Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

BETTRA: Plynotěsné a vodotěsné prostupy inženýrských sítí do budov


Document Actions
BETTRA: Plynotěsné a vodotěsné prostupy inženýrských sítí do budov
... beton se totiž při tuhnutí zahřívá, čímž zvětšuje svůj objem, po vytvrdnutí vychladne a smrští se. Na hladkou PVC trubku nepřilne a vzniklými kapilárami může do budovy pronikat plyn či voda. Průnik podél vnější části průchodky řeší výrobce několika způsoby. Těsnění odolává tlaku do 2 barů, ale v nabídce jsou i těsnění s odolností do 6 barů.
Komerční sdělení, ze dne: 1.07.2009
reklama

V současné době budeme jen těžko hledat budovu, do které by nebyly zaústěny inženýrské sítě. Jedná se o silové či sdělovací kabely, vodovodní, odpadní nebo plynové potrubí. Že je spolehlivé utěsnění vstupů důležité, lidé zjistí většinou až ve chvíli, kdy do budovy proniká vlhkost nebo dokonce voda. Ne všichni si však uvědomují, že u všech vstupů pod úrovní terénu musí být podle vyhlášky 137/98 Sb., § 11 odst. 4 zajištěna i jejich plynotěsnost. Převládá mylný názor, že stačí vstupy kabelů nebo trubek utěsnit pěnou nebo maltovou směsí. O tom, že většina běžných pěn pro utěsnění vstupů není nejlepším řešením, se již mnozí měli možnost přesvědčit. Ani utěsnění průchodu maltovou směsí není ideální. Ta pronikání vody a plynu nezamezí. Nejedná se ve všech případech pouze o spodní vodu. Často se jedná o vodu povrchovou, kterou k budově přivede pískové lože, v němž jsou položeny kabely či trubky.

Na českém trhu si již našli své místo výrobky, které úspěšně řeší na první pohled jednoduchou otázku utěsňování průchodů.
Firma HAUFF-TECHNIK specializující se v SRN na výrobu plynotěsných a vodotěsných systémů, si u nás našla své zastoupení ve firmě BETTRA s. r. o.

Pro určení optimálního způsobu utěsnění je důležité znát přesný typ, rozměr a počet vstupujících médií, např. kabelů nebo trubek a zda jde o stavbu novou či rekonstrukci.

K dokonalému zajištění proti pronikání vody musí být utěsněno nejen vstupující médium, ale také materiál průchodky proti materiálu stěny.
Doslova vyhazováním peněz je řešení, kdy do betonu, např. základu budovy zalijeme hladké PVC trubky a ty následně utěsníme systémem HRO, WRD, SUMO apod. Beton se totiž při tuhnutí zahřívá, čímž zvětšuje svůj objem, po vytvrdnutí vychladne a smrští se. Na hladkou PVC trubku nepřilne a vzniklými kapilárami může do budovy pronikat plyn či voda. Průnik podél vnější části průchodky řeší výrobce několika způsoby. Těsnění odolává tlaku do 2 barů, ale v nabídce jsou i těsnění s odolností do 6 barů.

Ve výrobním programu jsou i těsnící prvky pro zapomnětlivé stavebníky, kteří po ukončení stavby hledají spolehlivé řešení, jak zabránit průniku vody či plynu.

I pro tyto případy má firma HAUFF-TECHNIK bezpečné a spolehlivé řešení. Systém HRD lze použít pro první instalaci (uzavřené provedení) nebo jako dodatečné utěsnění (dělené provedení) již stávajícího potrubí nebo kabelů.

(Převzato z časopisu Elektrotechnika v praxi, 3-4/2009)

Roční předplatné tohoto časopisu je 570Kč a to včetně poštovného a balného.
Můžete si jej pohodlně objednat níže uvedeným formulářem.


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933