Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Stykače (1.)


Document Actions
Článek
Popis přístroje a rozdělení
ze dne: 11.12.2000
reklama

Stykače

Popis přístroje a rozdělení

Stykače jsou spínací přístroje určené pro časté spínání obvodů. Prakticky se jedná o mechanický zesilovač. Malou energií a dálkově ovládáme spínací přístroj (stykač), který ovládá spotřebič.

Jeho příkon je mnohonásobně vyšší než energie, kterou ovládáme stykač. Původně určené hlavně pro spínání asynchronních motorů. Stykač spíná převážně jmenovité proudy, ovšem někdy je potřeba spínat např. až desetinásobek jmenovitého proudu.

Stykače rozdělujeme na elektromagnetické, pneumatické a vačkové. Dále dle zhášení oblouku na vzduchové, olejové a vakuové. Další dělení dle použití:

- AC1 bezindukční zátěž nebo zátěž s malou indučností
- AC2 spouštění kroužkových motorů, brždění rekuperací (protiproudem)
- AC3 spouštění motorů s kotvou nakrátko, vypínání motorů za chodu
- AC4 spouštění motorů s kotvou nakrátko, častá reverzace chodu


Dnes se ovšem používá stále více bezkontaktní spínání (polovodičová) nebo vakuová řešení. Stykač má dvě polohy, klidovou (vypnuto) a pracovní (zapnuto). Dále se přístroj skládá z hlavních (silových) a pracovních (pomocných) kontaktů, které se ovládají společnou, pohyblivou kotvou elektromagnetu. Kolem hlavních (silových) kontaktů je zhášecí komora, která slouží k zhášení případného oblouku mezi kontakty.
Pro zhášení střídavých oblouků se používá deionova nebo izolační komora. Pro zhášení stejnosměrných oblouků je nutná izolační štěrbinová komora a zhášecí cívka. Proti zkratovým proudům chráníme stykače vhodným předjištěním (do série zapojenou pojistkou nebo jističem).
Zde se zmíním pouze o stykači lehké řady (kdysi označován VM). Obsahuje čtyři pomocné kontakty, dva zapínací a dva vypínací. Můstkové kontakty jsou poháněné elektromagnetem, vratná pružina zabezpečí klidový stav (bez napětí na ovládací cívce). Klidovým stavem rozumíme rozpojené silové kontakty, a mechanicky tomu příslušné stavy pracovních kontaktů.


Při ovládání motorů vřazujeme ještě mezi stykač a pohon "tepelné relé", které zabezpečuje tepelné jištění spínané zátěže. V tepelném relé se bimetal při průchodu většího proudu vychýlí a jeho kontakt způsobí vybavení stykače. Dnes se také používá přímé měření teploty vinutí motoru, (pomocí termistoru, pozistoru nebo spenzerových membrán), které vyhodnocuje elektronické relé.
Stykače se nejčastěji používali k ovládání světelných a motorových obvodů, a to pomocí tlačítek. Zapojení stykačů nazýváme "stykačovou kombinací" a nejznámější jsou:

- ovládání stykače dvojtlačítkem
- ovládání stykače dvojtlačítkem z více míst
- stykačová kombinace reverzace motoru
- stykačová kombinace hvězda/trojúhelník
- ovládání víceobrátkových elektromotorů

Díky pomocným kontaktům, můžeme tvořit zapojení různě navzájem blokovaných stykačů. Pomocné kontakty také slouží k signalizaci stavu konkrétního stykače a mohou ovládat další stykače (resp. jiné přístroje relé,...).

Upozornění: Liniová schémata stykačových kombinací nejsou předmětem tohoto článku. Pokud ještě teď nejsou vidět níže v odkazech na související články, věřte, že brzy budou.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933