Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

PLC NEXT převede pokus na profesionální řešení


Document Actions
PLC NEXT převede pokus na profesionální řešení
Digitalizace hýbe světem. Stále se však zapomíná na potřebu programátorů. Ti začínají být více nedostatkovým řemeslem než zedník. Možná proto, že se staví více softwarových katedrál než fyzických budov. Pokud se rozhodnete digitalizovat své výrobní, nebo obchodní procesy, s velkou pravděpodobností budete potřebovat vývojáře. Ovšem než programátoři napíší čistý kód, měli byste mít jistotu, že jsou všechny procesy správné. Pokud si chcete vytvořit pokus na základě kterého následně vytvoříte finální aplikaci, existuje zajímavé řešení ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.10.2019


PLC NEXT převede pokus na profesionální řešení. Pokud váháte s digitalizací a automatizací ve vašem provozu, vězte, existuje levnější a dostupnější cesta ... 



Textový přepis mluveného slova ...

Martin Lahoda, Phoenix Contact
Představme si programátora, nebo vývojáře, který má dobrý nápad, nebo si myslí, že má dobrý nápad, ale nemá zrovna peníze, které by chtěl investovat do nejistého projektu. Pokud by chtěl nápad vyzkoušet, zkusit si ho oživit, může si pořídit nízkonákladový minipočítač typu Raspberry Pi a zkusit si ho naprogramovat v prostředí, které zná, kde nemusí platit licence apod. Zkusit si ho naprogramovat v tomto prostředí (ve vyšších programovacích jazycích) a takovou simulaci může zrealizovat.

Martin Lahoda, Phoenix Contact
V okamžiku, kdy zjistí, že je aplikace úspěšná a přijde někdo z průmyslu a řekne, že by aplikaci chtěl nasadit ve svém závodě, tak v tom okamžiku stojí programátor před otázkou, jak nejjednodušeji, nejlevněji a nejrychleji převést aplikaci z nízkonákladového mini počítače do průmyslového zařízení. To je pro nás ideální parketa pro PLC Next, který je postaven na operačním systému Linux Real time, kdy jednoduše bez nákladů, můžete aplikaci, která je postavena právě na Raspberry Pi, natáhnout do PLC Next. Můžete pracovat s prostředími, které znáte, ať už je to Eclipse nebo Visual Studio, můžete pracovat i s Matlab Simuling. Naprogramovat program můžete v C++, C Sharp, v Java, PHP. Programech a prostředích, které znáte a nemusíte platit žádné licence, přesto program můžete natáhnout do PLC Next
Navíc v rámci PLC Next máte integrovanou kybernetickou bezpečnost podle nejnovějšího evropského standardu. To je norma IEC 62443 je to poslední evropská norma, která se týká kybernetické bezpečnosti.

A to není vše! Své výsledky na této platformě lze nabízet a sdílet! 
Martin Lahoda, Phoenix Contact
V okamžiku, kdy máte aplikaci hotovou, vy ji můžete dát k dispozici uživatelům na celém světě, pomocí internetového tržiště PLC Next Store, což funguje podobně jako Google play nebo App store. Můžete ji dát buď zdarma, nebo za nějaký poplatek. Můžete mít přínos ve formě přivýdělku za prodej aplikace, kterou jste v historii jednou naprogramoval, pokud bude mít nějaký přínos. Nebo se pomocí ní zviditelníte na globálním trhu. Jako programátor můžete dostávat poptávky na programování něčeho podobného a to z celého světa. To je obrovská výhoda.

Opravdu je PLC Next tak progresivní řešení? Proč by měl tvůrce nového systému upustit od pravěku a zkusit jít tudy?
Martin Lahoda, Phoenix Contact
Já bych tomu neřekl pravěk, ale denní realita. V dnešní chvíli, když naprogramujete zkusmo aplikaci na Raspberry Pi nebo Matlab Simuling a pak to chcete převádět do průmyslového prostředí, tak máte několik možností. Buď si koupit průmyslové PC a na to nasadit na průmyslové periferie apod. To je poměrně drahá záležitost, ale můžete pracovat ve vyšších jazycích. Vždycky tam narážíte na reakce v reálném čase. Nebo máte možnost využít průmyslové PLC, které jsou schopné pracovat v reálných časech, mají odolnost apod. Ale tam narážíte na to, že si musíte vybrat výrobce, který má proprietální software, systém, musíte se seznámit s jeho prostředím, zaplatit licenci a programovat v jazycích, které daný výrobce umožňuje. Samozřejmě zařízení do průmyslu je dražší. Čili převést program z Raspberry Pi na průmyslové PLC není úplně triviální a vyžaduje to náklady a znalosti průmyslového prostředí. V našem systému PLC Next využíváte plně otevřeného systému Linux v reálném čase a můžete využívat všech knihoven, které Linux nabízí. V tom je otevřenost, kompatibilita a jednoduchost v převodu programu vytvořeného ve vašem prostředí, ve vyšším programovacím jazyce a převodu do prostředí.

Jaký byznys model lze s tímto řešením uvažovat? Jak z toho vytěžit co nejvíc?
Martin Lahoda, Phoenix Contact
Business model je přizpůsoben do budoucnosti, tzn., my nemáme odpověď na to, jak se to bude využívat, ale možnosti jsou obrovské. Můžete to využívat jako zařízení, do kterého mohou přistupovat lidi různých věkových kategorií, ať už jsou zvyklí programovat průmyslové PLC, mladí studenti, kteří jsou zvyklí pracovat v C++Eclipse, nebo ti, co si odsimulují Matlab Simuling a budou to chtít převést do praxe. Všechny tyto lidi můžete spojit do jednoho projektu a mohou pracovat spolu a zasahovat do jedné aplikace. Přitom nemusí pracovat na stejné platformě + můžete využívat internetové tržiště, kde potom můžete své aplikace zviditelnit, prodávat. Komunikovat přes PLC Next komunitu, sdílet své zkušenosti doporučení, využívat znalostí co jsou po světě … je to otevřená platforma a těch možností využití do budoucna je skutečně hodně. Je to základní kamínek pro další použití.

Je PLC Next pro všechny? Komu opravdu může pomoci?
Martin Lahoda, Phoenix Contact
PLC Next se snaží otevřít nové možnosti pro lidi, kteří mají nápady, umí programovat v nějakém jazyce, snaží se něco udělat a místo toho, aby měli bariéru učit se proprietální systém programování a platit licence, mohou okamžitě sáhnout po otevřeném systému, který mohou použít v průmyslovém prostředí, protože PLC Next je systém, který je určen pro průmysl. Může vyvinout software nízkonákladově, pro komerční prostředí a pak jej jednoduše aplikovat v průmyslovém prostředí.

Tato platforma může být pro mnohé opravdovou výzvou, jak realizovat své nápady a vize! A bez toho, aniž by předtím musel žádat o Evropské dotace!
Martin Lahoda, Phoenix Contact
Stačí se podívat na webovou stránku, kde je PLC Next komunita, návody, zkušenosti, videa jak pracovat se software, na který je člověk zvyklý a jakým způsobem se dá aplikace použít a aplikovat. Může se samozřejmě spojit s kýmkoliv z týmu PHOENIX CONTACT a my ho rádi navedeme a poskytneme informace, kde si může pořídit PLC Next a uvést do praxe.


Chcete nabídnout, nebo využít kód pro PLC? V tuto chvíli je nejrychlejší kontaktovat PHOENIX CONTACT!

Přehled katalogů PHOENIX CONTACT dostupných okamžitě k online prohlížení v redakční knihovně zde!
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933