Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Požární bezpečnost elektrických instalací (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.03.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Požární bezpečnost elektrických instalací


iniss72_2.jpg
První příručka v tomto oboru v ČR, poskytuje ucelený přehled o problematice požární odolnosti elektrických instalací. Jedná se o oblast, která se u nás v poslední době velice rychle rozvíjí, přestože praktických zkušeností z realizace takovýchto zařízení je dosud velmi málo. Přečtěte si anotaci. Knihu můžete tudy i objednat.
Jan Lojkásek, ze dne: 30.03.2004

Název: Požární bezpečnost elektrických instalací
Autoři: Ing. Jiří Burant, Ing. Lumír Brabec

Svazek 72, základní edice ELEKTRO
Cena: 189,- Kč, z toho DPH 5 % = 9,- Kč
Formát A5, 158 stran, 85 obrázků, 11 tabulek
ISBN 80-86230-33-3

Anotace:
Příručka, první v tomto oboru v ČR, poskytuje ucelený přehled o problematice požární odolnosti elektrických instalací. Jedná se o oblast, která se u nás v poslední době velice rychle rozvíjí, přestože praktických zkušeností z realizace takovýchto zařízení je dosud velmi málo. Tuto situaci navíc komplikuje i skutečnost, že pro zajištění požární bezpečnosti elektrických instalací není dosud vytvořena dostatečná opora v technických normách a předpisech.

Většina požadavků týkajících se požárně technických vlastností elektrotechnických výrobků proto vyplývá jen z ustanovení požárních právních předpisů či stavebních norem tzv. "Požárního kodexu" a nelze je tudíž dohledat v elektrotechnických předpisech a normách. Významná je v tomto ohledu i okolnost, že zaručení požární odolnosti výrobků a zařízení musí být prokázáno specializovanými požárními zkouškami a doloženo odpovídajícím certifikátem.
Všechny tyto skutečnosti vedly autory k tomu, aby se pokusili oblast požární odolnosti kabelových rozvodů a souvisejících zařízení zmapovat a předložit čtenáři pomůcku k usnadnění orientace v této, elektrotechnice poněkud odtažité problematice.
Proto je také v úvodu knihy zařazena obsáhlá kapitola týkající se požadavků právních a normativních předpisů platných v naší republice, která uvádí podrobný přehled požadavků na požárně technické vlastnosti kabelových rozvodů a jejich příslušenství.
Základem příručky však jsou kapitoly věnované problematice zachování funkčnosti elektrických kabelových systémů při požáru. Definují nutné podmínky pro zachování časově omezené funkce elektrických zařízení při požáru a objasňují příčiny náročnějších zkušebních postupů pro tyto systémy oproti zařízením používaných v běžných podmínkách. Jelikož se ale jedná o oblast, která není v ČR dosud zcela pokryta obecně platnými normami, uvádí publikace i specifikaci požadavků obecně používané německé normy DIN 4102 část 12 včetně srovnání se zkušebními postupy platnými pro tato zařízení v České republice.
Čtenář má možnost seznámit se s podrobnými podmínkami návrhu a realizace kabelových systémů se zachováním funkce při požáru, jejichž splnění zaručuje dosažení požadované funkční odolnosti. Na toto téma navazuje část věnovaná požárně odolným kabelovým kanálům a problematice přípojnicových rozvodů. Samostatný prostor je věnován také dalším zařízením souvisejícím s kabelovými rozvody a jejich požární bezpečností. Jedná se zejména o rozváděče, odbočné krabice a rozvodky, požární přepážky, resp. příčky a kabelové ucpávky.
Specifickou problematiku nosných systémů i všech dalších prvků elektrických rozvodů montovaných pevně do stavebních konstrukcí představují související požárně odolné kotvicí prvky. Z tohoto důvodu je samostatná kapitola věnována i nárokům na jejich vlastnosti a provedení.
V závěru knihy najde čtenář základní informace o požadavcích na projekční řešení, realizaci a revizi elektrických instalací se zaručenou požární odolností.
Příručka je určena zejména projektantům a pracovníkům montážních firem oboru elektro. Může však být vhodnou pomůckou i pro revizní techniky elektrických zařízení, investory a studenty středních odborných škol a elektrotechnických učilišť. Stejně tak může být užitečná pro projektanty stavebních celků nebo technologického vybavení budov.


Formát A5, 158 stran, 85 obrázků, 11 tabulek
ISBN 80-86230-33-3

Kniha je již vyprodána!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.