Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Seznam technických norem 2004 z Plzně


Document Actions
anplc_1.jpg
Letos jako první představil publikaci "Seznam technických norem v oblasti elektrotechniky", které jsou aktuálně platné k 1.1.2004 překvapivě Elektrotechnický cech plzeňského regionu. Tuto publikaci však vydává jako podporu svým členům.....
Miroslav Minařík, ze dne: 3.02.2004
reklama

Letos jako první představil publikaci "Seznam technických norem v oblasti elektrotechniky", které jsou aktuálně platné k 1.1.2004 překvapivě Elektrotechnický cech plzeňského regionu. Tuto publikaci však vydává jako podporu svým členům.

Publikace je zhotovena na standardním papíře, ovšem s vazbou, která zřejmě překoná samotnou platnost uváděních ČSN. Dle autorů se nepředpokládá pravidelné čtvrtletní papírové vydání přehledu nově vydaných, změněných a zrušených technických norem v oblasti elektrotechniky. Aktuální data budou rozesílány elektronickou poštou jako bezúplatná služba Elektrotechnického cechu plzeňského regionu.

Závazné a nezávazné elektrotechnické normy
Jak je všeobecně mámo, ztratily svoji závaznost dnem 01.01.1995. technické normy, ve kterých není na titulní straně uvedeno, že některé jejich články, případně celá norma, jsou v rozsahu pravomoci ČÚBP a jiných ústředních úřadů na základě jejich požadavků závazné. Dále podle již dříve uvedeného ustanovení zákona č. 22/1997 Sb., ve znění zákona č. 71/2000 Sb. § 21, odst. 3, ke dni 01. ledna 2000., byla ukončena závaznost veškerých vyhlášených ČSN. Nově vyhlašované technické normy jsou samozřejmě již vždy nezávazné!

JE NUTNÉ ZDŮRAZNIT. ŽE NORMY ZTRATILY SVOJI ZÁVAZNOST. ALE NE PLATNOST!

Jak pohlížet na nezávazné technické normy a jak s nimi pracovat?
Filozofie je následující: Technická norma představuje standardní řešení a nezávazná je proto, aby se nestala překážkou pro řešení pokrokovější, modernější a lepší. Nezávaznost technických norem umožňuje toto řešení použít bez nutnosti absolvovat zdlouhavé vyjímkové řízení a přesvědčovat o jeho výhodnosti a kvalitnosti neopomenutelné účastníky, kteří o výsledku výjimkového řízení rozhodují. Je zde ovšem jedno úskalí, spíše však nebezpečí. Například u elektrické instalace, navržené a provedené podle nezávazných technických norem, v případě, že dojde k problémům, které nebylo možno předvídat, není třeba obhajovat zvolený způsob technického řešení a dalších detailů, neboť se jedná o způsob standardní. V případě odchýlení se od nezávazných technických norem, které samozřejmě je možné, už nastává situace, v takovém případě mnohem složitější. Zdůvodnění, že zvolené řešení je alespoň na té úrovni, jako řešení, uvedené v nezávazné technické normě, je pak nezbytné. Může být ovšem v některých případech jen velmi obtížné.

Proto se výrobci i montážní organizace v zemích, kde nezávaznost technických norem má už dlouhou samozřejmost, technickými normami stále raději řídí a jejich nezávaznosti využívají pouze vyjímečně, nastane-li skutečná akutní potřeba nestandardního řešení. Stejný postup je nutné doporučit i použivatelům této příručky. Dalším problémem je okruh "harmonizovaných norem", uvedených vždy jako příloha k vládním nařízením vydaným podle zákona č. 22/1997 Sb., ve mění zákona č.71/2000 Sb., (podrobnosti například IP č. 64 "Seznam harmonizovaných norem platných k 01.01.2002.).

USPOŘÁDÁNÍ ELEKTROTECHNICKÝCH A ENERGETICKÝCH NOREM
Předkládáme použivatelům této příručky přehled českých technických norem, které jsou zaměřeny na elektrotechniku a energetiku, (třídy 33 až 38) nebo je lze pro tyto oblasti využít. Tento přehled pochopitelně, (s ohledem na obsáhlost) neobsahuje veškeré české technické normy, ale převážně normy základní, (například pro veličiny a jednotky, spolehlivost, technické výkresy a pod., ale ne pro výpočetní techniku, týkají-li se této techniky bezprostředně) elektrotechnické a energetické. Základní změnou, kterými soustava českých technických norem prochází a na kterou je nutné upozornit, je zavádění mezinárodních a evropských norem do soustavy českých norem. Tím se do soustavy českých technických norem, které jsou uspořádány do jednotlivých tříd a skupin tvořících vždy určitý odborný celek, promítá koncepce a uspořádání mezinárodních norem, tedy prvek cizí, (uspořádání je zcela odlišné) a v žádném případě pochopitelně nepřispívá k zlepšení přehlednosti celého souboru norem.

SJEDNOCOVÁNÍ NÁRODNÍCH NOREM NA ZÁKLADĚ MEZINÁRODNÍCH NOREM
Zákon č. 22/1997 Sb., ve mění zákona č. 71/2000 Sb., ,,° technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů" neuvádí již přímé vyjmenování mezinárodních norem. Přesná dikce je uvedena v § 6, odst. e.): "plnění povinností vyplývajících z mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána, z členství v mezinárodních a evropských normalizačních organizacích a využívání výsledků mezinárodní spolupráce". Tím lze rozumět jak normy vydané některou z celosvětových organizací, (například ISO nebo IEC) tak normy vydané regionálními organizacemi. Jejich nejbližším příkladem jsou pro nás Evropské normy vydávané evropskými normalizačními organizacemi CEN, CENELEC a ETSI.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933