svůj mediální význam, ovšem dnes již víme, že u nás použijeme netradiční formu ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.03.2020
reklama


Shrňme si obecně známé informace ...
Přehrávání zvukového formátu mp3 je už tak zažitý, že jej není nutné představovat. Co je tedy na představovaných podcastech nového? Samotný fakt odborné informace z oblasti elektrotechniky na takové platformě. Obecně není mluvené slovo ničím novým. Vždyť to začalo snad s prvními rádiovými vysílači, ale naprosto revoluční je elektrotechnická problematika. Mnozí z nás si pamatují i na vinylových gramofonových deskách pohádky a příběhy. Ovšem napadlo by někoho, že vyjde třeba komentovaná ČSN? Na desce, kazetě, v rádiu, CD nebo DVD?



PODCASTY, redakčně zpracované audioverze
Úvodem roku 2019 jsme přišli s informační alternativou formou podcastů. Do konání brněnského MSV 2019 jsme to označovali za neveřejný start-up, který se testuje v úzkém kruhu fanoušků tohoto formátu. 

Pokud se vrátím k myšlence ČSN ve formě audia, pak narážíme na problém, nikoliv však zákona 22/97 o zákazu šíření normy bez souhlasu úřadu, ale především formátu audia samotného. Vypovědět zobrazovaný vzorec, tabulku nebo obrázek je pomocí zvuku poměrně těžké. Tato skutečnost vylučuje možnost šíření ČSN ve smyslu zákona 22/97Sb. pro svou nepřesnost a nezávaznost sdělení.

Ověřil jsem si v praxi, že pokud je přednášející dopředu srozuměn s účelem a distribucí jeho přednášky, nepoužívá výrazy typu "zde vidíte, toto je, takto má vypadat ...", a má slovní zásobu, obrazutvornost, tedy umí problematiku popsat slovně, pak jde o skvělou přednášku, kterou si můžeme poslechnout třeba ve vlaku.

Proč podcast, respektive audioverze?
Není-li snad videoklip s obrazem na Elektrika.TV mnohem vypovídající? Určitě je, ovšem vyprávění bez obrazové informace vytváří u posluchače obrazové představy a tak se informace snáze zapamatuje.

Jak jsme k tomu přišli
Pokud pominu skutečnost, že jsem se spolužákem natočil svůj první podcast v roce 1981 díky třem kotoučovým magnetofonům, tak musím přiznat, že v roce 2008, kdy jsme portál rozšířili o multimediální Elektriku.TV, jsem sám prohlásil, že audio je již videem překonané. A tak jsme celých deset let pracovali na zpracování obou informací zvuku i obrazu. Obrazové a zvukové. A to i přesto, že první myšlenkou rozšíření bylo tehdy elektrikářské rádio. Dnes se dívám na audio jako na samozřejmou alternativu.

Pro koho je odborný podcast vhodný?
Určitě ne pro všechny. Pokud vybíráme nebo tvoříme obsah podcastů, pak naší cílovou skupinou jsou odborníci na některé segmenty instalační elektrotechniky. A podobně jak komentuji Elektriku.cz, i ta není primárně určena neznalým spotřebitelům a kutilům. Existuje řada rčení, které popisují, co si člověk zapamatuje z písma, hlasu, obrazu, zvuku či akce. Určitě jsou do jisté míry pravdivá, na druhou stranu každý z nás se učí a vnímá informace po svém.



Proč někdo podcasty odmítá?
Nemyslete si prosím, že podcasty jsou revoluční objev a vítají je všichni! Je to pouze další alternativa, jak přijímat vybrané informace. A tak slýchávám např. "... podcasty to nemohu, protože ...":
  • Pokud to nevidím, tak se na to nesoustředím
    Pro tento účel uvádíme v podcastu kód dokumentace. Ten se zadá do adresního řádku např. elektrika.cz/XXyyXX. Zobrazí se článek s dalšími dostupnými podrobnostmi. V mnohých případech je opakování přednášky pro většinu z nás přínosné samo o sobě.
  • Když řídím, tak se musím věnovat dopravě
    Ano, existují lidé, kteří si autorádio nepustí. Sám určitě podcast neposlouchám pokud například jedu neznámým terénem podle navigace.
  • I audio je drahé a co je zdarma jsou tituly, které mne nezajímají
    Podcasty se neprodávají. Prodávají se audioknihy. I když to, co je a není drahé si rozhodujeme každý sám. Nejdražší informace jsou pro nás ty, které nám pomáhají k vlastnímu cíli. Pokud někdo žádný cíl nemá, všechno může být drahé ...

Jak často podcasty budou vycházet?
Pravidelnou periodu neplánujeme, protože nechceme kopírovat zavedené pravidelnosti jiných vydavatelů podcastů. Nechceme vydávat podcast pouze proto, že nadešel čas uzávěrky. Až bude vhodná chvíle, vhodný materiál, podcast vydáme. A vůbec nevylučujeme, že některý obsah vyjde pouze v audioverzi! Tedy vůbec ne textem! Je to otázka našich časových možností.

Co k poslechu podcastu potřebujeme
V podstatě jakýkoliv přehrávač formátu mp3. V dnešní době jich je již tolik, že je nemá cenu vyjmenovávat. Prakticky každý dotykový telefon umí mnoho aplikací a přehrávání podcastů, resp. zvukových záznamů v různých formátech (i mp3) je standard. Většinou jsou ve výbavě posluchače sluchátka. Pokud využívá dlouhých cest za volantem, pak je většinou poslech realizován přes vnitřní audio výbavu vozidla.



Kde najdeme podcasty na internetu?
Zdrojů je opravdu mnoho, záleží na tématickém zaměření. Pokud pominu Český rozhlas, pak je tu obrovská množina na téma digitální marketing, což není pro běžného člověka stravitelné. Již proto, že často uváděné informace bez znalosti širších souvislostí mohou způsobit spíše digitální demenci než rozšíření obzorů. Ostatně poslouchat i elektrikářský podcast pro osobu neznalou může mít podobné fatální následky. Proto uvádím obecné, neškodné alternativy:

Nebo si přečtěte článek Hany Němečkové Letos jsem vyměnila knihy za podcasty. Tyhle stojí za to
 
Žádný podcast či jeho formát není špatný
je pouze zaměřen na jinou cílovou skupinu.

Připravované formáty podcastů
  • osobní
  • reportážní
  • komentující
  • opakující, tahák
  • oficiální, oznamovací, komerční
  • ale také odpočinkový, zábavní

Naše první vzorky podcastů do ucha:


Stažení tohoto podcastu zde!




Stažení tohoto podcastu zde!







Stažení tohoto podcastu zde!












Čím odebírat Podcasty v krytí IP 007?
Prozatím jsme vytvořili odběrové kanály v iTUNES, SPOTIFY, pro ruční zadání RSS feed a nebo náš interní přehled.
Příště si povíme, čím, tedy jakými aplikacemi doporučujeme podcasty poslouchat.

Nechceme vytvářet obsah pouze oblíbenému formátu. Naše představa je podcast jako doplněk ostatních formátů, které již používáme.


POKUD CHCETE s námi spoluvytvářet podcasty,
napište mi prosím SMS na telefon 773123101
nebo mi zavolejte svůj tip na podcast!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Podcasty
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933