Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Požadavky na rozvaděče nn.... (2.)


Document Actions
Požadavky na rozvaděče nn.... (2.)
.... v zákonech, nařízeních vlády, vyhláškách, normách a připojovacích podmínkách energetiky. Zákon 22/97 Sb. Nařízení vlády č. 168/1997Sb. Postup posuzování shody elektrických zařízení (§3). Příloha č.1 k nařízení vlády č. 17/2003 Sb.
Josef Honzík, ze dne: 18.11.2003
reklama

Rozvaděč nebo rozvodnice je výrobek. Na každý rozvaděč je nutno vydat Prohlášení o shodě. (Protože se jedná o výrobce a ne o distributora nestačí písemné ujištění o vydání Prohlášení o shodě).

Zákon 22/97 Sb.
o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů (ve znění pozdějších předpisů, včetně zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 102/2001 Sb. a zákona č. 205/2002 Sb.).
Tento zákon nahradil v roce 1997 zákon č. 30/1968 Sb. o státním zkušebnictvím. Oba zákony sledují jediný cíl – aby na trhu byly jen bezpečné výrobky. Výrobky, které by nikoho neohrožovaly a nebyly zdrojem nebezpečí.
Dříve přebíral zodpovědnost za dodržování tohoto požadavku (tj. za zajištění bezpečnosti výrobku) pomocí zákona č. 30/68 Sb. stát. To znamená, že i náklady nesl stát.

Nyní je zodpovědnost zákonem 22/97 Sb. v plné míře přenesena na výrobce nebo dovozce. Náklady dnes hradí dovozce nebo výrobce.

Vláda vládními nařízeními stanoví výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení .
U těchto výrobků musí výrobce nebo dovozce vydat prohlášení o shodě jejich vlastností s požadavky na bezpečnost výrobků stanovenými zákonem (22/97 Sb.) a technickými předpisy. Tyto výrobky se pak nazývají stanovenými výrobky.
Zákon v §12 specifikuje podmínky pro uvádění výrobků na trh, popřípadě do provozu. Tyto podmínky zahrnují i postupy a úkony, které musí být splněny při posuzování shody, dále jen „postupy posuzování shody“.

Jednotlivými postupy posuzování shody jsou zejména:
a) posouzení shody za stanovených podmínek výrobcem nebo dovozcem, popřípadě akreditovanou osobou
b) posouzení shody vzorku (prototypu) výrobku autorizovanou osobou,
c) posouzení shody, při níž autorizovaná osoba zkouší specifické vlastnosti výrobků
a namátkově kontroluje dodržení stanovených požadavků u výrobků,
d) posouzení systému jakosti výroby v podniku autorizovanou osobou
a provádění dohledu nad jeho řádným fungováním,
e) posouzení systému jakosti výrobků v podniku autorizovanou osobou
a provádění dohledu nad jeho řádným fungováním,
f) ověřování shody výrobků s certifikovaným typem výrobku nebo se stanovenými požadavky, které provádí výrobce, dovozce, akreditovaná nebo autorizovaná osoba na každém výrobku nebo statisticky vybraném vzorku,
g) ověření shody každého výrobku se stanovenými požadavky autorizovanou osobou,
h) dohled nad řádným fungováním systému jakosti v podniku autorizovanou osobou a v případě potřeby ověření shody výrobku s požadavky technických předpisů v etapě návrhu výrobku,
i) posouzení činností souvisejících s výrobou výrobků,
j) jiné postupy posuzování shody, jestliže je to nezbytné, zahrnující popřípadě i činnost akreditované nebo jiné osoby.

Poznámka:
Všimněte si, že požadavky jsou řazeny vzestupně – čím vyšší písmeno, tím vyšší náročnost při posuzování shody. Čím bude výrobek nebezpečnější, složitější nebo důležitější, tím náročnější bude postup při posuzování shody.

Výrobce nebo dovozce stanovených výrobků je tedy povinen před uvedením výrobku na trh vydat písemné prohlášení o shodě výrobku s technickými předpisy a o dodržení stanoveného postupu posouzení shody. Náležitosti prohlášení o shodě stanoví vláda nařízením.

Zbývá ještě říci, co se rozumí pod pojmem technické předpisy, se kterými musí být výrobky ve shodě.
Podle §2 to jsou (kráceno)

  • 1. technická specifikace obsažená v právním předpisu jiném technickém dokumentu nebo technické normě, která stanoví požadované charakteristiky výrobku;
  • 2. jiné požadavky nezbytné z důvodů ochrany oprávněného zájmu nebo ochrany spotřebitele, například podmínky používání, recyklace apod.

Nejčastěji to jsou v našem případě české technické normy. Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (dále je Úřad) oznamuje ve svém Věstníku harmonizované a určené normy. Současně uvede technický předpis, k němuž se tyto normy vztahují (nejčastěji příslušné nařízení vlády).
(Norma se podle §4a zákona stává harmonizovanou normou, přejímá-li plně požadavky stanovené harmonizovanou evropskou normou - dále jen harmonizované normy. Jestliže je to nezbytné pro splnění technických požadavků na výrobky, vyplývajících z nařízení vlády vydaného podle tohoto zákona, může Úřad určit pro posuzování shody další normy nebo technické dokumenty mezinárodních organizací, obsahující technické požadavky, jejichž vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu – dále jen určené normy).

Splnění harmonizované nebo určené normy a v případech vyplývajících z mezinárodní smlouvy též splnění zahraniční technické normy přejímající harmonizovanou evropskou normu se v rozsahu jejího obsahu považuje za splnění požadavků stanovených nařízením vlády, k němuž se tyto normy vztahují.

Vládní nařízení v závislosti na technické složitosti a míře možného nebezpečí spojeného s jejich užíváním stanovených výrobků určí i postupy posuzování shody.
Pozor, na jeden výrobek se může vztahovat více nařízení vlády! Například rozvaděč, který je určen k zabudování do stavby (to je například rozvaděč elektroměrový, bytový, domovní apod.) se vztahuje nejenom NV č.17/2003 Sb., ale i NV č. 163/2003 . Obsahuje-li takový rozvaděč i elektronické zařízení platí pro něj i NV č. 18/2003 Sb. Na rozvaděč, který sice neobsahuje elektronické zařízení, ale mohl by svojí činností elektronická zařízení ovlivňovat, platí NV č. 18/2003 Sb. také.

Nařízení vlády č. 168 /1997 Sb.
kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí.

(Poznámka JH- přestože s e jedná vlastně o NV č. 17/2003, které nahradilo NV 281/2000 Sb., Úřad ve svém věstníku nadále používá název NV 168/97 Sb.. Někdy dokládá ještě „ v platném znění“, někdy ne. Totéž platí u NV č. 169/97 Sb.. U NV 163 naopak starý (původní) název NV 178/97 Sb. nepoužívá, ale používá nový název – NV č. 163/2002 Sb .).

Pro účely tohoto nařízení se za elektrické zařízení nn považuje jakékoliv zařízení určené pro použití v rozsahu jmenovitých napětí od 50V do 1000V AC a od 75V do 1500V DC, s výjimkou zařízení a jevů uvedených v příloze 1 k tomuto nařízení. (§1)

Elektrické zařízení může být uvedeno na trh pouze tehdy, splňuje-li technické požadavky uvedené v příloze 2 tohoto nařízení (dále jen „základní požadavky“), bylo-li vyrobeno v souladu se správnou technickou praxí z hlediska zásad bezpečnosti platných v Evropských společenstvích a neohrozí-li při správné instalaci a údržbě a používání k účelu , pro který bylo vyrobeno, bezpečnost osob, domácích nebo hospodářských zvířat nebo majetek.

Uvedené podmínky se považují za splněné, pokud elektrické zařízení je ve shodě s bezpečnostními požadavky

  • a) harmonizovaných technických norem
  • b) určených norem
  • c) českých technických norem, pokud neexistují na elektrické zařízení normy harmonizované nebo určené.

Postup posuzování shody elektrických zařízení (§3)
Elektrické zařízení lze uvést pouze poté, co je posouzena jeho shoda podle výše uvedených bodů postupem vnitřní kontroly výroby podle přílohy 3 k tomuto nařízení a výrobce je opatří označení CE a vydá ES prohlášení o shodě.

ES prohlášení o shodě musí obsahovat:

  • a) identifikační údaje o výrobci nebo zplnomocněném zástupci (u fyzické osoby jméno a příjmení a trvalý pobyt nebo místo podnikání, u právnické osoby název nebo obchodní firmu a její sídlo),
  • b) identifikační údaje o podepsané osobě oprávněné jednat jménem výrobce nebo zplnomocněného zástupce,
  • c) popis elektrického zařízení,
  • d) odkaz na harmonizované normy,
  • e) odkaz na specifikace, s nimiž je prohlašována shoda, pokud byly použity,
  • f) poslední dvojčíslí roku, v němž bylo elektrické zařízení opatřeno označeno označením CE

Příloha č. 1 k nařízení vlády č. 17/2003 Sb.
Toto nařízení se nevztahuje na:

  • 1) elektrická zařízení určená pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu,
  • 2) elektrická zařízení určení pro radiologii a lékařské účely,
  • 3) elektrické součásti pro nákladní a osobní výtahy,
  • 4) elektroměry,
  • 5) vidlice a zásuvky pro domovní použití,
  • 6) zařízení pro napájení elektrických ohradníků,
  • 7) rádiové a elektromagnetické ručení,
  • 8) specializovaná elektrická zařízení pro použití na plavidlech, v letadlech a na drahách, která vyhovují bezpečnostním ustanovením stanoveným mezinárodními organizacemi, v nichž je Česká republika plnoprávným členem.
    Příloha č. 2 k nařízení vlády č. 17/2003 Sb.

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933