Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Po stopách výroby řadové svorky RSA ELEKTRO Bečov


Document Actions
Po stopách výroby řadové svorky RSA ELEKTRO Bečov
Jak se vyrábí řadové svorky? Podívejte se s námi ve videospotu na výrobní cestu nejpoužívanějších svorek RSA. Výroba začíná již v marketingovém oddělení kde se schází požadavky vás, spotřebitelů ... Konstrukce vyvine typ, který se po testech zařadí do výroby. A výrobní proces? Ten je naživo zde ...
Vilém Gracias, ze dne: 5.01.2009
reklama

Víte jak vypadá výrobní cesta k řadové svorce RSA? Podívejte se na tento krátký komentovaný videospot!


Obchodní a marketingové oddělení
Výroba vlastní svorky začíná již v marketingovém oddělení. Od roku 2006 je prodejní oddělení podřízené marketingovému oddělení a v plné síle je v ELEKTRO, v.d. v Bečově nad Teplou uplatňována marketingová strategie a orientace na zákazníka. Technické oddělení nevyvíjí žádné produkty bez vědomí a souhlasu marketingového oddělení, které veškerou zpětnou vazbu získává pravidelně od svých zákazníků. Na začátku výroby svorky, jejího příslušenství či inovace jsou zákazníci. Vzhledem k tomu, ELEKTRO Bečov je ryzí tuzemský výrobce, dokáže reagovat na podněty a přání trhu pružněji. Důležitá je ale otázka rentabilnosti a návratu vložených investic, ne vše co je žádané, musí být ekonomicky přijatelné.
V marketingovém a prodejním oddělení jsou zastoupeni i specialisté v oboru elektro, kteří dokáží se zákazníkem komunikovat i v rovině vysoce odborné.

Materiál izolantu
Na všechny řadové svorky RSA včetně příslušenství je používán materiál izolantu PA6, stupně hořlavosti V0 dle UL 94, bez halogenů.

Lisování plastů
Dle povahy jsou vstřikovací formy více či méně násobné. Nejvíce násobná je vstřikovací forma na nejprodávanější svorku RSA 4A (dvanáctinásobná). Lisování plastů je prováděno v domovském závodě v Bečově nad Teplou a částečně i dodavatelsky.

Mosaz, sklady
Mosazná pasovina byla vždy hlavním vstupním kovovým polotovarem pro výrobu svorek. S postupnou přeměnou na třmenové provedení svorek tento materiál ustupuje a kromě mosazi se nyní používá i měď, vlastní třmeny svorek jsou pak z oceli, tepelně zušlechtěné kalením a následně povrchově upraveny galvanizací.

Kovolisovna
Práce v kovolisovně je náročná zejména po stránce fyzické. Jedná se o nejobtížnější prostředí v celém závodě. Lisování kovů se provádí za studena a ve velké míře jsou využívány lisy značky ŠMERAL, které i přes své stáří válcují svojí spolehlivostí moderní elektronikou řízené stroje.

Šroubárna
ELEKTRO Bečov vyrábí ve vlastním závodě cca 90% všech šroubů, které jsou používány v řadových svorkách. Většina šroubů je po výrobě následně tepelně zušlechtěna. Šrouby ve svorkách RSA jsou charakteristické provedením hlavy, které jsou vesměs v typovém provedení PH (jedná se o kombinovanou hlavu s možností použití šroubováku křížového či plochého). Šrouby s kombinovanou hlavou jsou použity i u nejmenšího typu RSA 2,5A kde je vlastní šroub ve velikosti M2,5!

Lisování třmenu RSA 4A
Lisování třmenu pro svorku RSA 4A, RSA PE 4A a RSA PE 4A IS je prováděno na vlastním plnoautomatickém jednoúčelovém stroji, který kompletně vyrobí při jednom cyklu celý třmen pro tuto svorku (řez, ohyb, zámek, závit…). Stroj je kromě občasné údržby v nepřetržitém provozu.

Galvanizace
Povrchová úprava kovů je finalizace kovových částí svorek. Je prováděna v automatickém provozu ve vlastní galvanovně, která je ve zbytku volné kapacity využívána kooperačně.

Montážní dílna
Finalizace řadových svorek všech typů. Zde jsou z jednotlivých komponentů sestavovány řadové svorky a to poloautomaticky (ruční práce za pomocí automatických přípravků). Zručné pracovnice montážních linek kompletují svorku z izolačního pouzdra, vlastní svorky či třmenu a šroubků (takto u základních typů, u složitějších jako třeba pojistkové svorky jsou procesy částečně rozdělené).

Balení před expedicí
Ze zkompletovaných svorek jsou připravovány prodejní jednotky, které následně putují do expediční haly.

Expedice
Skladové expediční zásoby jsou v takovém množství, že je ELEKTRO schopné uspokojit okamžitě po objednání 98,5% všech objednávek. Toto zboží je odesláno nejpozději do 24 hodin od objednání, objednávky doručené do cca 10 hodin odcházejí zpravidla ještě ten samý den.


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTRO,výrobní družstvo v Bečově nad Teplou
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933