Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

PLZEŇ: Zřejmě nepoučení stánkaři


Document Actions
PLZEŇ: Zřejmě nepoučení stánkaři
Náměstí plné naprosto chaoticky instalovaných prodlužovacích přívodů. Tisíce návštěvníků šlapou po kabelech, zakopávají a kopou do zásuvek v běžném krytí IP20. Zajímá se někdo o bezpěčnost lidí? Nebo se mediálně upínáme především na blížící se světovou finanční krizi?
Jiří Macháček, ze dne: 22.12.2008
reklama


Evropská kultura v elektroinstalacích je pravděpodobně nejlepší na světě. Propracovanost systému je často předmětem inspirací pro další výrobce v ostatních kontinentech. Pokud ovšem sami spotřebitelé nebudou dostatečně informováni, stěhujeme se i přes vyspělé systémy zpět do džungle.


Pro větší náhled kliknout!

Vánoce 2008 na plzeňském náměstí odkrývají kuriozní situaci. Město investovalo nemalý peníz do rekonstrukce náměstí. Jednou z důležitých položek změn byly i elektroinstalační rozvody. Pro úhlednost a bezpečnost byly instalovány energetické sloupky Moser Systemelektrant o celkovém příkonu 560kW. Při správném rozvržení lze dodržet parametry impedance smyček jednotlivých přípojek bez problémů. Pokud se zásuvky zpřístupní nekontrolovaným způsobem, stane se to, co zde vidíme..


Pro větší náhled kliknout!

Ovšem jak je patrné z obrázků, i ta sebelepší technika nezajistí správné používání pohyblivých přívodů a spotřebičů.


Pro větší náhled kliknout!

Jak má taková instalace vypadat?
Na brněnském náměstí jsou instalovány energetické sloupky stejné značky (více zde). Rozvody do jednotlivých stánků jsou provedeny v souladu se všemi dosavadními doporučeními platných norem.

A teď se můžeme zamyslet:

  • Kdo má proškolit stánkaře o použití elektroinstalace?
  • Kdo má provádět kontrolu použití?
  • Nemá být provedena revize dočasných rozvodů?
  • Jak se k tomu postaví radnice?
  • Co na bezpečnost říká Městská policie?

Stejně jako například kulturu stolování nelze nařídit vyhláškou, či zákonem, tak i kulturu v elektroinstalacích lze pouze vychovat. A závěrečná otázka:

Existuje v naší společnosti ten, kdo by spotřebitelskou veřejnost tímto směrem informoval?

 

- foto Jiří Schwarz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933