Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Aplikace elektrických přístrojů (1.)


Document Actions
min04_per.jpg
Aplikace elektrických přístrojů z hlediska jejich správné funkce a bezpečnosti. Základní rozdělení elektrických přístrojů z hlediska jejich použití. Skupiny elektrických přístrojů a zařízení dle jejich funkce.
Pavel Mindl, ze dne: 16.03.2004
reklama

Správné použití elektrických přístrojů v elektrických obvodech je komplexní problém, svázaný s řešením mnoha provozních a bezpečnostních požadavků, které musí elektrické obvody splňovat I když v následujícím příspěvku bude pozornost věnována pouze elektrickým obvodům nízkého napětí, existuje i v této oblasti řada problémů, které musí jak projektant, tak i realizátor elektrických zařízení respektovat a řešit. Mimo zajištění základního požadavku na správnou funkci elektrických přístrojů v normálním provozním stavu musí být ošetřeny i stavy, spojené s mimořádnými událostmi jak na straně napájení (energetické sítě), tak i na straně zátěže. Protože mimořádné provozní stavy mohou nastat jak v obvodech zajišťujících přenos velkých výkonů a energií, tak i obvodech jejich řízení, lze uvedenou problematiku rozdělit na oblast ochrany elektrických přístrojů a zařízení z hlediska zajištění jejich provozuschopnosti po odeznění mimořádného stavu a na oblast ochrany lidí a zvířat před nežádoucími účinky elektrického proudu a elektrických zařízení při výskytu poruchy a mimořádného stavu. Uvedenými problémy se obecně zabývá rozsáhlý soubor technických normativů a doporučení, které obecně problémy definují a naznačují, jakým způsobem je řešit.
Nicméně nemohou poskytnout detailní řešení každého vzniklého problému, ani nemohou dát detailnější doporučení pro správnou aplikaci velmi široké škály elek­trických přístrojů, které se v obvodech nízkého napětí používají. Z tohoto důvodu je jistě na místě každá výměna informací a zkušeností o aplikacích různých druhů elektrických přístrojů s cílem dosáhnout co nejvyšší bezpečnosti a spolehlivosti jejich provozování.

Základní rozdělení elektrických přístrojů z hlediska jejich použití
Základní rozdělení elektrických přístrojů nn je provedeno dle velikosti proudu, respektive výkonu, který přístroje přenášejí a dle dalších funkcí, které vykonávají. Jedná se zejména o funkce ovládací a řídicí, které jsou vykonávány s relativně malými výkony a energiemi. Grafické znázornění místa a funkce jednotlivých skupin elektrických přístrojů je uvedeno na obr. 2.1.


2.1 grafické znázornění místa a funkce jednotlivých skupin elektrických přístrojů

Skupiny elektrických přístrojů a zařízení dle jejich funkce
Elektrické přístroje dle jejich funkce a zařazení do energetického řetězce lze rozdělit do následujících skupin:

  • Spínací
  • Jisticí
  • Měniče elektrické energie
  • Ochranné
  • Měřicí a monitorovací
  • Řídicí

Každý z přístrojů z výše uvedených skupin je charakterizován svými jmenovitými parametry pro které je garantována funkce s definovanou životností a mezními parametry, při jejichž dosažení přístroj zvládá svoji funkci s přípustnou mírou poškození případně s nutností výměny. To se týká zejména přístrojů spínacích a jisticích, které často spínají velké proudy a ovládají velké toky energie. Jak spínací, tak jisticí přístroje jsou mimo jmenovitého proudu a napětí dále charakterizovány kategorií užití a mezní zkratovou vypínací schopností, která významně ovlivňuje jejich použitelnost v jednotlivých místech energetické sítě.

Do této kategorie lze zahrnout:

  • Výkonové vypínače
  • Jističe
  • Stykače

Silně se rozvíjející skupinou elektrických přístrojů jsou přístroje ochranné. Jedná se zejména o přístroje určené pro opakovatelnou ochranu proti přetížení nad proudy jak v klasickém tak elektronickém provedení

  • nad proudová relé
  • jističe

a pro ochranu před nežádoucím dotykovým napětím neživých a živých částí elektrických zařízení. Do této skupiny patří zejména proudové chrániče. Měřicí a monitorovací přístroje tvoří velmi rozsáhlou a dyna­micky se rozvíjející skupinu elektrických přístrojů. Do této skupiny lze zařadit:

  • panelové a lištové přístroje pro měření elektrického napětí
  • panelové a lištové přístroje pro měření elektrického proudu
  • měřicí elektronická relé (napětí, proudy,odpory,hladiny kapalin,,atd.)

Velmi početnou a funkčně velmi pestrou skupinou jsou řídící přístroje.
Zahrnují široký sortiment přístrojů od časových relé přes inteligentní programovatelná relé až po rozsáhlé programovatelné logické automaty (PLC). Z uvedeného souboru elektrických přístrojů bude dále věnována pozornost vybraným aplikačním problémům:

  • miniaturních jističů
  • elektromagnetických stykačů
  • elektromagnetických relé
  • elektronických spínačů
  • proudových chráničů
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933